Μετωπική σύγκρουση με Τσίπρα ετοιμάζει η ΝΔ για το προσφυγικό

Μετωπική σύγκρουση με Τσίπρα ετοιμάζει η ΝΔ για το προσφυγικό
Άποψη των γραφείων της Νέας Δημοκρατίας την Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Προβληματισμός για τις αποφάσεις της μίνι συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες και τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και φόβοι για πιθανό εσωκομματικό ζήτημα για το ποια γραμμή πρέπει να ακολουθήσει η ΝΔ έναντι του Αλέξη Τσίπρα για το θέμα. Πυρά και κατά Αβραμόπουλου από γαλάζια στελέχη

Έντονος είναι ο προβληματισμός και η ανησυχία στη Συγγρού για το ακριβές περιεχόμενο των όσων συμφωνήθηκαν στη μίνι σύνοδο κορυφής για την  προσφυγική κρίση και σύμφωνα με πληροφορίες η ΝΔ αναμένεται τις επόμενες μέρες να ανοίξει μέτωπο με την κυβέρνηση για τα όσα φαίνεται να έχει αποδεχτεί στη συνάντηση των Βρυξελλών την Κυριακή.

Ήδη η πρώτη τροχιοδεικτική δόθηκε με την επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε προς τον πρωθυπουργό ο βουλευτής Γιώργος Κουμουτσάκος κατόπιν συνεννόησης με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Η αρχική αντίδραση της ΝΔ ήταν να κάνει λόγο για «σοβαρές ασάφειες, κενά και αντιφάσεις» ανάμεσα στο κείμενο της Συνόδου και στις δηλώσεις του πρωθυπουργού ο οποίος στάθηκε στο τι απέφυγε η Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό ζητήθηκαν και οι σχετικές απαντήσεις από την κυβέρνηση.

Ωστόσο κατά πως φαίνεται στη Λεωφόρο Συγγρού αρχίζουν να κατασταλάζουν στην εκτίμηση ότι πρόκειται για μια κακή συμφωνία για την ελληνική πλευρά που της φορτώνει αναφορικά με την προσφυγική κρίση δυσανάλογα βάρη από όσα μπορεί να αντέξει.

Μάλιστα σε ιδιαίτερα οξείς τόνους οι τομεάρχες τουρισμού, Μάνος Κόνσολας, εθνικής άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης και δημόσιας τάξης Δημήτρης Κυριαζίδης με κοινή τους δήλωση επιτέθηκαν με πολύ σκληρούς χαρακτηρισμούς κατά του πρωθυπουργού τον οποίο χαρακτήρισαν «μειωμένης ευθύνης» που «μετατρέπει την Ελλάδα σε αποθήκη ψυχών» ενώ έκαναν λόγο για «όνειδος» αναφορικά με την «τραγική εικόνα του κ. Τσίπρα, που προσπαθεί να εμφανίσει ως επιτυχία, τις αποφάσεις της έκτακτης Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό».

Πάντως δεν αποκλείεται το θέμα της προσφυγικής κρίσης, ιδιαίτερα αν δημιουργηθούν καταστάσεις ανάλογες με αυτές της Κω και της Λέσβου το καλοκαίρι, να βγάλει στην επιφάνεια διαφορετικές προσεγγίσεις στο εσωτερικό της ΝΔ ως προς την γραμμή που θα ακολουθήσει σε συνδυασμό με την αντιπολιτευτική της τακτική έναντι του Αλέξη Τσίπρα.

Το θέμα των χώρων της δημιουργίας κέντρων ταυτοποίησης (hotspots) είναι ένα θέμα που καταρχήν διχάζει τη ΝΔ. Βουλευτές των νησιών του Αιγαίου αντιδρούν στη δημιουργία των συγκεκριμένων κέντρων εκεί μεταφέροντας και πιέσεις των τοπικών κοινωνιών, τονίζοντας ότι λειτουργούν υπονομευτικά για τον τουρισμό. Μάλιστα οι κ.κ Κόνσολας, Κεφαλογιάννης και Κυριαζίδης εξαπέλυσαν πυρά και κατά του Δημήτρη Αβραμόπουλου για το θέμα αυτό.

Την ίδια στιγμή άλλα στελέχη της ΝΔ που χειρίστηκαν το θέμα του προσφυγικού και στο συνέδριο του ΕΛΚ διαφωνούν, εκφράζοντας την αντίθετη άποψη, ότι, δηλαδή, διευκολύνεται η μετάβαση των προσφύγων στην Ευρώπη αν η ταυτοποίησή τους γίνεται στα νησιά και δεν χρειάζεται να μεταφέρονται για ταυτοποίηση στην Ηπειρωτική Ελλάδα.

Ωστόσο επισημαίνεται ότι υπάρχει ασάφεια ως προς το τι εννοούν οι Ευρωπαίοι με τα hotspots και αυτό δημιουργεί σύγχυση αλλά και καθιστά βάσιμες τις αιτιάσεις γαλάζιων στελεχών που αντιδρούν στη δημιουργία τους στα νησιά, στην περίπτωση που τα hotspots λειτουργήσουν και ως κέντρα φιλοξενίας προσφύγων. 

Κοινός τόπος στη ΝΔ είναι η απαίτηση της συνεργασίας με την Τουρκία ως προς τη δημιουργία χώρων ταυτοποίησης στην γειτονική χώρα ώστε να μειωθούν οι ροές προς Ελλάδα. Σ’ αυτό το πλαίσιο εγκαλείται ο κ. Τσίπρας ότι αποδέχτηκε έτσι τις απαιτήσεις των Ευρωπαίων για εγκατάσταση 50 χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας, ενώ παράλληλα τα γαλάζια στελέχη του χρεώνουν ότι ουσιαστικά δεν αποφεύγει την πρόθεση ορισμένων χωρών της Ευρώπης πρώτα και κύρια της Γερμανίας να χρησιμοποιήσει την Ελλάδα και άλλες χώρες όπως την Ιταλία και γενικότερα τον Ευρωπαϊκό νότο ως «αποθηκευτικό χώρο».

Σε κάθε περίπτωση δε λείπουν οι φόβοι γαλάζιων στελεχών, η οξύτητα του προσφυγικού προβλήματος να δημιουργήσει ιδεολογικοπολιτικές πιέσεις στη ΝΔ από τα δεξιά της.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα