Με βέτο απειλεί η Ιταλία για το μεταναστευτικό

Με βέτο απειλεί η Ιταλία για το μεταναστευτικό
O Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε φτάνει στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ AP

Ο Κόντε προειδοποίησε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ότι εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα του δε θα συμφωνήσει σε κοινό κείμενο συμπερασμάτων. Συναινετικοί Μέρκελ, Μακρόν

Με βέτο απείλησε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα της Ιταλίας στο μεταναστευτικό.

«Περιμένουμε πράξεις. Αυτή η Σύνοδος Κορυφής θα είναι μία επιλογή και είμαι διατεθειμένος να υποστώ όλες τις συνέπειες. Το βέτο είναι ένα ενδεχόμενο που δεν θέλω να φανταστώ, αλλά εάν πρέπει να φθάσουμε εκεί, από την πλευρά μου, δεν θα έχουμε κοινό κείμενο συμπερασμάτων», δήλωσε προσερχόμενος στην Σύνοδο ο Τζουζέπε Κόντε.

Πιο συναινετικοί ήταν οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι ηγέτες.

«Όσον αφορά την προστασία των εξωτερικών συνόρων, θα ήθελα να πω από την πλευρά μου ότι ναι, μπορούμε επίσης να μιλήσουμε για τη δυνατότητα επιβίβασης σε άλλες χώρες, για παράδειγμα, σε χώρες της Βόρειας Αφρικής, αλλά πρέπει να μιλήσουμε γι ‘αυτό με αυτές τις χώρες. Δεν μπορούμε απλώς να μιλάμε για τους εαυτούς μας», τόνισε η Καγκελάριος Μέρκελ.

Η επιλογή για τη μετανάστευση είναι μεταξύ μιας εθνικής και μιας ευρωπαϊκής λύσης, είπε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.«Υπάρχει μια απλή εναλλακτική λύση που μας τίθεται σήμερα: θέλουμε εθνικές λύσεις ή πιστεύουμε σε ευρωπαϊκές λύσεις και συνεργασία; Από την πλευρά μου, θα υπερασπιστώ ευρωπαϊκές λύσεις, συνεργασία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο του Σένγκεν, σε συνεργασία με τις τρέχουσες συμφωνίες και τον εκσυγχρονισμό του», είπε.

«Δεν περιμένω συνολική συμφωνία για την μετανάστευση στην σύνοδο, αλλά σημαντικά πρώτα βήματα… Συμφωνίες για την μετανάστευση όπως αυτή με την Τουρκία είναι εφικτές και αλλού», είπε ο Ολλανδός Πρωθυπουργός μαρκ Ρούτε, εκφράζοντας την συμπάθειά του προς την Ιταλία «που τώρα φέρει μόνη το βάρος της μετανάστευσης».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα