Μαραντζίδης: Η ΝΔ διολισθαίνει στη βαθιά δεξιά

Μαραντζίδης: Η ΝΔ διολισθαίνει στη βαθιά δεξιά

Σε αντίθεση, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο καθηγητής του ΠΑΜΑΚ στο Ραδιόφωνο 24/7, στους 88,6, ο ΣΥΡΙΖΑ γίνεται ένα κόμμα του ευρωπαϊκού πραγματισμού

Για μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ «σε κόμμα της κεντροαριστεράς» αλλά και «αδικαιολόγητη αγωνία» απ' την πλευρά της ΝΔ με αποτέλεσμα να διολισθαίνει στην πιο βαθιά δεξιά, μίλησε στο Ραδιόφωνο 24/7, στους 88,6, στην εκπομπή «Η επόμενη μέρα» με τον Σεραφείμ Κοτρώτσο, ο καθηγητής του ΠΑΜΑΚ Νίκος Μαραντζίδης.

«Αυτό που υποστήριξα σε σειρά άρθρων μου είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ από ένα ριζοσπαστικό κόμμα της αριστεράς εξελίσσεται μέσα απ' τη διαδικασία της διακυβέρνησης σε ένα κόμμα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, δεν είναι ακόμη τέτοιο κόμμα αλλά είναι σε μια τέτοια διαδικασία και θεωρώ ότι και η πρόσκληση απ' τους ευρωπαίους σοσιαλιστές υποδηλώνει την ίδια αίσθηση και απ' την πλευρά των Ευρωπαίων», σημείωσε για να προσθέσει: «Γίνεται ένα κόμμα του ευρωπαϊκού πραγματισμού, της κεντροαριστεράς και όχι της ριζοσπαστικής αριστεράς».

Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει τελευταία με την αρθρογραφία του, από ανθρώπους που πολιτικά κινούνται στον φιλελεύθερο χώρο όπως αυτός, απάντησε:«Ας εκτονωθούν. Σημασία έχει να κατεβάσουμε του τόνους. Να βρούμε τις ατζέντες του αύριο, όχι τις διχαστικές ατζέντες του χθες. Έχουμε ανάγκη να πάμε ένα βήμα παρακάτω, που σημαίνει διάλογος μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων».

«Αυτό που πρέπει να μάθουμε είναι ότι πρέπει να επανέλθει η κανονικότητα», είπε στη συνέχεια και τόνισε ότι: «Ούτε θα έρθει η καταστροφή με την επόμενη κυβέρνηση ούτε είναι η καταστροφή αυτή η κυβέρνηση».

Όσο για την επιμονή κάποιων να παρομοιάζουν τον Αλέξη Τσίπρα με τον Νικόλας Μαδούρο σχολίασε: «Και να ήθελε δεν μπορεί ο Τσίπρας να είναι Μαδούρο». Τόνισε επίσης ότι αυτή η κυβέρνηση δεν απειλεί τη δημοκρατία, όπως λένε κάποιοι.

Ο καθηγητής του ΠΑΜΑΚ αναφέρθηκε και στη Νέα Δημοκρατία και το πώς ασκεί αντιπολίτευση, ειδικά με αφορμή την παρουσία της στις διαδηλώσεις για το Σκοπιανό, σχολιάζοντας ότι: «η ΝΔ το τελευταίο διάστημα πιστεύει προφανώς για λόγους δημοσκοπικής αγωνίας ότι πρέπει να έχει ευχαριστημένη τη βάση της βαθιάς δεξιάς».

«Η προοδευτική φιλελεύθερη ατζέντα δεν μπορεί να μην ασκεί κριτική σε πολιτικές επιλογές που σχετίζονται με τον εθνικισμό και μορφές συντηρητισμού που για την ελεύθερη ατζέντα είναι απολύτως αποκρουστικές» συμπλήρωσε.

Αναφορικά με τις δημοσκοπήσεις έκανε πάντως λόγο για αδικαιολόγητη αγωνία. «Η αγωνία αυτή της ΝΔ είναι αδικαιολόγητη. Πράγματι προηγείται με μεγάλη διαφορά, που θεωρώ ότι θα ήταν μεγάλη έκπληξη να ανατραπεί», σχολίασε και διερωτήθηκε τι στάση θα κρατήσει αν έρθει μια σοβαρή συμφωνία με τα Σκόπια στη Βουλή. «Τι εικόνα θα δείξει στην Ευρώπη, στη Δύση, στο ΝΑΤΟ η αξιωματική αντιπολίτευση;» διερωτήθηκε ενώ σημείωσε πως «ο κ. Μητσοτάκης είμαι απολύτως σίγουρος ότι μοιράζεται τις ίδιες απόψεις με τον πρωθυπουργό. Το έχει δηλώσει, δεν είναι κρυφό. Το να βυθίζεται προς μια συντηρητική, εθνοκεντρική, ακροδεξιά κατά βάθος λογική, και το χειρότερο δημαγωγική και καταστροφική για χώρα, νομίζω δεν είναι καλή (...)»

Τέλος, αναφερόμενος στο ζήτημα αλλαγής του εκλογικού νόμου επέρριψε την ευθύνη στο ΚΙΝΑΛ για την απλή αναλογική. «Έχω υποστηρίξει εδώ και χρόνια ότι ένα σύστημα απλής αναλογικής θα βοηθούσε. Δεν έγινε αυτό, δεν πέρασε γι' αυτές τις εκλογές. Λυπάμαι, είμαι απ' αυτούς που θεωρούν ότι ήταν λάθος του ΚΙΝΑΛ που δεν το ψήφισε », είπε.

Ακούστε το ηχητικό απόσπασμα:

ADVERTISING

SHARE: