Κυβερνητικές πηγές: Εκτός πραγματικότητας καταστροφολογικά σενάρια για το Eurogroup

Κυβερνητικές πηγές: Εκτός πραγματικότητας καταστροφολογικά σενάρια για το Eurogroup
Justice and Home Affairs Council meeting in Brussels, Belgium on Mar. 27, 2017 / , 27 , 2017 Alexandros Michailidis / SOOC

Η κυβέρνηση συνεχίζει τις επαφές στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, παρά το νέο μήνυμα του Eurogroup που έβαλε στην τέταρτη μόλις θέση της ατζέντας του το ελληνικό ζήτημα

Στο στόχο της τεχνικής συμφωνίας εντός της εβδομάδας επιμένει η κυβέρνηση επενδύοντας στις πολιτιικές επαφές που συνεχιζονται σε ανώτατο επίπεδο, παρόλο που η ανακοίνωση της ατζέντας του Eurogroup της Μάλτας, ρίχνει το ελληνικό ζήτημα από την πρώτη στην τέταρτη θέση, γεγονός που ερμηνεύθηκε ως ένα ακόμη εύγλωττο μήνυμα των δανειστών ότι συμφωνία δε θα υπάρξει μέχρι την Παρασκευή.

“Η κυβέρνηση στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης πραγματοποιεί κύκλο επαφών σε όλα τα επίπεδα. Καταστροφολογικά σενάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δεν έχουν την παραμικρή σχέση με την πραγματικότητα. Σύντομα, με την ολοκλήρωση των επαφών, θα υπάρξουν και οι σχετικές ανακοινώσεις”, σχολίαζαν κυβερνητικές πηγές.

Πληροφορίες εξάλλου ανέφεραν νωρίτερα ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν αποκλείεται να έχει ακόμη και μέσα στην ημέρα τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ζητώντας εκ νέου ουσιαστικά μία πολιτική λύση. Ταυτόχρονα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος συνεχίζει τις επαφές με ομολόγους του υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Είναι σαφές ότι αν οι δανειστές παίζουν εκ νέου στις καθυστερήσεις, διαμηνύοντας με την ανακοίνωση της ατζέντας του Eurogroup πως το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα που θα πρέπει να περιμένει η ελληνική ομάδα στη Μάλτα την Παρασκευή είναι ένα νέο κύμα πιέσεων για να κλείσει τα ανοιχτά θέματα, η Αθήνα πιέζει από την πλευρά της για τεχνική συμφωνία το συντομότερο, με στόχο τα προαπαιτούμενα να έχουν τουλάχιστον έλθει στη Βουλή μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα.

Η υποβάθμιση του ελληνικού ζητήματος στην ατζέντα του Eurogroup σημαίνει πάντως ακριβώς ότι το θέμα παραπέμπεται στις πολιτικές επαφές με ξένους ηγέτες που θα έχουν Τσίπρας και Τσακαλώτος.

Σημειωτέον ότι μεταξύ Ελλάδας και θεσμών (κύριως του ΔΝΤ) βασικό σημείο τριβής παραμένουν τα εργασιακά (αλλά και η περικοπή των συντάξεων, οι δόσεις, καθώς και ο χρόνος που θα μπει το “ψαλίδι”), διαφωνίες εξακολουθούν να υπάρχουν και μεταξύ του Βερολίνου και του ΔΝΤ όσον αφορά στο ελληνικό χρέος. Η γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ εξέφρασε τη διαφωνία της με το Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επιμένοντας ότι το χρέος είναι το κύριο πρόβλημα της Ελλάδας και επαναλαμβάνοντας ότι η ελάφρυνση του είναι απαραίτητη για να παραμείνει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, όπως επιθυμεί διακαώς το ΔΝΤ.

Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα