Μέτρα για ρεύμα: Μέσα στον Ιούνιο θα ανοίξει η πλατφόρμα για τα 600 ευρώ

Μέτρα για ρεύμα: Μέσα στον Ιούνιο θα ανοίξει η πλατφόρμα για τα 600 ευρώ
Λογαριασμός ρεύματος eurokinissi

Ο Γιάννης Οικονόμου προανήγγειλε ότι μέσα στον Ιούνιο θα λειτουργήσει η πλατφόρμα για την επιστροφή του 60% των προσαυξήσεων στο ρεύμα, ενώ από Ιούλιο θα εφαρμοστούν οι νέες εκπτώσεις

Μέσα στον Ιούνιο θα ανοίξει η πλατφόρμα για την επιστροφή του 60% των προσαυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα, προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Διευκρίνισε δε απαντώντας στο ΣΥΡΙΖΑ ότι το ποσό της επιστροφής θα ξεκινά από 18 και θα φτάνει μέχρι 600 ευρώ για όσους έχουν μέχρι 45.000 ευρώ εισόδημα, όχι 600 ευρώ για τον καθένα, κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση ότι επιχειρεί να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα.

Όπως εξήγησε ο κ. Οικονόμου, εάν για παράδειγμα η επιβάρυνση για τον καταναλωτή ήταν 30 ευρώ η επιστροφή θα είναι το μικρότερο ποσό, δηλαδή 18 ευρώ.

Εάν η επιβάρυνση ήταν 300 ευρώ, η επιστροφή θα είναι 180 ευρώ. Εάν η επιβάρυνση ήταν 600 ευρώ, η επιστροφή θα είναι 360 ευρώ. Εάν η επιβάρυνση ήταν 1.000 ευρώ, η επιστροφή θα είναι 600 ευρώ. Και εάν η επιβάρυνση ήταν 1.200 ευρώ και πάλι η επιστροφή θα είναι 600 ευρώ, που είναι και το ανώτατο όριο.

Εφόσον η πλατφόρμα λειτουργήσει μέσα στον Ιούνιο, οι καταναλωτές θα αρχίσουν να βλέπουν το αργότερο μέχρι τον Ιούλιο τα χρήματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.

Από τον Ιούλιο, όπως επισήμανε ο κ.Οικονόμου, τίθεται σε λειτουργία ο μηχανισμός απορρόφησης επιπλέον εσόδων των εταιρειών ενέργειας και ενισχύεται ο μηχανισμός των εκπτώσεων. Μηνιαία θα προσαρμόζεται επιδότηση, ώστε οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος να παραμένουν σταθερές σε συγκεκριμένα επίπεδα, ελαφρώς υψηλότερες πριν κρίση.

“Ουσιαστικά αναστέλλουμε λειτουργία ρήτρας αναπροσαρμογής. Απορροφάται το 70% -90% των αυξήσεων”, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση έχει στα χέρια της το πόρισμα της ΡΑΕ, που καταγράφει το ποσοστό των πρόσθετων εσόδων των εταιρειών ενέργειας, δηλαδή των υπερκερδών τους. Για τον υπολογισμό του ποσοστού η ΡΑΕ πρότεινε να αφαιρεθεί το ποσοστό των εκπτώσεων και αναφέρει το ποσό των εκπτώσεων από τις επιχειρήσεις. Μένει να αποσαφηνιστούν ανά επιχείρηση και οι έμμεσες εκπτώσεις ανά πάροχο με τα σταθερά τιμολόγια, που εκτιμάται από 5% έως 20%, ώστε τελικά να προσδιοριστεί το συνολικό ποσό που πρέπει να ανακτηθεί, σημείωσε.

Ο κ.Οικονόμου επανέλαβε ότι θα υπάρξει έκτακτο τέλος ύψους 90% στο οριστικό ποσό των επιπλέον εσόδων των εταιρειών ενέργειας και εκτίμησε ότι πρόκειται για ένα “σημαντικό ποσό, αλλά δεν έχει καμία σχέση με όσα ανεύθυνα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ”.

Στο ερώτημα δε εάν η κυβέρνηση θα εξετάσει στη συνέχεια και μείωση του ΦΠΑ σε ορισμένες βασικές κατηγορίες τροφίμων, ο κ.Οικονόμου απάντησε σιβυλλικά: “Επικεντρώνουμε τις δυνάμεις μας στην εφαρμογή του εθνικού σχεδίου για το ρεύμα, που είναι το βασικότερο και από εκεί και πέρα αναπτύσσουμε μία σειρά πολιτικές που ενισχύουν άμεσα ή έμμεσα το εισόδημα των πολιτών”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα