Με λεπτή ειρωνεία, ο Μεϊμαράκης καλωσορίζει τον Τσίπρα στο μνημονιακό κλαμπ

Με λεπτή ειρωνεία, ο Μεϊμαράκης καλωσορίζει τον Τσίπρα στο μνημονιακό κλαμπ
ΑΘΗΝΑ-ΒΟΥΛΗ-Συζήτηση στην ολομέλεια του σχεδίου νόμου «Για τη διαπραγμάτευση και σύναψη δανειακής σύμβασης με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕSM)»// ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΕΙΜΑΡΑΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΝΔ .(EUROKINISSI-ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ) Eurokinissi

Ο πρόεδρος της Ν.Δ ξεκίνησε την ομιλία του με δηλώσεις συναίνεσης, στη συνέχεια όμως άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, τον οποίο κάλεσε να φέρει συμφωνία μέχρι την Κυριακή για να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ (Vid)

Με αυστηρή κριτική πίσω από το συναινετικό ύφος, ο μεταβατικός αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Βαγγέλης Μεϊμαράκης κατά την ομιλία του στην ολομέλεια καλωσόρισε ειρωνικά τον Αλέξη Τσίπρα στο μνημονιακό κλαμπ.

“Να κάνετε το εθνικό σας καθήκον που όταν εμείς το κάναμε μας λοιδορούσατε, δε θα σας αντιγράψουμε. Η διαπραγμάτευση ειναι δική σας ευθύνη, εμείς σας εξουσιοδοτούμε για συμφωνία. Μέχρι την Κυριακή να φέρετε συμφωνία για να παραμείνει η χώρα στο ευρώ”, ήταν μερικές από τις χαρακτηριστικές φράσεις του κ.Μεϊμαράκη στην πρώτη του κοινοβουλευτική εμφάνιση μετά την τοποθέτηση του στη θέση του προέδρου της Ν.Δ.

Ο νέος πρόεδρος της Ν.Δ παρέμεινε ουσιαστικά στην επιχειρηματολογία της προηγούμενης ηγεσίας Σαμαρά, αλλά με διαφορετικό στυλ. Προέταξε τη συναίνεση και στη συνέχεια έσφαξε με το βαμβάκι τον πρωθυπουργό, ενώ αρνήθηκε να τοποθετηθεί επί συγκεκριμένων μέτρων, κρατώντας για τη Ν.Δ το ρόλο της υπεύθυνης ευρωπαϊκής δύναμης και “χαρίζοντας” στον κ.Τσίπρα και την κυβέρνηση την ευθύνη των μέτρων.

Επιστρέφοντας μάλιστα στη θέση του στα έδρανα της Ν.Δ έδωσε το χέρι στον κ.Τσίπρα, σε μία κίνηση μεγαλοφροσύνης ασυνήθιστη τα τελευταία χρόνια από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

“Θέλουμε την Κυριακή να γυρίσετε με συμφωνία, αυτό είναι το κυρίαρχο ζήτημα της σημερινής συζήτησης. Δεν θέλω να επιβεβαιώσετε αυτούς που λένε ότι θα μας εγκλωβίσετε”, είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό. “ Θα τολμήσετε να υπογράψετε τη συμφωνία γιατί εμείς όταν ήταν εθνικά αναγκαίο το κάναμε χωρίς να υπολογίσουμε πολιτικό κόστος, αλλά μόνο το συμφέρον της πατρίδας” πρόσθεσε.

“Είμαστε μαζί σας σε αυτήν την πορεία γιατί θέλουμε να σωθεί η χώρα. Μας ενώνει η Ελλάδα, μας ενώνει η Ευρώπη, μας ενώνει το ευρώ, μας ενώνει η κοινή πορεία. Ξεκαθαρίζουμε λογαριασμούς με την Ιστορία και σας λέω ότι με την ιστορία η ΝΔ θα έχει ήσυχη την συνείδησή της. Μέχρι τη Κυριακή θέλουμε να φέρετε τη συμφωνία για να είναι η Ελλάδα στο ευρώ. Θέλουμε να σας εξουσιοδοτήσουμε ώστε να έχετε την ευελιξία για να διαπραγματευτείτε” τόνισε.

Ξεκαθάρισε πάντως στον πρωθυπουργό ότι: “Η διαπραγμάτευση είναι δική σας ευθύνη. Εμείς θα στηρίξουμε τη συμφωνία που θα έχει τη δική σας υπογραφή και των δανειστών. Δεν είπαμε όμως ότι θα μπούμε στη διαπραγμάτευση. Εσείς ήρθατε σήμερα να μας αναλύσετε τη διαπραγμάτευση” και δεν έκρυψε αυτό που υποπτεύεται η Ν.Δ δηλαδή ότι στόχος στην πραγματικότητα είναι εάν στο Eurogroup αύριο ζητηθούν παραπάνω μέτρα η κυβέρνηση επικαλούμενη την ψήφο της Βουλής να πει ότι δεν μπορεί να δεχθεί κάτι παραπάνω και με τακτικίστικο ελιγμό να εγκλωβίσει τη Βουλή. “Εύχομαι να διαψευστώ” πρόσθεσε.

“Εμείς ξέρουμε από διαπραγματεύσεις και πόσο πολύ εκβιάζουν οι δανειστές, εμείς όλοι πονέσαμε πολλές φορές”, είπε ο κ.Μεϊμαράκης στον κ.Τσίπρα και τον κάλεσε: “Να κάνετε το εθνικό σας καθήκον, που όταν εμείς το κάναμε μας λοιδορούσατε, για να μην πω εκφράσεις που χρησιμοποιούσατε, διχαστικές κινήσεις που κάνατε- Δε θα σας αντιγράψουμε, θα μιλήσουμε ενωτικά και εθνικά γιατί πάτε στη σωστή κατεύθυνση και σας καταλαβαίνουμε”

Ο κ. Μειμαράκης συνέχισε αιχμηρά: “Αντηχούν ακόμη αυτά που μας είπατε στη Θεσσαλονίκη, εκείνες οι ψεύτικες υποσχέσεις και τώρα μας εξηγείτε γιατί πρέπε να πάρετε επώδυνα μέτρα για το καλό της πατρίδας. Πράγματι, έτσι είναι κι έτσι κάναμε κι εμείς”.

Παρουσίασε δε τη Ν.Δ ως το “σταθερό πυλώνα της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας” προσθέτοντας “για αυτό σας ευχόμαστε να πετύχετε όσο το δυνατόν καλύτερη συμφωνία”.

Προκειμένου πάντως να αποτινάξει κάθε ευθύνη για τα μέτρα που θα φέρει μία συμφωνία, ο πρόεδρος της Ν.Δ σημείωσε: “Σήμερα δεν ψηφίζουμε επιμέρους μέτρα, δεν ήταν ανάγκη να τα πει ο πρωθυπουργός, ήταν αρκετό να πει ότι ζητά εξουσιοδότηση να πάει να υπογράψει συμφωνία” και πρόσθεσε: “Την Κυριακή πρέπει να έχουμε τελειώσει. Δεν μπορουμε να φανταστούμε πως θα είναι η χώρα μετά την Κυριακή”.

Και έκλεισε την ομιλία του απευθυνόμενος για άλλη μία φορά στον πρωθυπουργό: “Εσείς λέγατε ότι οι αγορές και η Ευρώπη θα μας παρακαλούν γονατιστοί. Νομίζατε πως θα κερδίζατε χρονο, αλλά η Ευρώπη δεν είναι γονατιστή να μας παρακαλά και οι αγορές δεν χορεύουν και το πρόβλημα το έχουμε εμείς.

Δεν ξεκαθαρίζουμε λογαριασμούς σήμερα, σας συμπονούμε, το καταλαβαίνουμε. Ξεκαθαρίζουμε λογαριασμούς με την ιστορία. Με την ιστορία έχει ήδη η Ν.Δ ήσυχη τη συνείδηση της, φροντίστε κι εσείς να έχετε τη συνείδηση σας ήσυχη κρατώντας τη χώρα στην Ευρώπη”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα