Με 153 μένει η κυβέρνηση. Διαγραφή Παναγούλη- Νικολόπουλου

Με 153 μένει η κυβέρνηση. Διαγραφή Παναγούλη- Νικολόπουλου

Μετά την παραίτηση Σακκελαρίδη, οι πλειστηριασμοί οδήγησαν στη διαγραφή του Παναγούλη από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και του Νικολόπουλου από τους ΑΝΕΛ, καθώς ο πρώτος απείχε και ο δεύτερος καταψήφισε. Με 153 υπέρ και 137 κατά πέρασε το πολυνομοσχέδιο, όμως το πρώτο πλήγμα στην κυβερνητική πλειοψηφία είναι γεγονός.

Λαβωμένη βγαίνει από την ψηφοφορία για τους πλειστηριασμούς η κυβερνητική πλειοψηφία, που αριθμεί πλέον 153 βουλευτές μετά τη διαγραφή του Στάθη Παναγούλη από το ΣΥΡΙΖΑ και του Νίκου Νικολόπουλου από τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Ο μεν κ.Παναγούλης απείχε και μάλιστα ανακοίνωσε την απόφαση του αυτή την ώρα που η ψηφοφορία βρισκόταν σε εξέλιξη.

“Μέχρι τώρα έκανα πολύ υπομονή, ψηφίζοντας με μοναδικό στόχο να αποτραπεί η έξοδος της χώρας από το ευρώ. Έκανα την καρδιά μου πέτρα ψηφίζοντας -υπό την απειλή επικείμενου πολιτικού χάους- περικοπές εναντίον μεσαίων και φτωχών, οι οποίοι μας στήριξαν για να μην τους πετσοκόψουμε κι άλλο τη ζωή.

Ήρθα αντιμέτωπος με τη συνείδηση μου και τις αντιστασιακές μου αρχές, τις οποίες υπηρέτησα στα επτά δύσκολα χρόνια κατά της δικτατορίας, αποδεχόμενος με το μνημόνιο της 14ης Αυγούστου μείωση της εθνικής κυριαρχίας στη χάραξη της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής της χώρας.

Υπακούοντας όμως στη θύελλα των αντιδράσεων των πολιτών αρνούμαι να οδηγήσω στο δρόμο βιοπαλαιστές δανειολήπτες, αφήνοντας τους στο έλεος των τραπεζών που θησαύρισαν στα χρόνια της διαπλοκής.

Για τους παραπάνω λόγους κρίνοντας ότι δεν διακυβεύεται η συνοχή και σταθερότητα της κυβέρνησης, απέχω από τη σημερινή ψηφοφορία για τους πλειστηριασμούς ενώ θα συνεχίσω να στηρίζω τον Αλέξη Τσίπρα σε κάθε προσπάθεια του να ανακτήσει ο Ελληνικός Λαός την αξιοπρέπεια του και τα χαμένα του δικαιώματα” ανέφερε στην ανακοίνωση του ο κ.Παναγούλης.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ήρθε η διαγραφή από τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος νωρίτερα σήμερα είχε ζητήσει και είχε λάβει την παραίτηση του Γαβριήλ Σακκελαρίδη, καθώς είχε διαρρεύσει ότι δεν θα παρίστατο στην ψηφοφορία.

Ο κ.Παναγούλης ανακοίνωσε στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook ότι αύριο το μεσημέρι θα απαντήσει σχετικά με τη διαγραφή του από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

O κ.Νικολόπουλος έκανε πράξη την απειλή του και καταψήφισε, με αποτέλεσμα ο Πάνος Καμμένος να τον διαγράψει με συνοπτικές διαδικασίες. Νωρίτερα ο γενικός γραμματέας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος είχε έντονο διάλογο με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, στον οποίο ξεκαθάρισε πως δε θα ψήφιζε, αλλά ούτε και θα παρέδιδε την έδρα του.

Δείτε το βίντεο όπου ανακοινώνεται η διαγραφή Παναγούλη-Νικολόπουλου:

Το πολυνομοσχέδιο ψηφίστηκε με 153 “ναι” (ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ)  και 137 “όχι” από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όμως το πρώτο πλήγμα στην κυβερνητική πλειοψηφία είναι γεγονός. Σημειώνεται ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ) υπερψήφισε δύο άρθρα (1 και 18) και το Ποτάμι τρία (1,11 και 16) στην ονομαστική ψηφοφορία επί των άρθρων που πραγματοποιήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής. Τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν το σύνολο των άρθρων του πολυνομοσχεδίου.

Μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας ανακοινώθηκε πως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα συναντήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο το πρωί της Παρασκευής. Η συνάντηση αφορά στην ενημέρωση του κου. Παυλόπουλου για το ταξίδι Τσίπρα στην Τουρκία, αλλά και για την πορεία εφαρμογής της συμφωνίας, επομένως αναμένεται με ενδιαφέρον εάν θα στείλει κάποιο μήνυμα για την πορεία της κυβέρνησης (η οποία έχει μπροστά της την ψήφιση του φορολογικού των αγροτών και το ασφαλιστικό).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα