Μέτωπο για το προσφυγικό ετοιμάζει ο Τσίπρας

Μέτωπο για το προσφυγικό ετοιμάζει ο Τσίπρας
ΛΕΣΒΟΣ - ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ) Eurokinissi

Με ένα ταξίδι αστραπή στην Τουρκία, την αξιοποίηση της έκτακτης συνόδου κορυφής και την δημιουργία μιας «καλοκουρδισμένης» ομάδας διαχείρισης της κρίσης στο εσωτερικό της χώρας σχεδιάζει ο Αλέξης Τσίπρας να αντιμετωπίσει το προσφυγικό. Διαβάστε στο ρεπορτάζ του NEWS 247 βήμα προς βήμα τους σχεδιασμούς του Μεγάρου Μαξίμου

Κανείς στο κυβερνητικό επιτελείο δεν φανταζόταν πως το φετινό φθινόπωρο η οικονομία και η υλοποίηση της συμφωνίας δεν θα ήταν συνεχώς το πρώτο θέμα στην ατζέντα του Μαξίμου.

Μπορεί οι αριθμοί να είναι αμείλικτοι και οι πέντε ημέρες που απομένουν μέχρι το Eurogroup της 9ης Νοεμβρίου να είναι λίγες, όμως το προσφυγικό εξακολουθεί να είναι μια «ωρολογιακή βόμβα» που αν σκάσει θα τινάξει στον αέρα όλα τα βήματα που έχουν επιτευχθεί με θυσίες έως τώρα.

«Κλειδί» η Τουρκία

Με το πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ να συγκαλεί έκτακτη σύνοδο των 27 για τις ροές των προσφύγων από τα Συρία στις 12 Νοεμβρίου στη Μάλτα, η ελληνική πλευρά θα βρεθεί στο μικρό νησί της Μεσογείου θέλοντας να πείσει του εταίρους της πως η λύση βρίσκεται μέσα στην Τουρκία.

Σκοπός της συνάντησης είναι να γίνει μια πρώτη αποτίμηση όσων έχουν συμφωνηθεί έως τώρα, αλλά και η εντατικοποίηση της συνεργασίας με την Τουρκία προκειμένου να περιοριστούν οι προσφυγικές ροές.

Η Ελληνική πλευρά εξακολουθεί να προτάσσει πως από τη στιγμή που η ταυτοποίηση πραγματοποιείται στα ηπειρωτικά της γειτονικής χώρας χωρίς να χάνονται ανθρώπινες ζωές στη θάλασσα το πρόβλημα θα λυθεί κατά το ήμισυ. Έτσι και η συζήτηση που έχει ήδη ανοίξει για τον φράχτη του Έβρου και την χρησιμότητά του και ανέδειξε με το ρεπορτάζ  του το NEWS 247 θα κλείσει αμέσως.

Στην έκτακτη σύνοδο κορυφής θα αποτιμηθούν και οι μέχρι τώρα διαδικασίες από τη μετεγκατάσταση των προσφύγων, την κατασκευή των hotspots, αλλά και το μείζον ζήτημα της φύλαξης των συνόρων.

Ο Τσίπρας στην Τουρκία μέσα στο Νοέμβρη

Δεν είναι τυχαίο πως ο πρωθυπουργός, παρά το ήδη βεβαρημένο πρόγραμμά του, που περιλαμβάνει σύμφωνα με πληροφορίες και ταξίδι στο Ισραήλ και στην Παλαιστίνη στα τέλη του μήνα αναμένεται να βρεθεί στην Τουρκία προκειμένου να συζητήσει με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου τις πιθανές λύσεις που μόνο η γειτονική χώρα μπορεί να δώσει.

Το παζάρι της Τουρκίας  προκειμένου να μπει ένας φραγμός της προώθησης των προσφύγων στην Ευρώπη είναι σκληρό. Έχει να κάνει με την ενταξιακή της πορεία στην Ε.Ε, την οικονομική ενίσχυσή της, αλλά και ανοχή της Ε.Ε στο Κουρδικό ζήτημα. Στο Μέγαρο Μαξίμου αυτά τα γνωρίζουν καλά και δεν είναι διατεθειμένοι να δώσουν τίποτα παραπάνω από αυτά που ορίζονται από το ευρωπαϊκό πλαίσιο σε συνάρτηση πάντα με την καλή θέληση των γειτόνων μας.

Στην Τουρκία την μεθεπόμενη εβδομάδα θα βρεθεί και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζόν Κέρι. Πιο πριν και αμέσως μετά το τέλος της συνόδου κορυφής στις 13 Νοεμβρίου θα βρεθεί στην Αθήνα.

Το «τείχος» του Βερολίνου

Την ίδια ώρα από την Γερμανία τα μηνύματα δεν είναι τα καλύτερα δυνατά, καθώς ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αποκλείει κάθε πιθανότητα δημοσιονομικής χαλάρωσης της χώρας εξαιτίας του προσφυγικού. Το μόνο που αφήνουν ανοιχτό Γερμανοί αξιωματούχοι είναι να υπάρξει κάποια είδους ανοχή στις ημερομηνίες, αλλά χωρίς καμία αλλαγή στην προσαρμογή και στο πρόγραμμα υλοποίησης της συμφωνίας.

Ακόμα ένα στοίχημα για τον Αλέξη Τσίπρα το επόμενο διάστημα είναι να κερδίσει τη στήριξη της Άνγκελα Μέρκελ σε αυτό το πεδίο στο όνομα της πολιτικής και κοινωνικής σταθερότητας που πρέπει να υπάρχει στην Ελλάδα προκειμένου να προχωρήσει ομαλά η εφαρμογή του μνημονίου.

Το μέτωπο που ετοιμάζει ο Τσίπρας

Το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου θα περάσουν την Πέμπτη οι πέντε δήμαρχοι των νησιών που άμεσα εμπλέκονται στην προσφυγική κρίση (Λέσβος, Κως, Χίος, Σάμος, Λέρος), φορείς που ήδη έχουν συνεισφέρει τα μέγιστα στο πρόβλημα, τοπικές οργανώσεις, αλλά και η Εκκλησία.

Στόχος είναι ο καλύτερος συντονισμός των από εδώ και πέρα ενεργειών, αλλά και ο καταμερισμός των 500 ευρώ των κοινοτικών ταμείων που θα δοθούν για αυτό τον σκοπό. Το πρόβλημα των δομών, γνωρίζουν καλά στο Μέγαρο Μαξίμου, πως είναι αυτή τη στιγμή ο μεγαλύτερος εχθρός της χώρας για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας θα έχει ο πρωθυπουργός σήμερα στη 1.30 το μεσημέρι.

Οι πρόσφυγες στην Ελλάδα

Τον κίνδυνο η χώρα μας να γίνει ένας απέραντος καταυλισμός προσφύγων έχει απορρίψει σε κάθε περίπτωση το Μέγαρο Μαξίμου, αν και δεν έχει γίνει ακόμα σαφές τι θα γίνει με τους 20.000 επιπλέον πρόσφυγες που θα φιλοξενηθούν με την μορφή της επιδότησης ενοικίου.

Ζητούμενο σε κάθε περίπτωση είναι να μην υπάρχει καμία καθυστέρηση για την οριστική μετεγκατάσταση τους στις άλλες χώρες και βεβαίως η Ελλάδα να μην βρει μπροστά της κλειστά σύνορα. Η αλληλεγγύη στην Ευρώπη από όλες τις χώρες θα είναι ένα από τα βασικά σημεία που θα θέσει ο πρωθυπουργός στη σύνοδο κορυφής γνωρίζοντας καλά πως δίπλα στην Ουγγαρία οι  «χώρες που σφυρίζουν αδιάφορα» είναι αυτή τη στιγμή η μεγάλη απειλή του προσφυγικού για την Ευρώπη.

Το πρόγραμμα του Μάρτιν Σούλτς στην Αθήνα

Σημαντική θεωρείται για το θέμα η παρουσία του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου στην Αθήνα.

Στις 9:30, στο Μέγαρο Μαξίμου, θα υπάρξει συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα, με τον Μάρτιν Σουλτς, τον υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Jean Asselborn και τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρη Αβραμόπουλο. Θα ακολουθήσει και διμερής συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου.

Στις 11:30 ο Μάρτιν Σουλτς συνοδευόμενος από τον Αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για της Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Νίκο Ξυδάκη και τον Αναπληρωτή υπουργό για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής κ. Ιωάννη Μουζάλα θα επισκεφτούν το κλειστό γυμναστήριο Γαλατσίου όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες. Στο συγκεκριμένο χώρο θα γίνει και μια μικρή εκδήλωση προς τιμήν των εθελοντών. Στις 12:30 θα επισκεφτούν το κέντρο προσφύγων στο Βοτανικό.

Αύριο μαζί με τον πρωθυπουργό θα επισκεφτούν το κέντρο υποδοχής της Μυτιλήνης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα