Με 'επιφυλάξεις' η ΝΔ στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών

Συνέντευξη Τύπου του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη και του αντιπροέδρου του κόμματος, υπεύθυνου για το κυβερνητικό πρόγραμμα, Κωστή Χατζηδάκη, την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016.
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
Συνέντευξη Τύπου του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη και του αντιπροέδρου του κόμματος, υπεύθυνου για το κυβερνητικό πρόγραμμα, Κωστή Χατζηδάκη, την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) EUROKINISSI

Δέσμευση από τον πρωθυπουργό ότι θα επιδιώξει απόφαση από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ θέλει η ΝΔ. Ανοιχτά όλα τα σενάρια για το αν θα υπάρξει κοινό ανακοινωθέν. Τι λένε στη Συγγρού για την αντικατάσταση Μουζάλα που προτείνει ο Σταύρος Θεοδωράκης

«Όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά» λέει στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη προδιαθέτοντας για τη στάση του προέδρου της ΝΔ σε ότι αφορά το αν θα αποδεχτεί και υπό  ποιους όρους ένα κοινό ανακοινωθέν από το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών.

Το πλαίσιο εντός του οποίου θα κινηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη σημερινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών έχει στις γενικές του γραμμές προδιαγραφεί από τις τοποθετήσεις του προέδρου της ΝΔ τις προηγούμενες μέρες, ενώ τις λεπτομέρειες των χειρισμών που θα κάνει στο προεδρικό μέγαρο τις είδε χτες κατά τον πρωινό καφέ με τους στενούς του συνεργάτες.

Ήδη από χτες ο Γιώργος Κουμουτσάκος έδωσε το στίγμα με το οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τοποθετηθεί έναντι του Αλέξη Τσίπρα και ενώπιον των άλλων πολιτικών αρχηγών υπό τον Προκόπη Παυλόπουλο, λέγοντας ότι η ΝΔ προσέρχεται στο σύσκεψη αυτή με «πολλές επιφυλάξεις». Σύμφωνα με πληροφορίες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αυτό που θα απαιτήσει από τον κ. Τσίπρα θα είναι να φέρει οπωσδήποτε μια απόφαση από τη σύνοδο της Δευτέρας η οποία θα έχει το χαρακτήρα αλληλεγγύης και στήριξης της Ελλάδας, ενώ σε κάθε περίπτωση η ΝΔ αυτό που απαιτεί από τον πρωθυπουργό είναι να μην προβεί σε χειρισμούς που δεν θα οδηγήσουν σε μια «ευρωπαϊκή απόφαση» τους ηγέτες της ΕΕ.

Υπό το φως των νέων δεδομένων σύμφωνα με τα οποία παγιώνεται μια κατάσταση που θέλει την Ελλάδα να μετατρέπεται από χώρα διέλευσης και χώρα εγκλωβισμού προσφύγων ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα καταθέσει τις έξι προτάσεις που έχει ήδη δημοσιοποιήσει. Μάλιστα χτες το απόγευμα στον απόηχο και της επίσκεψης Τουσκ στην Αθήνα συνεδρίασε εκτάκτως και η «ομάδα διαχείρισης κρίσεως» για το προσφυγικό.

Η ΝΔ απαιτεί από τον πρωθυπουργό να καταθέσει επιχειρησιακό σχέδιο για τη διαχείριση και ανακούφιση της υπάρχουσας κατάστασης ενώ σ’ αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να ζητήσει την ανάληψη ευθυνών από πλευράς κυβέρνησης για την ως τώρα πορεία των πραγμάτων, εστιάζοντας την κριτική της για την «πολιτική ανοιχτών συνόρων».

Σε ότι αφορά την πρόταση του Σταύρου Θεοδωράκη για αντικατάσταση του κ. Μουζάλα στο υπουργείο μετανάστευσης από ένα πρόσωπο «οικουμενικής» αποδοχής στη ΝΔ φέρονται να μην το έχουν εξετάσει καν και αφήνουν να εννοηθεί ότι δεν προτίθεται να στηρίξουν μια τέτοια πρόταση καθώς κύριος στόχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να αναλάβει προσωπικά ο πρωθυπουργός και συνολικά η κυβέρνηση την ευθύνη για τις ως τώρα εξελίξεις στο προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Μητσοτάκης, Νέα Δημοκρατία
SHARE: