ΜέΡΑ25: Τροπολογία για αναστολή διακοπής ρεύματος έως τον Ιούνιο

ΜέΡΑ25: Τροπολογία για αναστολή διακοπής ρεύματος έως τον Ιούνιο
ΜέΡΑ25 sooc

Για αγορά ενέργειας "δομημένη ως καρτέλ" κάνουν λόγο οι βουλευτές του ΜέΡΑ25. Τι περιλαμβάνει η τροπολογία για αναστολή διακοπής ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Τροπολογία που προβλέπει την αναστολή διακοπής ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΜέΡΑ25, στο νομοσχέδιο του υπουργείο Οικονομικών, με το οποίο ενσωματώνεται σειρά ευρωπαϊκών οδηγιών.

Στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, οι βουλευτές κάνουν λόγο για αγορά ενέργειας που είναι “δομημένη ως καρτέλ”, η οποία επέφερε “χρεώσεις ηλεκτρικού ρεύματος που γονατίζουν την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας”.

Σημειώνουν δε, ότι οι πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία έφεραν ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις στα τιμολόγια εξαιτίας της ανόδου της τιμής του φυσικού αερίου, “σύμφωνα με την οποία – κατά τα εφαρμοζόμενα πρότυπα της Οριακής Τιμολόγησης – καθορίζεται στο Χρηματιστήριο Ενέργειας η τιμή της χονδρικής”.

“Αποτέλεσμα είναι, νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις να μην είναι σε θέση να καλύψουν το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας και να έρχονται αντιμέτωποι με την διακοπή της σύνδεσης”, υπογραμμίζουν οι βουλευτές του ΜέΡΑ25, προτείνοντας να μην υπάρξει “καμία διακοπή ρεύματος, τουλάχιστον ως το τέλος Ιουνίου και ανάλογα με τις διεθνείς εξελίξεις, στα νοικοκυριά με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις”.

“Το ρεύμα πρέπει να ξαναγίνει δημόσιο αγαθό κοινής ωφέλειας και όχι ιδιωτικό εμπόρευμα στα χέρια της ολιγαρχίας”, καταλήγουν.

Συγκεκριμένα, η τροπολογία του ΜέΡΑ25 προβλέπει ότι:

1. «Αναστέλλεται η συμβατική, ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο προβλεπόμενη δυνατότητα των παρόχων για τη διακοπή συνδέσεων ηλεκτρικής ενέργειας, εξαιτίας οφειλών του καταναλωτών, και απαγορεύεται κάθε αντίστοιχη ενέργεια διακοπής, ως προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις που πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια:

Α. Μονοπρόσωπα και Πολυπρόσωπα Νοικοκυριά

  • Μονοπρόσωπο νοικοκυριό με ετήσιο εισόδημα έως 20.000 ευρώ.
  • Πολυπρόσωπο νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος, με ετήσιο εισόδημα έως 35.000 ευρώ. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 10.000 ευρώ για κάθε μέλος.

Β. Επιχειρήσεις

  • Επιχειρήσεις με έως 10 εργαζόμενους και ετήσιο κύκλο εργασιών έως 400.000 ευρώ.

2. Η παρούσα ρύθμιση ισχύει έως την 30η Ιουνίου 2022, η δε ισχύς της μπορεί να παρατείνεται περαιτέρω με ειδικές επί τούτου αποφάσεις του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα