“Meet” Ρόμνεϊ: Ο επιχειρηματίας που θέλει να γίνει Πλανητάρχης

“Meet” Ρόμνεϊ: Ο επιχειρηματίας που θέλει να γίνει Πλανητάρχης

Ποιος είναι ο μεγάλος αντίπαλος του Ομπάμα. Πράγματα που δεν ξέρετε για τη ζωή του, κρυφές πτυχές του χαρακτήρα του, συμμαχίες, αντίπαλοι, προεκλογικές δεσμεύσεις (Vids)

Και το όνομα αυτού, Γουίλαρντ Μιτ Ρόμνεϊ. Ο 65χρονος πρώην Κυβερνήτης της Μασαχουσέτης (2003-2007), απειλεί τον Προεδρικό θώκο και αποτελεί το αντίπαλο δέος του Ομπάμα.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, λίγες ώρες πριν τις κάλπες που θα αναδείξουν τον επόμενο Πλανητάρχη, τους φέρνουν σε μια οριακή μονομαχία που θα κριθεί την τελευταία στιγμή.

Ο Μιτ Ρόμνεϊ είναι ο επιχειρηματίας που θαυμάζει την οικογένεια Bush, έχει την πλήρη στήριξη των Ρεπουμπλικανών και συντηρητικών της χώρας, θέλει να γίνει ο επόμενος Πλανητάρχης και ίσως, να οδηγήσει την Αμερική σε έναν ακόμα πόλεμο. Μπορεί;

Πατρίς, θρησκεία

Το 1966, ο Ρόμνεϊ για τρεις μήνες διετέλεσε ιεραπόστολος των Μορμόνων στη Γαλλία. Ο προπάππος του, μάλιστα, υπήρξε κάποτε επικεφαλής της εκκλησίας των Μορμόνων.

Οι θρησκευτικές – πατριωτικές καταβολές του προγράμματος του, ξεκινούν από τις απαρχές της πολιτικής του δράσης.

Μεταξύ άλλων, είναι ενεργό μέλος της Εκκλησίας του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών και συμμετέχει στη διακυβέρνηση της εκκλησίας στην Βοστόνη.

Το 1969 παντρεύτηκε την Ανν Ντέιβις, με την οποία απέκτησε πέντε μάλιστα παιδιά. Πράγμα το οποίο τονίζει συχνά πυκνά στις ομιλίες του, προβάλλοντας το πρότυπο της αγαστής Αμερικανικής οικογένειας. Μεγαλύτερος του γιος, είναι ο Ταγκ Ρόμνεϊ (πατέρας και αυτός έξι παιδιών) που πρόσφατα είχε δηλώσει ότι θέλει να “δείρει” τον Ομπάμα.

Το 1971 πήρε Πτυχίο Καλών Τεχνών και το 1975 Πτυχίο Νομικής και Πτυχίο Διοίκησης Επιχειρήσεων από το Χάρβαρντ, από το οποίο έχει αποφοιτήσει και ο Μπάρακ Ομπάμα.

Στη συνέχεια άρχισε να εργάζεται ως σύμβουλος επιχειρήσεων και προσελήφθη στην εταιρεία Bain & Company την οποία και έσωσε από βέβαιη χρεωκοπία. Το πλούσιο βιογραφικό του άλλωστε σε οικονομικά ζητήματα, αποτελεί και αιχμή του δόρατος και κορωνίδα των εξαγγελιών του, καθώς “δεσμεύεται” ότι θα καταπολεμήσει την ανεργία (8,3%), που αποτελεί “αγκάθι” και φλέγον ζήτημα για την αμερικανική κοινωνία τα τελευταία χρόνια. Ο ίδιος πάντως διατηρεί τραπεζικό λογαριασμό με καταθέσεις 250 εκατ. δολαρίων.

Το Big Boss της Bain Capital

“Έχω μαζέψει εμπειρίες στην πραγματική ζωή. Στην ιδιωτική οικονομία, γνωρίζω πώς ιδρύονται οι επιχειρήσεις και πώς αλλάζουν τις ζωές των ανθρώπων όταν έχουν επιτυχία. Αλλά και ότι συχνά δεν έχουν επιτυχία με αποτέλεσμα να χάνονται θέσεις εργασίας”, είναι μια χαρακτηριστική του φράση

Το 1984, ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για τις Προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, συνίδρυσε την εταιρεία Bain Capital, μια επικερδή εταιρεία ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων που εξελίχθηκε σε μία από τις μεγαλύτερες του είδους της. Άφησε την εταιρεία το 1999 για να ασχοληθεί με την πολιτική.

Μια ακόμα γνωστή του επιτυχία που σπεύδει να “διαφημίζει” με κάθε ευκαιρία, είναι οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Salt Lake City το 2002, όπου όχι μόνο γλίτωσε την πόλη από την χρεοκοπία, αλλά κατάφερε να στήσει μια εξαιρετική διοργάνωση ως Πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής.

Η πολιτική “προϋπηρεσία”

Ο Ρόμνεϊ εξελέγη κυβερνήτης της Μασαχουσέτης το 2002 αλλά δεν διεκδίκησε ξανά τη θέση το 2006. Βασικός του συνεργάτης και υποψήφιος Αντιπρόεδρος, είναι ο Πολ Ράιαν, ένα από τα βασικά στελέχη του αμερικανικού Tea Party, του υπερσυντηρητικού κινήματος που δημιουργήθηκε μέσα από τις τάξεις των Ρεπουμπλικάνων για να πάει την πολιτική φιλοσοφία τους ακόμη πιο δεξιά.

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, προσπάθησε να πάρει το χρίσμα του κόμματος για τις Προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2008, αλλά τελικά ηττήθηκε από τον Τζον Μακέιν. Το 2011 ανακοίνωσε ότι θα προσπαθούσε ξανά για τις εκλογές του 2012. Μέχρι το Μάιο του 2012 είχε γίνει ο επικρατέστερος υποψήφιος και τελικά τις 28 Αυγούστου έγινε ο επίσημος υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Βασικές θέσεις

Στις βασικές του οικονομικές θέσεις, ο Μιτ Ρόμνεϊ υποστηρίζει την σημαντική αύξηση των στρατιωτικών δαπανών, την αύξηση του στρατιωτικού προσωπικού σε υπηρεσία και την επένδυση χρημάτων για την ανάπτυξη νέων όπλων. Υποστηρίζει την παραμονή των στρατευμάτων στο Ιράκ (παρότι αρχικά υποστήριζε το αντίθετο), σε συνδυασμό με αυστηρή θέση προς το Ιράν, και εμφανίζεται αποφασισμένος να σταματήσει η παράνομη μετανάστευση από το Μεξικό.

Φόβοι άλλωστε εκφράζονται για πιθανό βομβαρδισμό του Ιράν, σε περίπτωση που αναλάβει τα ηνία.

Σε ότι αφορά τη φορολογία, δεσμεύεται να μειώσει τους φόρους και τις δαπάνες των ομοσπονδιακών κυβερνήσεων έτσι ώστε το εθνικό χρέος της Αμερικής να μειωθεί αντιστοίχως.

Παράλληλα προτείνει δραστικές περικοπές στους συντελεστές των μεγάλων επιχειρήσεων και των υψηλότερων εισοδημάτων.

Τέτοιες, όμως, είδους περικοπές, όπως εκτίμησε το Κέντρο Φορολογικής Πολιτικής, ισοδυναμούν με απώλεια στα δημόσια έσοδα της τάξης των 4,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων την επόμενη δεκαετία, οπότε, όπως επεσήμανε και σε άρθρο του ο Πολ Κρούγκμαν, συνολικά το αποτέλεσμα των περικοπών στους φτωχούς με τις περικοπές φόρων των πλουσίων θα είναι η αύξηση του ελλείμματος κατά 2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Θορυβημένος από τις δημοσκοπήσεις που φέρουν τους ψηφοφόρους να ανησυχούν περισσότερο για την ανεργία παρά για το έλλειμμα, υποσχέθηκε, αν εκλεγεί ο Ρόμνεϊ, τη δημιουργία 12 εκατ. θέσεων εργασίας για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Στις κύριες θέσεις του περιλαμβάνεται και η πλήρης ιδιωτικοποίηση των Κοινωνικών Ασφαλίσεων καθώς και η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης.

Για όσους διερωτώνται πάντως για τον “εμπνευστή” του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου, τα πράγματα είναι απλά. 2008: “I love George W. Bush”. Απλά και ξεκάθαρα.

Romnesia

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, κατηγορείται από τον Ομπάμα και μεγάλη μερίδα του τύπου, για ασάφεια και “κωλοτούμπες” στις μέχρι τώρα εξαγγελίες του.

Ο Μπάρακ Ομπάμα εισήγαγε χαρακτηριστικά τον όρο ” Romnesia” για να καταδείξει την ” αμνησία” του αντιπάλου του, ο οποίος όπως ο νυν Πλανητάρχης υποστηρίζει, ξεχνάει τις παλιές του θέσεις και τις ανασκευάζει ψηφοθηρικά για να κερδίσει την προτίμηση του ευάλωτου εκλογικού σώματος.

Συγκεκριμένα:

Την δεκαετία του 1980 ο Ρόμνεϊ ήταν υπέρ του δικαιώματος της επιλογής των γυναικών για τις αμβλώσεων ενώ σήμερα είναι κατά. Επίσης ήταν υπέρμαχος των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων, ενώ σήμερα υποστηρίζει την απαγόρευση της ομοσπονδιακής αναγνώρισης των γάμων τους. Παρόμοιες ασυνέπειες παρατηρούνται και σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης.

Όταν ήταν Κυβερνήτης της Μασαχουσέτης ανέπτυξε και ψήφισε ένα νομό σχετικά με την ασφαλιστική κάλυψη όλου του πληθυσμού, όμως ανακοίνωσε ότι θα καταργήσει το σχέδιο του Ομπάμα που έχει παρόμοιο σκοπό.Σε πιο πρόσφατες ανακοινώσεις άλλαξε ξανά θέση και είπε ότι θα διατηρήσει αρκετά από τα στοιχεία του σχεδίου.

Μεταξύ άλλων, έχει χαρακτηρίσει το κίνημα Occupy Wall Street ως “επικίνδυνο” για την ασφάλεια και τη δημόσια τάξη.

“Δείξε μου τους φίλους σου να σου πω ποιος είσαι”

Ποιοι είναι οι διάσημοι “σύμμαχοι” του Ρόμνεϊ;

Lynyrd Skynyrd

Ο αρχηγός της μπάντας-σύμβολο του Νότου δήλωσε ότι στέκεται στο πλευρό του Ρόμνεϊ καθώς ο Ομπάμα “δεν έκανε τίποτα για τους δικούς μας ανθρώπους” (ότι και αν σημαίνει αυτό).

Lindsay Lohan

Η ηθοποιός με το βεβαρημένο βιογραφικό, δήλωσε στα μίντια ότι είναι βαθιά πολιτικοποιημένη και πως ανησυχεί πάρα πολύ για την έκρηξη της ανεργίας και γι’αυτό θα στηρίξει τον Μιτ Ρόμνεϊ…

Kid Rock

Ο πρώην σύζυγος της Pamela Anderson κέρδισε το σεβασμό της αμερικανικής ακροδεξιάς όταν υποστήριξε με φανατισμό τις ιμπεριαλιστικές εκστρατείες του Μπους και μάλιστα έγραψε τραγούδια εξυμνώντας τους βομβαρδισμούς που γι’αυτόν αποτελούν τον αυθεντικό “the American way” για την επίλυση διαφορών και την τιμωρία των εχθρών της πατρίδας του.

Στους παραπάνω να συμπεριληφθεί και ο 82χρονος “βρώμικος Χάρι”, Κλιντ Ίστγουντ και ο Τσακ Νόρις.

Οι γκάφες που άφησαν ιστορία

Ο Ρόμνεϊ εμφανίστηκε σε βίντεο να δηλώνει ότι δεν έχει καμία πρόθεση για να προσελκύσει το 47% των αμερικανικών ψηφοφόρων του Μπάρακ Ομπάμα καθώς θεωρεί ότι είναι “θύματα”, εξαρτώνται από την κυβέρνηση και δεν πληρώνουν φόρους. Σε εσπευσμένη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε για να ανατρέψει το αρνητικό προεκλογικό κλίμα, ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος παραδέχτηκε ότι τα σχόλια του δεν ήταν “κομψά” αλλά δεν τα ανακάλεσε.

Σε άλλο απόσπασμα του ίδιου κρυφού βίντεο, ο Μιτ Ρόμνεϊ δηλώνει πεπεισμένος ότι οι Παλαιστίνιοι “δεν ενδιαφέρονται καθόλου” για την επίτευξη ειρήνης με το Ισραήλ και αν εκλεγεί, δεν θα μεσολαβήσει για την επανέναρξη της ισραηλινοπαλαιστινιακής ειρηνευτικής διαδικασίας, καθώς θεωρεί ότι είναι χαμένος χρόνος.

Στο βίντεο, ο Ρόμνεϊ εμφανίζεται ακόμα να λέει ότι μια πορεία προς την ειρήνη είναι σχεδόν απολύτως αδιανόητη.

Από την αρχή της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Ρόμνεϊ έχει εκφράσει την υποστήριξή του στο Ισραήλ και έχει προκαλέσει επανειλημμένως την οργή της Παλαιστινιακής Αρχής .

Στην επίσκεψή του στην Ιερουσαλήμ στα τέλη Ιουλίου, στο πλαίσιο περιοδείας του, ο ρεπουμπλικάνος αντίπαλος του Ομπάμα, χαρακτήρισε την Ιερουσαλήμ “πρωτεύουσα του Ισραήλ” και είχε πει ότι η διαφορά μεταξύ του δικού τους οικονομικού επιπέδου και αυτού του Ισραήλ εξηγείται από τη διαφορά “κουλτούρας”. 

Σημειώνεται ότι είναι προσωπικός φίλος του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, με τον οποίο συνεργαζόταν την δεκαετία του ’70 στο διοικητικό συμβούλιο της Boston Consulting Group (BCG).

Οι διαπλοκές με τη Goldman Sachs και τα τρωτά σημεία

Όταν ο κ. Ρόμνεϊ έγινε κυβερνήτης της Μασαχουσέτης, εμπιστεύθηκε τυφλά την “Γκόλντμαν” να διαχειριστεί ένα μεγάλο τμήμα της περιουσίας του, που σήμερα εκτιμάται στα 250 εκατομμύρια δολάρια.

Σήμερα, καθώς ο κ. Ρόμνεϊ βαδίζει προς την δεύτερη υποψηφιότητά του για την προεδρία, η “Γκόλντμαν” παρεμβαίνει ξανά: συνεισέφερε τουλάχιστο 367,000 δολάρια στην προεκλογική του εκστρατεία, καθιστώντας την τράπεζα το σημαντικότερο χρηματοδότη του κ. Ρόμνεϊ μετά το Σεπτέμβριο.

Η “Γκόλντμαν Σακς” αρνήθηκε να σχολιάσει το συγκεκριμένο γεγονός. Το ίδιο έπραξε και το επιτελείο του κ. Ρόμνεϊ.

Ο ίδιος και οι συνεργάτες του, ίδρυσαν επίσης εταιρείες στα νησιά Κέιμαν και στις Βερμούδες για να αποφύγουν τους φόρους των ΗΠΑ. Έχει επενδύσει μάλιστα τεράστια ποσά σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Ιράν.

Ο οικονομικός του σύμβουλος Greg Mankiw, δήλωσε άλλωστε πως το “offshoring” είναι “χρήσιμο” για τους επενδυτές.

Το 2008, είχε υποσχεθεί ότι θα “ρίξει” στην αγορά  233 δισεκατομμύρια δολάρια, ένα “πακέτο κινήτρων” όπως το είχε ονομάσει για να τονώσει την οικονομία. Ωστόσο οι αντίπαλοι του αμφισβητούν το ότι είναι όντως σε θέση να το κάνει.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του στη πολιτεία της Μασαχουσέτης, η πολιτεία βρέθηκε στην 47η θέση ανάμεσα σε 50 πολιτείες, στον τομέα δημιουργίας θέσεων εργασίας. Κοινώς, οι δείκτες στον συγκεκριμένο τομέα, έφτασαν το 0,9% την ώρα που σε εθνικό επίπεδο κινήθηκαν στο 5%.

Τέλος, μια φράση του που έχει συζητηθεί και έχει προκαλέσει αντιδράσεις, είναι ότι “η Αμερική πρέπει να βοηθήσει οικονομικά την Κίνα, γιατί χρειαζόμαστε μια ισχυρή Κίνα”.

Στοιχεία που έχουν περάσει στα “ψιλά”

-Ο Ρόμνεϊ έχει δηλώσει ότι θέλει να διπλασιάσει το μέγεθος του Guantanamo.

-Υποστηρίζει γεωτρήσεις για πετρέλαιο στο Αρκτικό Εθνικό Καταφύγιο Άγριας Ζωής. Ο επικεφαλής του για τα ζητήματα ενεργειακής και περιβαλλοντικής πολιτικής, είναι άλλωστε οικονομικός σύμβουλος μεγάλης πετρελαϊκής εταιρείας. Υποστηρίζει άλλωστε την απεριόριστη παραγωγή άνθρακα και πετρελαίου.

-Έχει ανακοινώσει ποινές για τους γιατρούς που θα προβαίνουν σε αμβλώσεις, ενώ έχει προτείνει την δια νόμου απαγόρευση γάμων ομοφυλόφιλων και την υιοθέτηση παιδιών από gay ζευγάρια.

-Και ποια ήταν η αιτία για το μακελειό στο Virginia Tech; Κατά τη γνώμη του, η… πορνογραφία. Λόγια δικά του.

Ο Ρόμνεϊ στο Twitter.

Διαβάστε εδώ για το “προφίλ” του Μπάρακ Ομπάμα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα