Μανιός: “Τα πιστοποιητικά φρονημάτων ανοίγουν την πόρτα στον φασισμό”

Μανιός: “Τα πιστοποιητικά φρονημάτων ανοίγουν την πόρτα στον φασισμό”
Ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Μανιός INTIME NEWS

Τι δήλωσε ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιστασιακός, Νίκος Μανιός, για τον τραυματισμό του στο Πολυτεχνείο.

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσαν τα επεισόδια που έλαβαν χώρα στο Πολυτεχνείο το πρωί της Τετάρτης, όταν μεταξύ άλλων στοχοποιήθηκε και ο Νίκος Μανιός.

Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην βουλευτής Κυκλάδων, ο οποίος είχε πάρει μέρος στην εξέγερση των φοιτητών το 1973, τραυματίστηκε στο δεξί του χέρι στις αντεγκλήσεις μεταξύ ομάδων φοιτητών.

Όλα έγιναν λίγο πριν από τις 10 π.μ., όταν δεν επετράπη η είσοδος σε αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, περίπου 60-70 ατόμων, μελών, αλλά και βουλευτών του κόμματος και της νεολαίας, που είχαν μόλις καταφτάσει στο Πολυτεχνείο.

Άτομα που βρίσκονταν μέσα στον χώρο και συγκεκριμένα φοιτητές που πρόσκεινται κυρίως στο ΝΑΡ (και αρκετοί ακόμα της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς) είχαν δημιουργήσει μία αλυσίδα, αποτρέποντας την είσοδό τους στο Πολυτεχνείο, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει ένταση, με σπρωξιές και γροθιές. Nωρίτερα, δεν επετράπη η είσοδος ούτε στους βουλευτές και πρώην υπουργούς Χάρη Θεοχάρη και Χαράλαμπο Αθανασίου.

Ο Νίκος Μανιός, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ, ήταν από τη πρώτη μέρα των εορτασμών στο Πολυτεχνείο ως γραμματέας του ΣΦΕΑ (Σύνδεσμος Φυλακισθέντων & Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974).

Μέσα στον προαύλιο χώρο υπήρχε τραπεζάκι με αφίσα του ΣΦΕΑ, ενώ τα ιστορικά στελέχη μοίραζαν και κείμενο με ανακοινώσεις του ΣΦΕΑ.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως ο ΣΦΕΑ είναι στους συνδιοργανωτές των εκδηλώσεων μαζί με τη Πρυτανεία του Πολυτεχνείου και τη Σύγκλητο.

Για το επεισόδιο του τραυματισμού του, ανέφερε πως όταν άρχισαν τα επεισόδια, με την παρεμπόδιση της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, πήγε στο σημείο να δει τι συμβαίνει και να διαμεσολαβήσει για να εκτονωθεί η κατάσταση, και εκεί βρέθηκε ανάμεσα στις αντιμαχόμενες ομάδες.

“Όλοι όσοι έχουν διάθεση να καταθέσουν τιμή με ένα στεφάνι στο Πολυτεχνείο, έχουν δικαίωμα να το κάνουν χωρίς πιστοποιητικό πολιτικών φρονημάτων. Εγώ λόγω ηλικίας τα έχω ζήσει τα πιστοποιητικά πολιτικών φρονημάτων. Αν τα ξαναφέρουμε, είμαστε άξιοι της μοίρας μας, ανοίγουμε τη πόρτα στον φασισμό”, είπε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

“Κάποια στιγμή αντιλαμβάνομαι ότι μπροστά στην είσοδο γίνεται μια αναταραχή και πάω να δω τι συμβαίνει. Και διαπιστώνω ότι μια ομάδα φοιτητών, 25-30 ατόμων, οι οποίοι νομίζω ότι είναι ΝΑΡ – αν δεν είναι, να βγουν και να εξηγήσουν την πολιτική τους θέση – εμπόδιζαν μια αντιπροσωπεία μάλλον του ΣΥΡΙΖΑ και μετά έμαθα και μια αντιπροσωπεία της Βουλής. Δεν με ειδοποίησε κανείς να πάω, όχι γιατί θα μπορούσα μόνος μου να τους απωθήσω, γιατί δεν καταλαβαίνουν από λόγια, έχουν στο κεφάλι τους ένα μοντέλο και προσπαθούν να το επιβάλουν όπου πιστεύουν. Οταν πήγαν οι φοιτητές από τη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν μέσα και τα μέλη της αντιπροσωπείας που ήθελαν να μπουν, πίεσαν τα πράγματα και αναγκάστηκα να παρέμβω, να προσπαθήσω να εξηγήσω σε αυτούς τους φοιτητές ότι δεν έχουν αυτό το δικαίωμα να ελέγξουν αυτή τη δίοδο, ήρθαμε σε κόντρα, σπρώχναμε και έσπρωχνα κι εγώ γιατί έτσι μεγάλωσα, να διεκδικώ το δίκαιο”, σημείωσε αναλυτικότερα.

“Οι εικόνες που έζησα τις μέρες αυτές ήταν ωστόσο μαγικές. Μικρά παιδάκια να ακούνε τους γονείς τους, τον παππού και τη γιαγιά, τους δασκάλους τους να μιλάνε για το Πολυτεχνείο, ήταν μαγικό. Εμείς πηγαίνουμε στα σχολεία. Ο ΣΦΕΑ πηγαίνει στα σχολεία συνέχεια, ανταποκρινόμαστε στα καλέσματα που μας κάνουν διαρκώς, για τη Γυάρο, τον Παναγούλη, τις διώξεις, το Πολυτεχνείο”.

48η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ / ΕΝΤΑΣΗ ΜΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ Στη φωτό ο τραυματισμός του πρ. Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Μανιού // ΦΩΤΟ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI Eurokinissi

Τι είπε για τον ΣΥΡΙΖΑ

Κληθείς να σχολιάσει ότι στο παρελθόν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κατηγορηθεί πως έκλεινε το μάτι σε αυτές τις παρατάξεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, ο κ. Μανιός, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα υπογράμμισε χαρακτηριστικά:

“Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα ή ως κυβέρνηση δεν του πέφτει λόγος και το λέω εγώ που είμαι στην κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, που ήμουν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και θα είμαι και στους επόμενους αγώνες. Δεν είναι δουλειά του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ να πουν ποιος θα μπει στο Πολυτεχνείο.

Όταν όμως δημιουργείται ένα τέτοιο επεισόδιο, θα πρέπει η παράταξη που το κάνει και επικαλείται ότι είναι του τάδε κόμματος, τότε αυτό το κόμμα θα πρέπει να του συστήσει να μην το ξανακάνει. Όλες οι πολιτικές νεολαίες που έχουν την άμεση καθοδήγηση των φοιτητικών τους παρατάξεων, να κάνουν ένα συνέδριο και να αποφασίσουν τι θα κάνουν. Κάθε χρόνο κάποια παράταξη θα προσβάλλει την μνήμη του Πολυτεχνείου;”.

Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Κυκλάδων

Σκληρή ανακοίνωση έδωσε στη δημοσιότητα και η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Κυκλάδων, στην οποία σημειώνει:

“Ο λόγος για τους πολύ αγωνιστές και πολύ επαναστάτες, την μικρή ομάδα που προσπάθησε να εμποδίσει την αντιπροσωπεία του ΣΦΕΑ (Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974) να καταθέσει στεφάνι στο χώρο του Πολυτεχνείου.

Η επιθετική συμπεριφορά τους και η απαίτησή τους να ελέγχουν και να αποφασίζουν ποιος θα αποτίσει φόρο τιμής στο Πολυτεχνείο είναι απολύτως καταδικαστέα και γίνεται εξοργιστική όταν στο στόχαστρό τους μπαίνουν Αντιστασιακοί, άνθρωποι που αποδεδειγμένα έχουν προσφέρει στον αγώνα για Ελευθερία και Δημοκρατία.

Σίγουρα πολύ περισσότερα από αυτούς που αποφάσισαν να κάνουν face control στην επέτειο του Πολυτεχνείου και που θεωρούν πως έχουν δικαίωμα να αποφασίζουν ποιος και πώς θα τιμήσει τη μνήμη των αγώνων ενάντια στη Χούντα των Συνταγματαρχών και την κορυφαία στιγμή της, εκείνη τη νύχτα του Νοέμβρη του ΄73.

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταδικάζει την επίθεση στα μέλη του ΣΦΕΑ και στον Γενικό Γραμματέα του, τον συμπατριώτη μας σύντροφο Νίκο Μανιό, μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πρώην βουλευτή Κυκλάδων, και καλεί όλους τους δημοκράτες να περιφρουρήσουν τους συλλογικούς αγώνες από οποιονδήποτε προσπαθεί να τους οικειοποιηθεί”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα