Μεταρρυθμίσεις με την σφραγίδα του ΟΟΣΑ προωθεί η κυβέρνηση

Μεταρρυθμίσεις με την σφραγίδα του ΟΟΣΑ προωθεί η κυβέρνηση
Vote for Greek President at the Parliament Plenum. Prokopis Pavlopoulos was elected as the next Greek President, in Athens, on Feb. 18, 2015 / . , 18 , 2015. Sooc

Η Ελλάδα χρειάζεται δημοσιονομικό χώρο. Αυτός ήταν ο στόχος του προγράμματος γέφυρα, κάτι που υπενθύμισε, όχι τυχαία, χθες ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στον ΟΟΣΑ

Από το Μέγαρο Μαξίμου αυτό που επιθυμούν είναι σε όλο το διάστημα της διαπραγμάτευσης να υπάρχει μια ισότιμη μεταχείριση με την κάθε πλευρά να τηρεί τις δεσμεύσεις της.

Οτιδήποτε άλλο, εκτιμούν ότι θα αποτελέσει εμπόδιο στις μεταρρυθμίσεις που θέλουν να προωθήσουν. Για την κυβέρνηση, άλλωστε, αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα για την πρώτη αξιολόγηση του Απριλίου και την εκταμίευση της δόσης, αλλά και για το τέλος της τετράμηνης παράτασης.

Το Μέγαρο Μαξίμου προτείνει ένα σχέδιο πολιτικής, το οποίο και σε συμφωνία και με τους εταίρους, θα προωθηθεί μέχρι τον Ιούνιο, ώστε να ολοκληρωθεί το μεταβατικό στάδιο.

Από την κυβέρνηση υποστηρίζουν πως σε όλες τις συναντήσεις που γίνονται στα τεχνικά κλιμάκια το θέμα των συζητήσεων αφορά στις μεταρρυθμίσεις που έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά.

Ο πρωθυπουργός χθες μιλώντας στον ΟΟΣΑ επανάλαβε ότι για την Ελλάδα η εποχή της λιτότητας, των μνημονίων και της τρόικας έχει παρέλθει.

Η αναφορά αυτή του Αλέξη Τσίπρα ήρθε λίγες ώρες μετά την κόντρα που έχει ξεσπάσει με το Βερολίνο και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που προηγήθηκε της ομιλίας του, επέλεξε να στείλει δυο μηνύματα:

– Ένα μήνυμα αισιοδοξίας όσον αφορά το χρηματοδοτικό κενό, διαβεβαιώνοντας πως η Ελλάδα θα είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της.

– Ένα μήνυμα προς το Βερολίνο, επισημαίνοντας ότι καμιά πλευρά δεν πρέπει να δυναμιτίζει το κλίμα.

Την ίδια ώρα στην κυβέρνηση, όπως άλλωστε τόνισε και ο πρωθυπουργός, δεν αφήνουν έξω από την ατζέντα και το θέμα της αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους. Έχοντας ως επιχείρημα πως κάτι τέτοιο θα προσφέρει ρευστότητα μειώνοντας δραστικά τις αποδόσεις των δεκαετών κρατικών ομολόγων απαντούν σε όσους έχουν υποστηρίξει πως το ζήτημα αυτό έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα.

Η συμφωνία με τον ΟΟΣΑ

Ελληνική πλευρά και ΟΟΣΑ, πάντως χθες υπέγραψαν συμφωνία με την οποία ο διεθνής Οργανισμός αναλαμβάνει να δώσει την τεχνογνωσία του όσον αφορά τον σχεδιασμό και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που αποτελούν προτεραιότητα του Μεγάρου Μαξίμου.

Όπως ανέφερε και ο Άνχελ Γκουρία στην ομιλία του οι μεταρρυθμίσεις, μεταξύ άλλων, θα πρέπει να αφορούν το φορολογικό σύστημα, τη δημόσια διοίκηση, το ασφαλιστικό σύστημα, την καταπολέμηση της διαφθοράς, τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου, την αγορά εργασίας, τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος κτλ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα