Μέρκελ σε Σαμαρά: “Θέλω την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, αρκεί να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις”

Μέρκελ σε Σαμαρά: “Θέλω την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, αρκεί να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις”
Φωτογραφία από την υποδοχή του Έλληνα πρωθυπουργού στη Γερμανική Καγκελαρία Eurokinissi

Για νέο βήμα στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας - Γερμανίας έκανε λόγο ο Έλληνας πρωθυπουργός. Την ανάγκη τήρησης των ελληνικών δεσμεύσεων επανέλαβε η Γερμανίδα Καγκελάριος. Διαβάστε τι δήλωσαν Σαμαράς και Μέρκελ μετά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο (Vid)

Στη δυσκολία της  κατάστασης, που βιώνει η Ελλάδα και τη στήριξη της Γερμανίας στην προσπάθειά της να βγει από την κρίση και να παραμείνει στην Ευρωζώνη, αναφέρθηκε η Άνγκελα  Μέρκελ.

“Πέντε χρόνια ύφεσης είναι μεγάλο διάστημα”, σημείωσε, υπερτονίζοντας πως η Ελλάδα είναι μέρος της Ευρωζώνης, παραδοχή που την οδηγεί, όπως είπε, σε όλες τις συζητήσεις της με αντικείμενο την οικονομική κρίση.

Εν συνεχεία, αναφέρθηκε στις προσδοκίες, η τήρηση των οποίων θα οδηγήσει στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και του συνόλου της Ευρωζώνης.

“Η κρίση χρέους έχει να κάνει με τις απώλειες εμπιστοσύνης όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και όλης της Ευρωζώνης. Φυσικά από την Ελλάδα αναμένουμε να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Λόγια ακούστηκαν και στο παρελθόν. Τώρα πρέπει να ακολουθήσουν οι πράξεις τα λόγια. Και πληροφορήθηκα για μία πληθώρα κινήσεων, που ήδη κάνει η κυβέρνηση”, σημείωσε.

“Όταν λέμε ‘μπορώ να εκπληρώσω τις υποχρεώσεις σημαίνει, ότι η Ελλάδα μπορεί να περιμένει από τη Γερμανία να μην γίνονται βιαστικές κρίσεις, χωρίς να έχουμε συγκεκριμένα στοιχεία στα χέρια μας. Κι όταν λέμε στοιχεια, σημαίνει πως περιμένουμε τις κρίσεις της Τρόικα. Βοηθάμε ο ένας τον άλλον, συζητήσαμε τους τομείς στους οποίους θα  μπορούσαμε διμερώς να συνεργαστούμε είτε στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Γερμανίας είτε στο πλαίσιο θεσμών της ΕΕ”, πρόσθεσε.

“Η Γερμανία θα μπορούσε να βοηθήσει την Ελλάδα στις μεταρρυθμίσεις στην υγεία και την Τοπική Αυτοδικοίκηση”, είπε χαρακτηριστικά.

Σαμαράς: “Είμαστε υπερήφανος λαός, δεν θέλουμε να εξαρτώμαστε από δανεικά”

Τη δέσμευση της Ελλάδας να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της επανέλαβε ο κ. Σαμαράς.

“Για την ακρίβεια, αυτό συμβαίνει ήδη και έχω τη βεβαιότητα ότι και η έκθεση της Τρόικα θα δείξει, πως η νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα θα φέρει σύντομα αποτελέσματα”, σημείωσε.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, οι πράξεις έχουν πολύ μεγαλύτερη αξία από τα λόγια και ιδιαίτερα όταν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα, δηλώνοντας βέβαιος, πως το ελληνικό πρόγραμμα θα αποδώσει σύντομα.

Εν συνεχεία, αναφέρθηκε σε τρία μηνύματα, πρώτον, ότι η Ελλάδα θα φέρει αποτελέσματα, δεύτερον, ότι αυτή τη στιγμή εξαλείφονται δύο ελλείμματα, το δημοσιονομικό της χώρας και το έλλειμμα της ελληνικής αξιοπιστίας και τρίτον, ότι η ανάκαμψη της οικονομίας είναι για την ελληνική κυβέρνηση μείζονος σημασίας.

“Θα εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας στο ακέραιο, είμαστε περήφανος λαός και δεν μας αρέσει να εξαρτώμαστε  από δανεικά. Θέλουμε να σταθούμε στα πόδια μας και θα τα  καταφέρουμε”, τόνισε ο κ. Σαμαράς, αναφερόμενος στα αναξιοποίητα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας, τη σημαντική και απραγή δημόσια περιουσία της, και τους δυναμικούς και μορφωμένους ανθρώπους της.

“Η Ελλάδα έχει τις προϋποθέσεις της επιτυχίας. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μία ευκαιρία για ανάπτυξη”, υπογράμμισε.

“Σήμερα κάναμε μόνο την αρχή για το νέο ξεκίνημα στις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες. Προχωράμε σταθερά από το πρώτο βήμα”, πρόσθεσε.

Επόμενος σταθμός για τον Έλληνα πρωθυπουργό, το Παρίσι, όπου θα συναντηθεί το Σάββατο με τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ.

Υπενθυμίζεται, ότι και ο κ. Ολάντ, στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε την Πέμπτη με την Γερμανίδα Καγκλελάριο στο Βερολίνο, υπογράμμισε τη θέση του υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

“Εδώ και μήνες -και αυτό δεν είναι μυστικό- ασχολούμαστε με την Ελλάδα. Θέλω η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, αυτή είναι η βούλησή μου, αυτή είναι η βούλησή μας και η δήλωσή μας από τότε που ξεκίνησε η κρίση. Βεβαίως πρέπει και η Ελλάδα, για να το πετύχουμε αυτό, να κάνει τις απαραίτητες προσπάθειες”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα