Λιαργκόβας: Ανακάμπτουμε αλλά δεν τελειώνει η επιτήρηση

Ενημέρωση της Επιτροπής Απολογισμού και του Γενικού Ισολογισμού του Κράτους και Ελέγχου της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του Κράτους από τον Συντονιστή του Γραφείου του Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή Παναγιώτη Λιαργκόβα(φωτό) για θέματα αρμοδιότητάς του και συζήτηση επί των τριμηνιαίων Εκθέσεων, που συνέταξε το Γραφείο του Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, για το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου 2017 - Ιουνίου 2017, την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2017.
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
Ενημέρωση της Επιτροπής Απολογισμού και του Γενικού Ισολογισμού του Κράτους και Ελέγχου της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του Κράτους από τον Συντονιστή του Γραφείου του Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή Παναγιώτη Λιαργκόβα(φωτό) για θέματα αρμοδιότητάς του και συζήτηση επί των τριμηνιαίων Εκθέσεων, που συνέταξε το Γραφείο του Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, για το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου 2017 - Ιουνίου 2017, την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2017. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) EUROKINISSI

Ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής παραδέχεται ότι οι περισσότερες ενδείξεις είναι ενθαρρυντικές για την οικονομία αλλά προειδοποιεί ότι δεν τελειώνει η λιτότητα με την έξοδο από το Μνημόνιο.

Τις ενθαρρυντικές οικονομικές ενδείξεις που χαρακτήρισαν το τέταρτο τρίμηνο του 2017 αναγνωρίζει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής στην τελευταία έκθεση του υπό τον συντονιστή, Παναγιώτη Λιαργκόβα, αλλά ταυτόχρονα προειδοποιεί ότι με την έξοδο από το Μνημόνιο τον ερχόμενο Αύγουστο δεν τελειώνει ούτε η επιτήρηση αλλά ούτε και η λιτότητα.

«Οι περισσότερες ενδείξεις του τελευταίου τριμήνου του 2017 και του πρώτου μήνα του νέου έτους είναι ενθαρρυντικές» αναφέρει η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή για το τρίμηνο Οκτώβριος-Δεκέμβριος αναγνωρίζοντας ότι: α) οι τραπεζικές καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα, παρουσίασαν σημαντική αύξηση τον Δεκέμβριο του 2017 κατά 2,54 δις ευρώ, β) ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος, τον Δεκέμβριο ανέκαμψε εκ νέου πάνω από τις 100 μονάδες (101 μονάδες) και γ) ο Γενικός Δείκτης Τιμών του Χρηματιστηρίου κατέγραψε σημαντική άνοδο έως το τέλος του 2017, κλείνοντας το έτος στις 802 μονάδες. Οι συντάκτες της έκθεσης χαιρετίζουν, επιπλέον, και τη νέα σημαντική υποχώρηση του δεκαετούς ομολόγου του ελληνικού δημοσίου κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2017 από το 5,56% τον Σεπτέμβριο, στο 4,44% τον Δεκέμβριο που αποτελεί «το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών». Επιπλέον, επισημαίνεται ότι και τον Ιανουάριο του 2018 συνεχίστηκε η καθοδική πορεία και διαμορφώθηκε κάτω από το 4%.

Τον ρόλο της τρόικας θα αναλάβουν οι αγορές

Το Γραφείο του Παναγιώτη Λιαργκόβα ο οποίος συμπλήρωσε την πενταετή θητεία του και θα αντικατασταθεί, αναγνωρίζει επίσης ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης για καθαρή έξοδο στις αγορές αποτελεί έναν «θεμιτό στόχο» ο οποίος αν επιτευχθεί «θα έχει ως αποτέλεσμα μεταξύ άλλων το τέλος της αυστηρής και σε βάθος επιτήρησης που συνοδεύει τα μνημόνια ενώ θα ανοίξει και το δρόμο για την ελάφρυνση του χρέους. Όμως η έκθεση προειδοποιεί ότι η έξοδος στις αγορές δεν σημαίνει και το τέλος της εποπτείας δηλαδή την είσοδο σε μια κατάσταση χωρίς δημοσιονομικούς περιορισμούς. Υπενθυμίζει, μάλιστα, ότι «προβλέπεται ενισχυμένη εποπτεία» για τα κράτη-μέλη που έχουν δανειστεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Τονίζει δε ότι το ρόλο της «τρόικας» θα αναλάβουν με διαφορετική μορφή οι αγορές. «Στο βαθμό που η οικονομική πολιτική χαρακτηρίζεται από συνέπεια αναφορικά με τους στόχους της οι αγορές θα ανταμείβουν τη χώρα με αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας και χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού. Αν όμως οι αγορές διαπιστώσουν ότι οι κυβερνήσεις δεν χαρακτηρίζονται από συνέπεια στην άσκηση οικονομικής πολιτικής τότε οι αγορές θα είναι τιμωρητικές, ανεβάζοντας τα επιτόκια και δυσκολεύοντας ή ακυρώνοντας τυχόν πρόσβαση σε δανειακά κεφάλαια» προειδοποιεί.

Οι τράπεζες έχουν ετοιμάσει πρόγραμμα πλειστηριασμών

Η τριμηνιαία έκθεση διαμηνύει, επίσης, ότι το τέλος του Μνημονίου δεν θα σημάνει και το τέλος της λιτότητας καθώς η χώρα έχει δεσμευθεί για πρωτογενή πλεονάσματα και μέτρα στο ασφαλιστικό για το 2019 και το 2020. «Αυτό το δεσμευτικό πλαίσιο θα εμπλουτιστεί κατά πάσα πιθανότητα με περαιτέρω στοιχεία τους επόμενους μήνες» τονίζει η έκθεση και αναφέρει ότι οι τράπεζες «έχουν ετοιμάσει ένα πρόγραμμα πλειστηριασμών για τους επόμενους μήνες και τα χρόνια μετά το τέλος του μνημονίου».

ADVERTISING

SHARE: