Μαξίμου: Η ΝΔ πήρε θαλασσοδάνεια από την Τράπεζα Αττικής

Μαξίμου: Η ΝΔ πήρε θαλασσοδάνεια από την Τράπεζα Αττικής
Eurokinissi

Η κυβέρνηση επικαλείται το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος και καλεί το Μητσοτάκη να απαντήσει για το δανεισμό του κόμματος του από την Τράπεζα Αττικής

Στην αντεπίθεση περνά η κυβέρνηση για το θέμα της Τράπεζας Αττικής, υπενθυμίζοντας ότι σύμφωνα με το ίδιο το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ έχουν πάρει συνολικά 13 εκ ευρώ δάνεια από το συγκεκριμένο τραπεζικό ίδρυμα και καλώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντήσει για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες χορηγήθηκαν αυτά τα “θαλασσοδάνεια” όπως τα χαρακτηρίζει το Μαξίμου.

Κυβερνητικές πηγές έθεταν ειδικότερα το ερώτημα: “Θα βρει κάτι να πει ο κ. Μητσοτάκης για τα θαλασσοδάνεια που έχει πάρει το κόμμα του από την Τράπεζα Αττικής;”, σχολιάζοντας:

“Όταν ο κ. Μητσοτάκης έλεγε στη ΔΕΘ ότι είναι αδιανόητο «μια Τράπεζα, με διοίκηση φιλική προς την Κυβέρνηση, να δίνει δάνεια χωρίς τραπεζικά κριτήρια» προφανώς δεν αναφερόταν στα θαλασσοδάνεια που έχει πάρει το ίδιο του το κόμμα από την Τράπεζα Αττικής.

Να, όμως, που όλα έρχονται στο φως. Σύμφωνα με στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα από το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος, η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ έχουν φεσώσει με 13 εκατ. ευρώ, την Τράπεζα Αττικής για την οποία σήμερα υποτίθεται ότι κόπτονται.”

Οι ίδιες πηγές κατέληγαν προκαλώντας τον πρόεδρο της ΝΔ: “Έχει να απαντήσει κάτι ο κ . Μητσοτάκης για τις συνθήκες υπό τις οποίες χορηγήθηκαν αυτά τα θαλασσοδάνεια; Θα μας πει πότε και πώς προτίθεται να επιτρέψει τα χρήματα; Ή εφαρμόζει την «Συμφωνία Αλήθειας» όπου τον βολεύει;”

Το Μαξίμου με αυτό τον τρόπο απαντά στις κατηγορίες της ΝΔ πως η κυβέρνηση χρησιμοποίησε την Τράπεζα Αττικής για να δανειοδοτήσει ημέτερους, ενώ παράλληλα σε εξέλιξη παραμένει η κόντρα της κυβέρνησης με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα. Όλα αυτά, με φόντο τις τηλεοπτικές άδειες.

ΠΑΣΟΚ: Η ΣYPIZA bank, ο ΣΥΡΙΖΑ εργολάβος και το ΣYPIZA channel

To Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή τη διαρροή από το Μέγαρο Μαξίμου, έκανε το ακόλουθο σχόλιο:

“Κυρία Γεροβασίλη  πείτε στον κ. Σπίρτζη να σας ενημερώνει καλύτερα πριν τα non paper. Γιατί φαίνεται, ότι δεν σας είπε τίποτα για τα δάνεια 78 εκατομμυρίων  € της τράπεζας Αττικής, στους 20 μήνες του ΣYPIZA στον κ. Kαλογρίτσα. Αλλά εσείς γνωρίζετε ότι η ΣYPIZA bank χρηματοδότησε το ΣΥΡΙΖΑ εργολάβο, για να φτιάξει το  ΣYPIZA channel.

Y.Γ.:  Mε την ευκαιρία, δεν ρωτάτε τον κ. Σπίρτζη, ποιοι σημερινοί Υπουργοί είχαν επαγγελματικές σχέσεις με την τράπεζα Αττικής;”

Ποτάμι: Έμαθαν σε δύο χρόνια όλα τα παλιά κόλπα

 “Μα και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ πήραν δάνεια από την Τράπεζα Αττικής” λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Άρα λοιπόν αφού πήραν αυτοί 13 εκατομμύρια γιατί να μη δώσουμε κι εμείς 70 στον Καλογρίτσα. Αφού τα έκαναν οι προηγούμενοι ας κάνουμε κι εμείς τα ίδια και χειρότερα. Αποδεικνύονται πραγματικά οι καλύτεροι μαθητές του παλιού συστήματος. Έμαθαν τα παλιά κόλπα 40 χρόνων ούτε σε δύο. Άρχισαν ήδη να συναγωνίζονται τους δάσκαλους” σχολίασε ο εκπρόσωπος τύπου του Ποταμιού Δημήτρης Τσιόδρας.

Το πόρισμα της ΤτΕ στην εξεταστική για τα θαλασσοδάνεια

Υπενθυμίζεται ότι το πόρισμα για τα δάνεια της Τραπεζας Αττικής ζήτησε η εξεταστική επιτροπή της Βουλής που διερευνά τα θαλασσοδάνεια κομμάτων και ΜΜΕ, προκειμένου όπως δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος όλα να παρουσιαστούν μέσα στην εξεταστική.

Ο κ.Φάμελλος δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ:

“Γίνεται μια προσπάθεια από την Αντιπολίτευση προκειμένου να δημιουργηθεί πολιτικό θέμα, ίσως για να αποπροσανατολίσουν τη διαδικασία της Εξεταστικής Επιτροπής, όπου αποδεικνύονται πολύ σημαντικά πράγματα. Δεν σκοπεύουμε να τους κάνουμε τη χάρη. Εμείς, εδώ και δύο μήνες, είχαμε ζητήσει να έρθουν τα αρμόδια στελέχη της ΤτΕ, που συνέταξαν τα πορίσματα, τα οποία ήταν ήδη προγραμματισμένα από το Προεδρείο της Επιτροπής για την άλλη εβδομάδα”.

“Δεν έχουμε καμία διάθεση να δημιουργηθεί θέμα εκ του μη όντως, ή να καθυστερήσουν οι εργασίες της Επιτροπής, η οποία είναι εργώδης, συνεπής και καταλήγει σε αποτελέσματα. Διότι, στην Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά τη δανειοδότηση ΜΜΕ και κομμάτων, αποδεικνύονται πράγματα με νούμερα και καταθέσεις, όχι με φήμες και διαρροές. Για να μην υπάρχει καχυποψία, λοιπόν, όλα θα παρουσιαστούν μέσα στην Εξεταστική Επιτροπή, η οποία θα ολοκληρώσει την αποστολή της “.

Επίσης, ο Σωκράτης Φάμελλος επεσήμανε ότι “η Διοίκηση της Τράπεζας Αττικής που υπήρχε έως τον Ιούνιο του 2016, προϋπήρχε της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, συνεπώς, δεν είναι “Διοίκηση του ΣΥΡΙΖΑ”». Εξάλλου, οι Διοικήσεις των Τραπεζών προκύπτουν από τον κύριο μέτοχο και την Τράπεζα της Ελλάδας και “η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει. Οτιδήποτε, λοιπόν, αφορά σε δάνεια της Attica Bank δεν αφορά την κυβέρνησή μας. Επίσης, λαμβάνουμε υπόψη και τις χθεσινές δηλώσεις του νέου Διευθύνοντα Συμβούλου της Τράπεζας Αττικής – τον οποίο ενέκρινε και η ΤτΕ – ότι τα εν λόγω δάνεια είναι εξυπηρετούμενα και με πλήρεις εγγυήσεις και εντός του πιστωτικού ορίου”.

Συνεπώς, “η Εξεταστική Επιτροπή θα κάνει τη δουλειά της και δεν έχουμε να ανησυχούμε για κάτι”, τόνισε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος. “Εάν κάποιος είχε διαπιστώσει ότι υπήρχε θέμα νομιμότητας στα δάνεια της Τράπεζας Αττικής, θα έπρεπε εδώ και πολύ καιρό να είχε απευθυνθεί στον Εισαγγελέα και αυτό είναι στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Εποπτείας της Τράπεζας της Ελλάδας”.

Ο κ.Φάμελλος εκτίμησε επίσης ότι θα υπάρξει κοινό πόρισμα των κομμάτων στην επιτροπή διότι όπως είπε: “όλες οι καταθέσεις είναι δημόσιες και δεν αμφισβητούνται. Δεν έχουμε γίνει όλοι μάρτυρες των καταθέσεων περί δανείων με εγγύηση «αέρα», των επιβεβαιώσεων για αθέμιτο ανταγωνισμό, των δηλώσεων για «εύκολα» δάνεια με χαλαρές διαδικασίες και εγγυήσεις, για ακάλυπτους κινδύνους πάνω από 90%, της πολλαπλής επιβεβαίωσης του «τριγώνου» πολιτικών, τραπεζών και ΜΜΕ με συμμετοχή, μάλιστα, και δικαστικών, των «γκρίζων τοπίων» στα θέματα των τηλεοπτικών ΜΜΕ, του ύψους 1 δισεκατομμυρίου 700 εκατομμυρίων σε κόμματα και ΜΜΕ, εκ των οποίων τα μισά περίπου είναι ληξιπρόθεσμα και σε καταγγελία, κλπ; Ποιος δεν θέλει να αποκατασταθεί η νομιμότητα και να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα; Ποιος δεν θέλει να αποδοθούν ευθύνες σε όσους εκμεταλλεύτηκαν τα παραθυράκια του νόμου ή τον παραβίασαν; Η κοινωνία το θέλει. Είναι αδιανόητο, λοιπόν, να μην έχουμε κοινό πόρισμα”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα