Τσίπρας στη ‘Σύνοδο του Νότου’: Το δίλημμα ανάπτυξη ή λιτότητα έχει τελειώσει

Τσίπρας στη ‘Σύνοδο του Νότου’: Το δίλημμα ανάπτυξη ή λιτότητα έχει τελειώσει

Συμμαχία του Νότου στην Αθήνα με πρωτοβουλία Τσίπρα. Η συνάντηση των αρχηγών με Ματέο Ρέντσι και Φρανσουά Ολάντ να είναι παρόντες (Vid)

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 16:00  η πρώτη συνεδρίαση εργασιών της Συνόδου Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ, ενώ ακολούθησε η «οικογενειακή φωτογραφία».

Η εκτίμηση από κυβερνητικές πήγες είναι ότι μέχρι τώρα, από τον πρώτο κύκλο συζητήσεων, υπάρχει θετικό κλίμα και κοινός τόπος για συνεννόηση και πως οι τύχες της Ευρώπης, το μέλλον της Ευρώπης αφορούν το νότο και τις μεσογειακές χώρες.

Από τις πιο μεγάλες χώρες μπαίνει ένα ζήτημα ότι ο διεθνής ρόλος της Ευρώπης φαίνεται να υποχωρεί και η αναβάθμιση περνάει από την Μεσόγειο.

Ένας εκ των ηγετών τόνισε μέσα στη συνάντηση: “Η Ευρώπη είναι μια μηχανή στην οποία λειτουργεί μόνο το φρένο”.

Κοινός τόπος είναι ότι θα πρέπει στην Μπρατισλάβα να δοθεί μια ώθηση – επανεκκίνηση της Ευρώπης προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης, ασφάλειας και του προσφυγικού.

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε μια σύνοψη στο τέλος του πρώτου μέρους  επιμένοντας και επανερχόμενος στο θέμα της ανεργίας.

Η συζήτηση μεταξύ των ηγετών θα συνεχιστεί με γεύμα εργασίας. Οι εργασίες της Συνόδου θα ολοκληρωθούν με κοινές δηλώσεις των ηγετών προς τα ΜΜΕ. Ακολούθως οι ηγέτες θα επισκεφθούν το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Τρία μέρη της ατζέντας

Αναπτυξιακό 

“Η ελληνική πρόθεση είναι να υπάρξει θετικό έδαφος κοινής αντίληψης των συμμετεχόντων για το μέλλον της Ευρώπης”. Αυτό, όπως σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας στην τοποθέτησή του στη Σύνοδο των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ, στο Ζάππειο Μέγαρο, δεν είναι αντίβαρο στο Βορρά, στο Βίζεγκραντ, είναι μια θετική πρωτοβουλία συμβολής στην ευρωπαϊκή ατζέντα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε πως το Brexit έχει ερμηνεία και υπάρχει αυτή τη στιγμή ευρωσκεπτικισμός και κρίση εμπιστοσύνης στο ευρωπαϊκό πολιτικό σύστημα. Η αδυναμία της Ευρώπης στη διαχείριση του προσφυγικού οδηγεί σε εθνικές αναδιπλώσεις και άνοδο της ακροδεξιάς.

Η Μπρατισλάβα πρέπει να είναι η απάντηση της Δημοκρατικής Ευρώπης στον λαϊκισμό, την ξενοφοβία και τον ρατσισμό. Προτεραιότητες της Ευρώπης πρέπει να είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας και της φτώχειας, η δίκαιη ανάπτυξη, ενώ χρειάζονται αποτελεσματικές λύσεις στο προσφυγικό και την ασφάλεια. Υπάρχουν τουλάχιστον 22 εκ. άνεργοι στην Ευρώπη και οι μισοί είναι μακροχρόνια. 7,5 εκ νέοι χωρίς καμία εκπαίδευση, υπάρχει κίνδυνος φτώχειας.

“Το δίλημμα ανάπτυξη ή λιτότητα έχει τελειώσει: η απάντηση είναι ανάπτυξη”, τόνισε και προσέθεσε “πως το ζήτημα τώρα είναι πώς θα την κατευθύνουμε: η δική μας είναι δημοσιονομική σταθερότητα μαζί με δημοσιονομική ευελιξία ως επενδυτικό κίνητρο”.

Έτσι, μέσα σε αυτό το πλαίσιο καταθέτει κάποιες προτάσεις. Προσπαθεί να ενισχύει όχι με αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων αλλά με τη μέγιστη δυνατή ευελιξία στους υπάρχοντες δημοσιονομικούς κανόνες, να δοθεί μια αναπτυξιακή διάσταση.

Ασφάλεια – εξωτερική πολιτική

“Το ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι η εγγύηση της διαφάνειας των πολιτικών στη βάση του χάρτη του ΟΗΕ και στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Η Ευρώπη φρούριο δεν είναι λύση”, τόνισε και σημείωσε πως “λύση είναι η ασφάλεια και η προστασία των συνόρων στο πλαίσιο μιας ευρύτερης ολοκληρωμένης εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής άμυνας και ασφάλειας. Χρειάζεται ένα νέο όραμα για Ειρήνη ασφάλεια και σταθερότητα στη Μεσόγειο,  με διαφύλαξη του διεθνούς δικαίου”.

Αναφερθείς στο Κυπριακό, ζήτησε δίκαιη βιώσιμη λύση με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ, κατάργηση των εγγυήσεων, αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων.

Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη στενότερης συνεργασίας των χωρών αυτών στο πλαίσιο της κοινής εξ πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας της Ευρώπης. “Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να κάνουμε προσπάθεια για ειρηνική επίλυση των διεθνών διαφορών, να συνεργαστούμε στενά για την έξαρση της τρομοκρατίας.

Επίσης, σημείωσε πως πρέπει να προστατεύσουμε τα ευρωπαϊκά σύνορα με μέσα στη στελέχωση της Frontex και τη νέα ευρωπαϊκή συνοριακή ακτοφυλακή. “Πρέπει να στηρίξουμε την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δ. Βαλκανίων και της Τουρκίας με βάση σχετικά κριτήρια και το διαπραγματευτικό πλαίσιο που υπάρχει για την κάθε ομάδα”, τόνισε.

Προσφυγικό

Αναφερθείς στο προσφυγικό, είπε πως χρειάζεται ως κοινή πολιτική, το βάρος που δηλώνουν οι χώρες της Μεσογείου είναι δυσανάλογο.  “Κοινή ευρωπαϊκή λύση με βάση τη συλλογική υπευθυνότητα και την αλληλεγγύη, στόχος η αντικατάσταση των παράνομων οδών διακίνησης με νόμιμες οδούς μετανάστευσης.

“Η συμφωνία ΕΕ -Τουρκίας είναι αποτελεσματική, εφαρμόζεται επιτυχημένα και πρέπει να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στην εφαρμογή της” υπογράμμισε, ενώ σημείωσε πως είναι αργή η πρόοδος της μετεγκατάστασης και πρέπει να επιταχυνθεί η διαδικασία.

Μεταξύ άλλων, σημείωσε πως το σύστημα του Δουβλίνου δεν είναι βιώσιμο, χρειάζεται μόνιμος δεσμευτικός μηχανισμός δικαίου επιμερισμού ανάμεσα στα κράτη μέλη στη βάση των δεσμεύσεων που έχουν υπάρξει στην ΕΕ και στη βάση της εφαρμογής της συνθήκες της Γενεύης.

Νωρίτερα, ο οικοδεσπότης Έλληνας πρωθυπουργός υποδέχτηκε σε φιλικό και θερμό κλίμα τους ηγέτες και τις αντιπροσωπείες των συμμετεχουσών χωρών στα σκαλοπάτια της εισόδου του Ζάππειου Μεγάρου, οι οποίοι κατέφθασαν διαδοχικά. Κατά την υποδοχή των ηγετών, τον Έλληνα πρωθυπουργό πλαισίωνε άγημα της Σχολής Ευελπίδων.

Πρώτος ήρθε ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκής Ένωσης της Ισπανίας, Φερνάντο Εγκιδάθου, εκπροσωπώντας τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι. Ακολούθησαν ο πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ, ο πρωθυπουργός της Πορτογαλικής Δημοκρατίας, Αντόνιο Κόστα και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Εν συνεχεία κατέφθασαν διαδοχικά ο πρωθυπουργός της Ιταλικής Δημοκρατίας, Ματέο Ρέντσι, και ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Φρανσουά Ολάντ.

Έπειτα από την πρώτη συνεδρία εργασιών, θα ακολουθήσει η «οικογενειακή φωτογραφία», ενώ η συζήτηση μεταξύ των ηγετών θα συνεχιστεί με γεύμα εργασίας. Οι εργασίες της Συνόδου θα ολοκληρωθούν με κοινές δηλώσεις των ηγετών προς τα ΜΜΕ. Ακολούθως οι ηγέτες θα επισκεφθούν το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Νωρίτερα, στην εισήγησή του, ο Έλληνας πρωθυπουργός, υποδεχόμενος τους ηγέτες των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, στο στρογγυλό τραπέζι της Συνόδου των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ, είπε: “Σήμερα συναντιόμαστε εδώ στην Αθήνα ηγέτες των ευρωπαϊκών κρατών της Μεσογείου γιατί, ανεξάρτητα από τις ιδεολογικές μας αναφορές, αυτό που μας ενώνει είναι η κοινή μας θάλασσα, τα κοινά μας προβλήματα, η πίστη μας στο ευρωπαϊκό όραμα αλλά και η κοινή μας βούληση να αγωνιστούμε για μια καλύτερη Ευρώπη”.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τους ευχαρίστησε για την ανταπόκρισή τους στην πρόσκλησή του να βρεθούν εδώ στην Αθήνα, «λίγες μέρες πριν από μια πολύ σημαντική -άτυπη αλλά σημαντική- σύνοδο των “27” στην Μπρατισλάβα, με στόχο να επιχειρήσουμε μια κοινή και εποικοδομητική συμβολή στον κρίσιμο αυτό διάλογο που ξεκινάει για το μέλλον της ΕΕ».

Ο πρωθυπουργός καλωσόρισε τους αρχηγούς στις συνομιλίες που ξεκίνησαν προ ολίγου με αντικείμενο «τον κοινό μας στόχο για τη συνοχή της Ευρωζώνης και της ΕΕ, για την υπέρβαση των αδιεξόδων της σημερινής Ευρώπης, για ένα νέο όραμα για το μέλλον της Ευρώπης που νομίζω όλοι θα συμφωνήσουμε ότι σήμερα είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ».

Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι «οι χώρες μας τα τελευταία χρόνια έχουν πληγεί δυσανάλογα από την οικονομική κρίση, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του Σένγκεν και βιώνουν την πίεση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, είναι χώρες της ΕΕ και της Ευρωζώνης που συνορεύουν με την αποσταθεροποιημένη ευρύτερη περιοχή τη Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής». «Βρεθήκαμε», υπογράμμισε, «στην πρώτη γραμμή των παράλληλων κρίσεων που τα τελευταία χρόνια δοκίμασαν την Ευρώπη», για να σημειώσει πως «ωστόσο η Μεσόγειος δεν είναι μονάχα η κοινή εμπειρία των κρίσεων». «Είναι πολλά παραπάνω. Είναι η ιστορία και ο πλούτος των πολιτισμών και των θρησκειών, είναι η κοινή μας πορεία στο χώρο και το χρόνο, είναι αυτοί οι ακατάλυτοι δεσμοί που μας φέρνουν σήμερα εδώ στην πρώτη γραμμή της Ευρώπης».

 

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ

 

Ο Πρωθυπουργός της Ιταλικής Δημοκρατίας, Ματέο Ρέντσι

 

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης

O Πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ

O Πρωθυπουργός της Πορτογαλικής Δημοκρατίας, Αντόνιο Κόστα

 

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Ευρωπαϊκής Ένωσης της Ισπανίας, Φερνάντο Εγκιδάθου

Εν τω μεταξύ έντονο είναι το ενδιαφέρον του Τύπου για την Σύνοδο καθώς συνολικά 226 διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι, τεχνικοί, φωτορεπόρτερ και 145 από ξένα ΜΜΕ βρίσκονται “επί ποδός”.

 

Σημειώνεται πως στις 16 Σεπτεμβρίου συνέρχεται στην Μπρατισλάβα άτυπη σύνοδος των 27 κρατών-μελών, πλην της Βρετανίας για να συζητήσουν πώς θα συνεχίζουν μετά το Brexit. Για την πορεία της Ευρώπης, τη λιτότητα και το προσφυγικό θα μιλήσουν και οι ηγέτες του Νότου. Διευκρινίζεται πως δεν αποτελεί σαν Σύνοδος ένα κλειστό “κλαμπ” αριστερών και σοσιαλιστών, αλλά περιλαμβάνει και δυνάμεις της κεντροδεξιάς. Στόχος, να αυξηθεί η επιρροή του Νότου έτσι ώστε να συμβάλει στη διαμόρφωση ενός νέου οράματος για την Ε.Ε. προκειμένου αυτή να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις κοινές προκλήσεις, ιδιαίτερα στους τομείς της οικονομίας, την μετανάστευσης και της ασφάλειας.

Άλλωστε με συνέντευξη του στη Le Monde ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε τις τρεις παράλληλες κρίσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ένωση. “Αν δεν δώσουμε προτεραιότητα στην απασχόληση, η Ευρώπη θα βρεθεί σε άμεσο κίνδυνο αποσύνθεσης. Θα οδηγηθεί σε άλλα δημοψηφίσματα που θα απορρίπτουν την Ένωση και σε κυβερνήσεις αντιευρωπαϊκές εντός της”, δήλωνε ο Έλληνας πρωθυπουργός. Η ελληνική κυβέρνηση φιλοδοξεί η συνεργασία των Μεσογειακών χωρών της Ε.Ε. να αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά με γνώμονα την ανάπτυξη, την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προσφυγικού και την αποφυγή του λαϊκισμού – αντιευρωπαϊσμού.

Το πρόγραμμα

12:45-13:00: Άφιξη Ηγετών και Αντιπροσωπιών στο Ζάππειο Μέγαρο. Υποδοχή από τον Αλέξη Τσίπρα

13:00-14:45: 1η συνεδρία εργασιών με τους ηγέτες και τους συνεργάτες τους

15:00-15:15: Οικογενειακή φωτογραφία

15:15-16:30: Γεύμα εργασίας των 7 ηγετών

16:45-17:15: Κοινές Δηλώσεις προς τα ΜΜΕ

17:30-18:30: Επίσκεψη στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

(Κεντρική Φωτογραφία: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα