Με τη διαδικασία του επείγοντος στη Βουλή η πώληση μονάδων της ΔΕΗ

Με τη διαδικασία του επείγοντος στη Βουλή η πώληση μονάδων της ΔΕΗ
ΔΕΗ-Κοζάνη Eurokinissi

Με ταχείς ρυθμούς προχωρούν και οι αποκρατικοποιήσεις για ΕΛΠΕ και ΔΕΠΑ ώστε να μην κολλήσει στα ενεργειακά η αξιολόγηση του προγράμματος από τους δανειστές

Ακόμα και σήμερα, αν λάβει το πράσινο φως από την Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή, αλλιώς αμέσως μετά το Πάσχα, έρχεται στη Βουλή με τη διαδικασία του επείγοντος, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά με την αποεπένδυση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.

Το νομοσχέδιο θα έχει ψηφιστεί σε κάθε περίπτωση έως το τέλος του μήνα, ώστε να μην αποτελέσει εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση του προγράμματος από την τρόικα.

Ο διαγωνισμός για την πώληση των μονάδων θα προκηρυχθεί μέσα στο Μάιο, ώστε να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου.

Ο νόμος, ως γνωστόν, απαντά σε τρία ζητήματα: α) ρυθμίζει τα εργασιακά για τους παραμένοντες αλλά και το πλεονάζον προσωπικό των μονάδων, β) περιγράφει πώς θα γίνει η απόσχιση και γ) πώς θα γίνει η διαδικασία του διαχωρισμού.

Τα βασικά σημεία του νόμου είναι τα εξής:

– Θα συσταθούν δύο θυγατρικές της ΔΕΗ, μία για τα περιουσιακά στοιχεία στο Βορρά και άλλη για το Νότο. Σε κάθε μία θα περιέλθουν οι εγκαταστάσεις, ο μηχανολογικός εξοπλισμός, τα δικαιώματα εκμετάλλευσης από ορυχεία καθώς και το σύνολο της σχετικής αδειοδότησης, ώστε να είναι πλήρως λειτουργικές.

-Μέχρι το τέλος του έτους οι μονάδες προς μεταβίβαση θα έχουν λάβει κάθε άδεια για τη λειτουργία τους, στη βάση όσων προβλέπει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.

-Πιστοποιημένος, διεθνής, ανεξάρτητος εκτιμητής θα προσδιορίσει ένα δίκαιο εύρος της εμπορικής αξίας (fair value range). Αν οι προσφορές είναι χαμηλότερες, η ΔΕΗ θα μπορεί να ζητήσει βελτιωμένες τελικές οικονομικές προσφορές. Θα υπάρξει, επίσης, γνωμοδότηση από άλλο διεθνή ανεξάρτητο εκτιμητή, σχετικά με το δίκαιο και το εύλογο του προσφερόμενου τιμήματος (fairness opinion), προκειμένου η ΔΕΗ να προχωρήσει σε υπογραφή της σύμβασης πώλησης.

-Όλα τα εργασιακά δικαιώματα του προσωπικού της ΔΕΗ μεταβιβάζονται και διατηρούνται στις νέες εταιρείες. Οι νέες εταιρείες δεν δύνανται να προχωρήσουν σε απολύσεις για 6 χρόνια.

-Στις νέες εταιρείες θα μεταφερθεί το απαραίτητο προσωπικό ώστε να λειτουργούν κανονικά τα εργοστάσια και ορυχεία, σύμφωνα με απόφαση της ΔΕΗ. Το υπόλοιπο προσωπικό θα μετακινηθεί σε άλλες θυγατρικές του ομίλου ΔΕΗ ή θα επωφεληθεί προγράμματος εθελουσίας εξόδου.

-Καταργείται το λιγνιτόσημο, που μέχρι σήμερα προέκυπτε από το 0,5% του τζίρου της ΔΕΗ. Στη θέση του καθιερώνεται ειδικό τέλος δικαιωμάτων λιγνίτη 1,2 ευρώ / MWh παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη, το οποίο θα επιβληθεί σε όλους τους παραγωγούς και όχι μόνο στη ΔΕΗ.

ΕΛΠΕ και ΔΕΠΑ

Την ίδια στιγμή με ταχύτητα εξελίσσεται και η διαδικασία πώλησης του 50% των ΕΛΠΕ, μετά τη συμφωνία που ανακοίνωσαν χθες οι δύο βασικοί μέτοχοι, το ΤΙΠΕΔ και ο Όμιλος Λάτση.

Με βάση όσα ανακοινώθηκαν, ΤΑΙΠΕΔ και όμιλος Λάτση υπέγραψαν Μνημόνιο Κατανόησης για την από κοινού πώληση ποσοστού τουλάχιστον 50,1% του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας μέσω ανοιχτής διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας. Από το προς πώληση ποσοστό, 20% αντιστοιχεί σε συμμετοχή του ΤΑΙΠΕΔ και 30,1% σε συμμετοχή του Ομίλου Λάτση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός των ημερών «κλειδώνει» και η συμφωνία της ΔΕΠΑ με την Shell, σχετικά με το τίμημα που θα καταβληθεί στους  Ολλανδούς από την  ελληνική εταιρεία προκειμένου η ΔΕΠΑ να αποκτήσει το σύνολο των μετοχών της Επιχείρησης Αερίου Αττικής.

Η ΔΕΠΑ θα αποκτήσει με αυτόν τον τρόπο «όχημα» για εμπορική δραστηριότητα στη λιανική αερίου και θα πουλήσει στην Ιταλική ENI τη συμμετοχή της στην αντίστοιχη εταιρεία Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας.

Οι κινήσεις αυτές αποτελούν τα πρώτα βήματα για την αποκρατικοποίηση, στη συνέχεια, της ίδιας της ΔΕΠΑ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα