Μαξίμου: Ξέρουμε πού μπορούμε και πού δεν μπορούμε

Μαξίμου: Ξέρουμε πού μπορούμε και πού δεν μπορούμε
Στιγμιότυπο από την οδό Ηρώδου Αττικού την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Διαβάστε στο ρεπορτάζ του NEWS 247 τι λέει ανώτερη κυβερνητική πηγή για το όριο μείωσης εισόδου ενός κόμματος στη Βουλή, καθώς και πώς διαμορφώνεται το εσωκομματικό σκηνικό στην Κουμουνδούρου από τις αντιδράσεις των "53+" για την Συνταγματική αναθεώρηση

Μπορεί τα βλέμματα μέχρι και την επόμενη Τετάρτη να είναι στραμμένα στον εκλογικό νόμο και στους πιθανούς ελιγμούς που είναι έτοιμη να κάνει η κυβέρνηση για να μπορέσει να επιτευχθεί η πλειοψηφία των 200 βουλευτών, όμως στο Μαξίμου γνωρίζουν καλά πως το νέο εσωκομματικό μέτωπο που έχουν να αντιμετωπίσουν είναι αυτό της Συνταγματικής αναθεώρησης.

Η κίνηση των «53+» τηρεί στάση αναμονής και περιμένει τα επόμενα βήματα του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες, βλέπει θετικά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας κατευθείαν από τον λαό.

«Όταν θα ανοίξει αυτή η κουβέντα θα βάλουμε όλα τα ζητήματα που πρέπει, καθώς είμαστε γενικά επιφυλακτικοί με το θέμα της Συνταγματικής αναθεώρησης», τόνιζε κορυφαίο στέλεχος των «53+» στο NEWS 247, προμηνύοντας έναν θερμό Ιούλιο στην Κουμουνδούρου.

Πολλή κουβέντα αναμένεται να γίνει και για τις αρμοδιότητες του ανώτατου άρχοντα της χώρας με την εσωκομματική αντιπολίτευση να έχει εκφράσει και εκεί την διαφωνία της στο ενδεχόμενο να υπάρξουν αυξημένες αρμοδιότητες και άμεση εμπλοκή του στην άσκηση της πολιτικής εξουσίας.

Όλα αυτά την ώρα που οι «53+» θέλουν να φανούν δυνατοί και ενόψει του Συνεδρίου τον Οκτώβριο εδραιώνοντας την παρουσία τους μέσα στο κόμμα, στα όργανα και στις αποφάσεις που θα παίρνονται από εδώ και εμπρός.

Από την ερχόμενη εβδομάδα το θέμα αναμένεται να συζητηθεί και στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ πριν ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιάσει στις 24 Ιουλίου την πρόταση της κυβέρνησης για τις αλλαγές που προωθεί στο Σύνταγμα της χώρας.

Συνεχίζεται το παζάρι για το 3%

Πολλά σενάρια αναμένεται να πέσουν στο τραπέζι μέχρι την επόμενη Τρίτη που θα ξεκινήσει η συζήτηση στην Ολομέλεια για τον νέο εκλογικό νόμο. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο προσπαθούν να δουν ποια είναι η πρόταση εκείνη που μπορεί να συσπειρώσει την μέγιστη δυνατή πλειοψηφία.

Κυβερνητική πηγή, επιβεβαιώνοντας τη συζήτηση που έχει ανοίξει για το πλαφόν του 3%, ξεκαθάριζε στο NEWS 247 πως « εμείς έχουμε πει ότι σε όλη τη διαδικασία συζήτησης και διαλόγου είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε πράγματα που θα είναι σε θετική κατεύθυνση και μπορεί να υπάρξει σύγκλιση. Σε αυτή την λογική θα μπορούσε κάτι να προκύψει και για το όριο του 3%».

Η ίδια πηγή συμπλήρωσε πως «το 2,5% ως νέο πλαφόν εισόδου ενός κόμματος στη Βουλή δεν είναι έξω από την οπτική μας αν αυτό καθόριζε την πλειοψηφία των 2/3».

Το σημείο το οποίο αποτελεί ακόμα «κόκκινη γραμμή» για την κυβέρνηση φαίνεται να είναι το θέμα του μπόνους. Δεν συζητούν ούτε την πρόταση για μικρή ενίσχυση του κόμματος που θα συγκεντρώσει ποσοστό άνω του 42%. «Κάτι τέτοιο δεν γίνεται, καθώς ενισχύει τον δικομματισμό και είναι έξω από την αφήγηση της απλής αναλογικής», τόνιζαν χαρακτηριστικά.

«Ξέρουμε που μπορούμε και που δεν μπορούμε», συμπλήρωνε η ίδια πηγή θέτοντας τα όρια πάνω στα οποία θα κινηθεί ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο Αλέξης Τσίπρας στον ΣΚΑΪ

Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη ο πρωθυπουργός αναμένεται σήμερα το βράδυ στις 22.15 στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ  και στον δημοσιογράφο Αλέξη Παπαχελά να αναφερθεί σε όλα τα καυτά θέματα της επικαιρότητας που έχουν να κάνουν με τον εκλογικό νόμο, την συνταγματική αναθεώρηση, τη Siemens, την αξιολόγηση, το προσφυγικό και τις νέες στοχεύσεις της κυβέρνησης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα