Με κοινωνικό καλάθι στη ΔΕΘ

Με κοινωνικό καλάθι στη ΔΕΘ
Στιγμιότυπο από την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην περσινή ΔΕΘ MotionTeam

Αύγουστος μοιράσματος και μερίσματος θα είναι ο εφετινός για την κυβέρνηση, καθώς στο χθεσινό Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ συζητήθηκε πως θα αποδοθεί στην κοινωνία το δημοσιονομικό περιθώριο ύψους 800 εκ ευρώ του μεσοπρόθεσμου, αλλά και να δοθεί κοινωνικό μέρισμα, πλεονάσματος επιτρέποντος

Η ΔΕΘ εφέτος θα πραγματοποιηθεί 18 περίπου ημέρες μετά την τυπική κι επίσημη έξοδο από τα προγράμματα στήριξης και θα είναι η πρώτη από τότε που ανέλαβε την εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι σε θέση να ανακοινώσει πιο χειροπιαστά μέτρα μόνιμων ελαφρύνσεων.

Ως εκ τούτου στο Μαξίμου και την Κουμουνδούρου αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στην εφετινή παρουσία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, καθώς αυτή τη φορά το καλάθι θα είναι πιο κοινωνικό. Στόχος είναι να δοθεί στην κοινωνία το μήνυμα πως η έξοδος από τα μνημόνια έχει πρακτικό αντίκτυπο στην τσέπη και την καθημερινότητα τους, αλλά και πως οι ελαφρύνσεις θα είναι πλέον μόνιμες.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση έπεσαν πολλές ιδέες στο τραπέζι ως προς το πως θα κατανεμηθεί το δημοσιονομικό περιθώριο ύψους 800 εκ ευρώ του μεσοπρόθεσμου του 2019. Ελαφρύνσεις στο φόρο εισοδήματος ή στον “μισητό” ΕΝΦΙΑ που ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμούσε να καταργήσει ήταν κάποιες από αυτές.

Ωστόσο η τελική απόφαση θα είναι αφενός πολιτική, δηλαδή θα κριθεί από το σε ποιες κοινωνικές ομάδες επιθυμεί να δώσει προτεραιότητα η κυβέρνηση και αφετέρου τεχνοκρατική, δηλαδή ποιες ελαφρύνσεις θα κρίνει το οικονομικό επιτελείο πως δεν θέτουν σε κίνδυνο τους δημοσιονομικούς στόχους. Διότι όπως έχει πει πολλάκις και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, με την έξοδο από τα προγράμματα στήριξης η ελληνική κυβέρνηση θα έχει το δικαίωμα και πάλι να αποφασίζει με ποιον τρόπο θα επιτύχει τους στόχους, οι στόχοι όμως θα παραμένουν όπως σε όλες τις χώρες που βγήκαν από μνημόνια, αλλά και λόγω των δημοσιονομικών δεσμεύσεων που ούτως ή άλλως η Ελλάδα έχει ως μέλος της Ευρωζώνης.

Σε κάθε περίπτωση ο πολιτικό στόχος του Μαξίμου είναι η ΔΕΘ να αποτελέσει τον πρώτο σταθμό της επόμενης ημέρας και άρα μίας πορείας που ορίζοντα επισήμως έχει το Σεπτέμβριο του 2019 οπότε ολοκληρωνεται η τετραετία, ανεπισήμως στην πραγματικότητα μάλλον το Μάιο του 2019, καθώς παρά τις κυβερνητικές δηλώσεις όλα δείχνουν

Και ενώ στην αντιπολίτευση υποπτεύονται ότι ο κ.Τσίπρας μπορεί να μπει στον πειρασμό μετά τις ανακοινώσεις στη ΔΕΘ να προκηρύξει εκλογές, από το κυβερνητικό στρατόπεδο διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους πως αυτό δε θα συμβεί. Διότι όπως λένε στόχος είναι πρώτα η κοινωνία να δει έμπρακτες αλλαγές χάρη στην έξοδο από το μνημόνιο και εν συνεχεία η κυβέρνηση να απευθυνθεί ξανά στους πολίτες και να ζητήσει για τρίτη φορά ψήφο εμπιστοσύνης.

Εξάλλου υπάρχει και η εκκρεμότητα της εφαρμογής της συμφωνίας των Πρεσπών, κάτι που συζητήθηκε χθες στο Πολιτικό Συμβούλιο. Δόθηκε η διαβεβαίωση ότι το ζήτημα προχωρά βάσει του χρονοδιαγράμματος με στόχο την κύρωση της συμφωνίας την επόμενη άνοιξη. Κάτι βέβαια που συνηγορεί για κάλπες το Μάιο.

Πέρα πάντως από το… χρηματικό, ιδιαίτερη σημασία στο σχεδιασμό του Μαξίμου για την επόμενη ημέρα έχουν και τα εργασιακά. Αύξηση κατώτατου μισθού και συλλογικές διαπραγματεύσεις αναμένεται να βρεθούν επίσης στο επίκεντρο της παρουσίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, καθώς άλλωστε ήδη ο κ.Τσίπρας έχει ορίσει ως μία από τις βασικές διαφορές ΣΥΡΙΖΑ- ΝΔ τη στάση στα εργασιακά- και άρα ως ένα βασικό δίπολο και δίλημμα των επόμενων εκλογών.

Υπάρχουν βεβαίως και δύο κομβικά ζητήματα που αυτή τη στιγμή δεν είναι απολύτως στο χέρι της κυβέρνησης να τα ανακοινώσει. Το ένα είναι η απόδοση και εφέτος κοινωνικού μερίσματος που εξαρτάται από την επίτευξη υπερπλεονάσματος και το 2018, για την οποια πάντως υπάρχει αισιοδοξία. Το δεύτερο είναι η μη περικοπή των συντάξεων τον Ιανουάριο, την οποία η κυβέρνηση θα επιδιώξει έχοντας συμμάχους στελέχη της ΕΕ όπως ο Μοσκοβισί. Στο ιδανικό σενάριο, στην εκδήλωση στην Πνύκα την 21η Αυγούστου, ημέρα εξόδου απο τα μνημόνια, κορυφαίοι πολιτικοί της ΕΕ που έχουν προσκληθεί θα μπορούσαν να δείξουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Κάποιοι πάντως και εντός του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν επικοινωνιακές τις εκδηλώσεις… πανηγυρισμού για την έξοδο από το μνημόνιο, εκτιμώντας ότι είναι καλύτερα η κυβέρνηση να κρατά χαμηλό προφίλ, καθώς η κοινωνία ακόμη είναι πολύ πιεσμένη από τα οκτώ τελευταία χρόνια.

Ούτως ή άλλως μέχρι την 21η Αυγούστου και την 8η Σεπτεμβρίου είναι ακόμη καιρός. Στο διάστημα αυτό ο πρωθυπουργός σε συνεχείς συσκέψεις με το οικονομικό επιτελείο θα καθορίσει το περιεχόμενο του “καλαθιού”. Την επόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ και στα τέλη Αυγούστου η Κεντρική Επιτροπή, όπου θα παρουσιαστεί το συνολικό σχέδιο για την επόμενη περίοδο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα