Μετωπική στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο. LIVE EIKONA

Μετωπική στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο. LIVE EIKONA
Political leaders' debate on primary sector and agricultural policy in Athens, Greec on Jan. 18, 2017 / , 143 , - () , , , 18 , 2017 Menelaos Myrillas / SOOC

Απόψε η ψηφοφορία, ανεβαίνουν οι τόνοι. Ο Τσίπρας θα καλέσει την αντιπολίτευση να ψηφίσει τα αντίμετρα, που έρχονται σε χωριστά άρθρα. Καταψηφίζει συνολικά η ΝΔ. Το ΠΑΣΟΚ θα αποφασίσει σήμερα εάν θα απέχει. Τι θα κάνουν Ποτάμι και ΕΚ

Με την ψηφοφορία επί του πολυνομοσχεδίου απόψε στις 12 το βράδυ στη Βουλή, ολοκληρώνεται το επόμενο βήμα με στόχο το τυπικό κλείσιμο της αξιολόγησης στο Eurogroup της Δευτέρας 22 Μαϊου και την επίτευξη μίας συνολικής συμφωνίας.

Οι τόνοι αναμένεται να ανέβουν σήμερα ακόμη περισσότερο, καθώς μετά τις έξι το απόγευμα αναμένονται οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να επαναλάβει από το βήμα της Ολομέλειας πως τα μέτρα ήταν αναγκαία για την έξοδο από την κρίση, κάνοντας λόγο για μια ισορροπημένη συμφωνία που επετεύχθη παρά τις αρχικά παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ.

Όπως και στη χθεσινή ενημέρωση προς τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να καθησυχάσει για άλλη μια φορά την κοινοβουλευτική πλειοψηφία πως τα μέτρα δεν θα εφαρμοστούν χωρίς τη λύση για το χρέος. Σε αυτό το μήκος κύματος θα  υπογραμμίσει πως η σημερινή ψήφιση των μέτρων ανοίγει το δρόμο για την αναδιάρθρωση και τον καθορισμό μιας συγκεκριμένης στρατηγικής για την ελάφρυνση του χρέους.  Ο Αλέξης Τσίπρας θα εμφανιστεί αισιόδοξος πως ο «γόρδιος δεσμός» θα λυθεί πολύ σύντομα θέτοντας ως ορόσημο το Eurogroup της 22ας Μαΐου.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα αποκλείσει κάθε πιθανότητα πρόωρης προσφυγής στις κάλπες επιδιώκοντας να δώσει στην κυβέρνησή του μακρά πνοή καταρρίπτοντας την ίδια ώρα το αφήγημα της ΝΔ για εκλογές. Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν, άλλωστε πως η συγκεκριμένη τακτική που επέλεξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τις πρώτες ημέρες της προεδρίας του  έχει καταπέσει και πως η γαλάζια παράταξη έχει εγκλωβιστεί μέσα σε αυτή τη ρητορική.

Με τα αντίμετρα να βρίσκονται σε ξεχωριστά άρθρα ο πρωθυπουργός θα καλέσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης – που θα βρίσκονται στην Ολομέλεια – να τα στηρίξουν.

Καταψηφίζει η ΝΔ

Η ΝΔ έχει καταθέσει τροπολογία με τα δικά της αντίμετρα στα αντίμετρα, ζητώντας την άμεση διανομή του 0,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2016 και προσέρχεται σήμερα στη Βουλή με την απόφαση να καταψηφίσει συνολικά μέτρα και αντίμετρα της κυβέρνησης, στη λογική της συνολικής καταψήφισης του “τέταρτου μνημονίου”.

Για τη στρατηγική και τη στάση της ΝΔ ενόψει της σημερινής συζήτησης και ψηφοφορίας έγινε αναλυτική συζήτηση στα κομματικά όργανα το τελευταίο διήμερο που κατέληξε στην διατύπωση ενός καθαρού όχι στο συνολικό πακέτο της συμφωνίας προκειμένου η ΝΔ να μην εμφανιστεί ανακόλουθη με το πολιτικό μήνυμα που θέλει να εκπέμψει για την ανάγκη πολιτικής αλλαγής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν απόψεις που υποστήριξαν ότι θα πρέπει να ψηφιστούν και από τη ΝΔ διαρθρωτικά μέτρα, αλλά και απόψεις που θεωρούν ότι καλύτερη επιλογή θα ήταν η αποχή των γαλάζιων βουλευτών από την ψηφοφορία προκειμένου να μην βρεθεί εκτεθειμένη η ΝΔ σε κριτικές για στείρα αντιμνημονιακή στάση.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν κατηγορηματικός κατά κάθε σκέψης για αποχή και επικράτησε η άποψη πως πολιτικά θα πρέπει να καταδικαστεί και να χρεωθεί στο ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ η συμφωνία αυτή ως τέταρτο μνημόνιο.

Το ΠΑΣΟΚ εξετάζει την αποχή, Ποτάμι – ΕΚ ψηφίζουν φορολογία βουλευτών – ΦΠΑ σε αγροτικά εφόδια

Σταθερή στη γραμμή της σκληρής καταψήφισης παραμένει η Δημοκρατική Συμπαράταξη, η κοινοβουλευτική ομάδα της οποίας συνεδριάζει σήμερα το μεσημέρι.

Στη συνεδρίαση θα αποφασιστεί εάν τελικά η ΔΣ θα μείνει στη Βουλή ή εάν θα αποχωρήσει από την ψηφοφορία, καθώς και εάν θα ψηφίσει τις διατάξεις για τη φορολογία των βουλευτών και το ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια- το δεύτερο εξαρτάται από το πως θα έρθουν τεχνικά προς ψήφιση.

Τις δύο συγκεκριμένες διατάξεις έχουν ήδη εξαγγείλει ότι θα ψηφίσουν Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων.  

Δείτε live εικόνα:

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα