Lockdown: Διχογνωμία σε κυβέρνηση και επιτροπή για το άνοιγμα των σχολείων 

Lockdown: Διχογνωμία σε κυβέρνηση και επιτροπή για το άνοιγμα των σχολείων 
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τον Σωτήρη Τσιόδρα Eurokinissi

Μετά την Πρωτοχρονιά θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για το εάν θα ανοίξουν τα σχολεία μετά τις 7 Ιανουαρίου ή εάν θα παραταθεί το lockdown μέχρι τις 18 Ιανουαρίου. Δίλημμα και με το click away 

Καθώς σε δέκα ημέρες λήγουν τα ισχύοντα μέτρα του lockdown, στην κυβέρνηση και την επιτροπή των ειδικών εξετάζουν ήδη σενάρια για τα σχολεία και τα εμπορικά καταστήματα, αν και οι αποφάσεις θα ληφθούν μετά την Πρωτοχρονιά και ανάλογα βέβαια με την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού.

Στην κυβέρνηση θα ήθελαν μετά τις 7 Ιανουαρίου να ανοίξουν τα σχολεία και μάλιστα όλων των βαθμίδων ταυτόχρονα, όπως ουσιαστικά παραδέχθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, όμως οι ειδικοί είναι επιφυλακτικοί. Φέρεται να υπάρχουν μάλιστα διαφορετικές απόψεις στην επιτροπή σχετικά με το εάν θα μπορούσαν μετά τα Φώτα να επιστρέψουν στα θρανία οι μαθητές, έστω του δημοτικού, ή εάν θα ήταν ασφαλέστερο το εκπαιδευτικό lockdown να παραταθεί μέχρι τουλάχιστον τις 18 Ιανουαρίου.

Το σκεπτικό της δεύτερης εισήγησης είναι ότι πρέπει να παραμείνει περιορισμένη η κινητικότητα, καθώς σταθεροποίηση των κρουσμάτων υπήρξε μόνο μετά το κλείσιμο των σχολείων. Υπάρχουν άλλωστε ακόμη και φόβοι για αύξηση των κρουσμάτων κατά 50% εάν ανοίξουν τα σχολεία μετά τα Φώτα. Από την άλλη, μέλη της επιτροπής όπως ο Χαράλαμπος Γώγος υποστηρίζουν ότι τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν.

Θα πρέπει επίσης να φανεί εάν το ρεβεγιόν με εννέα άτομα ή το click away θα έχουν επηρεάσει την επιδημιολογική καμπύλη και ορισμένοι λοιμωξιολόγοι υποστηρίζουν ότι θα ήταν ασφαλέστερο να περάσει ένα ικανό χρονικό διάστημα και μετά την Πρωτοχρονιά. Σύμφωνα με τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας Νίκο Σύψα η αντανάκλαση της εικόνας από συναθροίσεις των εορτών θα φανεί στις 10 Ιανουαρίου και συνεπώς θα ήταν πιο συνετό να εκτιμηθεί τότε η κατάσταση.

Σε κάθε περίπτωση άλλωστε και παρά τους πρώτους -συμβολικούς ούτως ή άλλως- εμβολιασμούς, τα μέτρα προστασίας θα συνεχίσουν να ισχύουν μέχρι να επιτευχθεί ανοσία αγέλης και η όποια χαλάρωση μέτρων θα γίνει σταδιακά και βήμα βήμα, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο το ΕΣΥ.

Εξάλλου αυτό που προβληματίζει κυβέρνηση και ειδικούς είναι ότι δεν μειώνεται ο αριθμός των διασωληνωμένων. Μένει να φανεί εάν μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες θα υπάρξει αποσυμφόρηση των ΜΕΘ και αυτό το στοιχείο θα είναι καθοριστικό.

Την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου θα ληφθούν οι αποφάσεις και για τα εμπορικά καταστήματα. Σε κάθε περίπτωση πάντως θα ισχύσει το σύστημα του click away μέχρι τις 7 Ιανουαρίου, όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι το click away έδωσε μία μικρή έστω ανάσα, ιδίως στα εμπορικά καταστήματα στις γειτονιές. Όμως οι έμποροι ζητούν να εφαρμοστεί ένα διαφορετικό μοντέλο, με φυσική παρουσία στο κατάστημα κατόπιν ραντεβού, καθώς για παράδειγμα η αγορά ενδυμάτων και υποδημάτων είναι συνδεδεμένη με τη δοκιμή των εμπορευμάτων. Από την κυβέρνηση παραπέμπουν όμως στις εισηγήσεις των ειδικών. Ενώ είναι άγνωστο εάν και πότε θα ανοίξει η εστίαση.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα