Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή

Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή
vouliwatch.gr

Ποια καίρια ζητήματα έθιξαν τα κόμματα αυτή την εβδομάδα.Τι βρέθηκε στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντός τους.

Σε αυτήν τη στήλη το Vouliwatch περιγράφει τα πιο σημαντικά θέματα τα οποία απασχόλησαν τα κοινοβουλευτικά κόμματα την εβδομάδα που μας πέρασε στη Βουλή. Ποια θέματα μονοπώλησαν το ενδιαφέρον του Κοινοβουλίου; Ποιο κόμμα είχε την πιο ενεργή συμμετοχή; Πόσα και ποια μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου ασκήθηκαν από αυτά;

Τα κυριότερα θέματα που έθιξαν τα κόμματα μέσα από την διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου αφορούν κυρίως την κοινωνική και οικονομική πολιτική, την παιδεία, την υγεία και την εξωτερική πολιτική. Αυτή την εβδομάδα υπήρξε έντονη συμμετοχή από τα κόμματα, καθώς άσκησαν στο σύνολό τους 212 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Ειδικότερα, πρώτος έρχεται o ΣΥ.ΡΙΖ.Α-ΠΣ με 77, ακολουθούν το ΚΚΕ με 39, το Κίνημα Αλλαγής με 30, η ΝΔ με 27, το ΜέΡΑ25 με 25, η Ελληνική Λύση με 13 και οι Ανεξάρτητοι με 1 Μέσο Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. 

Συνολικά όλα τα κόμματα έθεσαν 123 Ερωτήσεις, 63 Αναφορές, 20 Επίκαιρες Ερωτήσεις, 4 Ερωτήσεις σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. και 2 Α.Κ.Ε..

Δευτέρα 19.09.2022

ΜέΡΑ25: Ανικανότητα ελέγχου του φορολογικού μηχανισμού από την κυβέρνηση

Ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, Γιώργος Λογιάδης, απευθύνει ερώτηση στον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, σχετικά με το φαινόμενο της έκδοσης εικονικών αποδείξεων. Όπως αναφέρει, μέσω της πρόσφατης εφαρμογής σάρωσης αποδείξεων “appodixi”, καταδεικνύεται ότι η Κυβέρνηση είναι ανίκανη να ελέγξει τα εν λόγω παραβατικά φαινόμενα και προσπαθεί να τα αντιμετωπίσει με ημίμετρα, μεταθέτοντας την ευθύνη του φορολογικού ελέγχου στους πολίτες. Ρωτάει, έπειτα, τον Υπουργό με ποιον τρόπο έχει διασφαλιστεί η ορθή λειτουργία της νέας αυτής εφαρμογής, ποιο είναι το κόστος της δημιουργίας και συντήρησής της, αλλά και ποιες ακόμη ενέργειες σκοπεύει να κάνει στη λειτουργία του φορολογικού μηχανισμού, ώστε να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα και η διαφάνεια της λειτουργίας του, θέτοντας τη βάση για την ισχυρή φορολογική συνείδηση των πολιτών.    

Δείτε την ερώτηση εδώ

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: Κυβέρνηση χωρίς σχέδιο και στον β’ κύκλο του “Κινούμαι Ηλεκτρικά”

Σαράντα δύο βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. απευθύνουν ερώτηση σε συνδυασμό με Αίτημα Κατάθεσης Εγγράφων στους Υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Κωνσταντίνο Σκρέκα, και Υποδομών & Μεταφορών, Κωνσταντίνο Καραμανλή, σχετικά με τον β’ κύκλο του προγράμματος “Κινούμαι Ηλεκτρικά”. Επισημαίνουν ότι δεν έχει γίνει ο κατάλληλος σχεδιασμός, ούτε έχουν αξιολογηθεί τα αποτελέσματα του α’ κύκλου, γι’ αυτό και η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει το ζήτημα μόνο επικοινωνιακά, με μια πρόχειρη αύξηση των επιδοτήσεων. Τονίζουν ακόμη ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά στα δημόσια μέσα μεταφοράς, αλλά και ότι το Υπουργείο Ενέργειας αγνοεί κρίσιμα στοιχεία για τις πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Ρωτούν, στη συνέχεια, τους Υπουργούς, ποια ήταν η απορρόφηση των αιτήσεων του α’ κύκλου του προγράμματος, αν είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα τα δημόσια μέσα μεταφοράς και να σχεδιαστεί ένα ολοκληρωμένο και εκτεταμένο πρόγραμμα απόσυρσης παλαιών οχημάτων.      

Δείτε την ερώτηση σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. εδώ

ΚΚΕ: Παροχή έκτακτης χρηματοδότησης προς τους δήμους και τις σχολικές επιτροπές για να ανταποκριθούν στις συνθήκες ακρίβειας και των ανατιμήσεων

Η βουλεύτρια του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, καταθέτει επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, σχετικά με την παροχή έκτακτης χρηματοδότησης προς τους Δήμους και τις σχολικές επιτροπές. Όπως αναφέρει, η χρηματοδότηση των Δήμων είναι ανεπαρκής ακόμη και για τη στοιχειώδη κάλυψη των αρμοδιοτήτων των σχολικών επιτροπών, καθώς τα ποσά αυτά διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα με ευθύνη διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων, τη φετινή χρονιά όμως προστίθεται η αύξηση των τιμών και η εκτόξευση του ενεργειακού κόστους. Ρωτάει, έπειτα τον Υπουργό, ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η Κυβέρνηση, ώστε να δοθεί έκτακτη χρηματοδότηση στους Δήμους για την πλήρη κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των σχολείων.    

Δείτε την επίκαιρη ερώτηση εδώ

Τρίτη 20.09.2022

Κίνημα αλλαγής: Σπατάλη χρημάτων για υποδομές φυσικού αερίου στη Μεγαλόπολη, ενώ σε όλη τη χώρα επιδοτείται η μετατροπή καυστήρων σε πετρέλαιο

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, απευθύνει επίκαιρη ερώτηση στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωνσταντίνο Σκρέκα, σχετικά με την κατάσταση της χώρας στο πεδίο της αγοράς ενέργειας. Όπως επισημαίνει, παρ’ όλο που η Κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα επιδότηση μετατροπής των καυστήρων των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων σε πετρέλαιο, στη Μεγαλόπολη σπαταλούνται την ίδια στιγμή εκατομμύρια ευρώ για δίκτυα φυσικού αερίου. Με δεδομένο ότι η ενεργειακή κρίση δε θα τελειώσει σύντομα, ρωτά τον Υπουργό τι προτίθεται να κάνει η Κυβέρνηση ώστε να μην κατασπαταλούνται άσκοπα τα χρήματα των φορολογούμενων πολιτών σε υποδομές φυσικού αερίου και ποιο είναι το σχέδιο για τη Μεγαλόπολη, εν μέσω ενεργειακής κρίσης. 

Δείτε την επίκαιρη ερώτηση εδώ

ΜέΡΑ25: Περιοχές της χώρας μένουν ακάλυπτες από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ

Η βουλεύτρια του ΜέΡΑ25, Φωτεινή Μπακαδήμα, ρωτά τον Υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, αναφορικά με τον νέο οργανισμό του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος δε διασφαλίζει το δικαίωμα που είχε από ιδρύσεώς του, σχετικά με τη δυνατότητά του να ιδρύει φαρμακεία. Παραθέτει έπειτα τις περιοχές της χώρας που μένουν εκτός κάλυψης λόγω της αλλαγής αυτής, και τονίζει τον επακόλουθο αντίκτυπο στην καθημερινότητα πολλών συμπολιτών μας. Ερωτάται, στη συνέχεια, ο Υπουργός, ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να λάβει ώστε να μην χαθεί το δικαίωμα του ΕΟΠΥΥ να ιδρύει φαρμακεία και πώς πρόκειται να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη και εύκολη πρόσβαση, ειδικότερα των ατόμων που πάσχουν από χρόνια νοσήματα και διαμένουν στις προαναφερθείσες περιοχές, στα φάρμακα τους.

Δείτε την ερώτηση εδώ

Ελληνική Λύση: Έγκαιρο άνοιγμα των πινάκων Γενικής Αγωγής εντός του σχολικού έτους 2022-23

Η βουλεύτρια της Ελληνικής Λύσης, Σοφία – Χάιδω Ασημακοπούλου, καταθέτει ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, αναφορικά με το έγκαιρο άνοιγμα των πινάκων Γενικής Αγωγής. Όπως αναφέρει, για να υπάρχουν νέοι πίνακες Γενικής Αγωγής για το σχολικό έτος 2023-24, θα πρέπει το Υπουργείο Παιδείας να στείλει έγκαιρα το σχετικό αίτημα στον ΑΣΕΠ για την έκδοση των απαραίτητων προκηρύξεων, ώστε οι προκηρύξεις αυτές να εκδοθούν εντός του σχολικού έτους 2022-23. Με δεδομένο ότι στις αναμενόμενες προκηρύξεις της Γενικής Αγωγής θα υπάρξει μεγάλη αύξηση του αριθμού των υποψηφίων, σε σχέση με την τελευταία φορά, ερωτάται η Υπουργός αν προτίθεται να προβεί στο έγκαιρο άνοιγμα των πινάκων, εντός του σχολικού έτους 2022-23, ώστε η διαδικασία κατάρτισής τους να έχει ολοκληρωθεί ως τον Αύγουστο του 2023. 

Δείτε την ερώτηση εδώ

Τετάρτη 21.09.2022

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: Αδιαφανείς διαδικασίες και κωλυσιεργίες με τις εκκρεμείς συντάξεις, αλλά και τις συντάξεις “εμπιστοσύνης”

Σαράντα εννέα βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. απευθύνουν ερώτηση στον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, σχετικά με την έκδοση νέων συντάξεων από τον ΕΦΚΑ. Επισημαίνουν ότι συνταξιούχοι καταγγέλουν αδιαφάνεια σε σχέση με την σειρά προτεραιότητας εξέτασης των αιτήσεων συνταξιοδότησης, ενώ επίσης δε φαίνεται να έχει προκύψει καμία επιτάχυνση της διαδικασίας με τις συντάξεις “εμπιστοσύνης”. Δεδομένου ότι θα πρέπει να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια σε σχέση με την έκδοση των εκκρεμών συντάξεων, ρωτούν τον Υπουργό πόσες είναι οι εκκρεμείς αιτήσεις κύριας σύνταξης αυτή τη στιγμή, πόσες συντάξεις “εμπιστοσύνης” έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα, αν υπάρχει έλεγχος στην τήρηση της σειράς εξέτασης των φακέλων των αιτήσεων συνταξιοδότησης και πώς διασφαλίζεται το αδιάβλητο της διαδικασίας. 

Δείτε την ερώτηση εδώ

Νέα Δημοκρατία: Ανάγκη αναπροσαρμογής των τιμών σε είδη και προϊόντα που αφορούν ήδη υπογεγραμμένες συμβάσεις προμηθευτών με φορείς του Δημοσίου

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρης Κούβελας, απευθύνει ερώτηση στους Υπουργούς Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Εσωτερικών και Οικονομικών, Άδωνι ΓεωργιάδηΜάκη Βορίδη και Χρήστο Σταϊκούρα αντίστοιχα, σχετικά με το ζήτημα των ήδη υπογεγραμμένων συμβάσεων προμηθευτών με φορείς του Δημοσίου. Όπως υποστηρίζει, οι ανατιμήσεις που έχουν προκύψει λόγω του κύματος ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης, έχουν προκαλέσει οικονομική ανασφάλεια στον επιχειρηματικό κόσμο, γι’ αυτό και η αναπροσαρμογή των τιμών στις συμβάσεις αυτές αποτελεί επιτακτική ανάγκη, ώστε να φανούν συνεπείς οι εν λόγω προμηθευτές. Ρωτάει, στη συνέχεια, τους Υπουργούς, ποια είναι η θέση τους για το ζήτημα και ποιες πρόκειται να είναι οι ενέργειές τους, προκειμένου να υπάρξει άμεσα ένα σχέδιο αναπροσαρμογής των τιμών των ήδη υπογεγραμμένων συμβάσεων.      

Δείτε την ερώτηση εδώ

Κίνημα Αλλαγής: Κατασχέσεις των αγροτικών επιδοτήσεων από το Δημόσιο και τραπεζικά ιδρύματα 

Οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Μουλκιώτης και Ανδρέας Πουλάς, ρωτούν τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Γεωργαντά, για το ζήτημα των κατασχέσεων των αγροτικών επιδοτήσεων από το Δημόσιο και από τραπεζικά ιδρύματα. Αναφέρουν αρχικά ότι οι άμεσες ενισχύσεις χορηγούνται στους παραγωγούς προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η γεωργική τους δραστηριότητα και για τον λόγο αυτό υπόκεινται στο καθεστώς του ακατάσχετου, παρ’ όλα αυτά οι αγρότες καταγγέλλουν ότι οι κατασχέσεις των επιδοτήσεών τους συνεχίζονται, συμψηφίζοντας τις με οφειλές τους προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες. Προσθέτουν επίσης ότι η κατάσταση αυτή, ειδικά κατά την τρέχουσα περίοδο, περιορίζει δραματικά την ρευστότητα των αγροτών. Ρωτούν, έπειτα, τον Υπουργό σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προβεί προκειμένου να διασφαλιστεί η συμμόρφωση, τόσο των Οικονομικών Αρχών, όσο και των τραπεζών, στο ακατάσχετο των αγροτικών επιδοτήσεων. 

Δείτε την ερώτηση εδώ

Πέμπτη 22.09.2022

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: Προβλήματα στην εφαρμογή του προγράμματος Προσωπικός Γιατρός

Τριάντα πέντε βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ρωτούν τον Υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, αναφορικά με το πρόγραμμα του Προσωπικού Γιατρού, στο οποίο δεν έχει ενταχθεί ικανός αριθμός γιατρών, ώστε να εξυπηρετηθεί το σύνολο των πολιτών που ήδη εγγράφηκαν. Υποστηρίζουν ότι η Κυβέρνηση εισήγαγε τον θεσμό, δίνοντας κίνητρα σχεδόν αποκλειστικά στους ιδιώτες γιατρούς, ενώ οι Τοπικές Μονάδες Υγείας και τα Κέντρα Υγείας θα μπορούσαν να συμβάλλουν ουσιαστικά στην εφαρμογή του. Ερωτάται, στη συνέχεια, ο Υπουργός, αν προτίθεται να επανεξετάσει τον θεσμό αυτόν, ώστε να υπάρξει αρχικά πιλοτική και στη συνέχεια σταδιακή εφαρμογή του και αν προτίθεται να στηρίξει με νέες προσλήψεις τις δημόσιες ιατρικές δομές, για την υποστήριξη του θεσμού και την αποσυμφόρηση των τμημάτων επειγόντων των νοσοκομείων της χώρας. 

Δείτε την ερώτηση εδώ

ΜέΡΑ25: Δήμοι της χώρας υπολειτουργούν λόγω έλλειψης πόρων

Η βουλεύτρια του ΜέΡΑ25, Μαρία Απατζίδη, απευθύνει ερώτηση στον Υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, σχετικά με την κατάσταση λειτουργίας των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης. Όπως αναφέρει, οι διατιθέμενοι πόροι διαρκώς μειώνονται και κάποιοι Δήμοι εξακολουθούν να είναι υποστελεχωμένοι, με αποτέλεσμα την επιβράδυνση και αναποτελεσματικότητα της λειτουργίας τους. Ρωτάει, έπειτα, τον Υπουργό, πώς προτίθεται να απεμπλέξει τη λειτουργία των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης από άχρηστες γραφειοκρατικές διαδικασίες και αν πρόκειται να ρυθμίσει τη χρηματοδότηση από την κεντρική εξουσία, μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων ή άλλων πηγών. 

Δείτε την ερώτηση εδώ

Παρασκευή 23.09.2022 

Κίνημα Αλλαγής: Οξύτατο και δυσεπίλυτο το πρόβλημα στέγασης για τους Εκπαιδευτικούς που διορίζονται σε τουριστικούς προορισμούς της επικράτειας

Η βουλεύτρια του Κινήματος Αλλαγής, Χαρά Κεφαλίδου, απευθύνει ερώτηση στην Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, ως προς το πρόβλημα στέγασης των εκπαιδευτικών που διορίζονται σε τουριστικούς προορισμούς της επικράτειας όπου, λόγω της ελάχιστης προσφοράς, καλούνται να καταβάλουν ενοίκια που ξεπερνούν το μισό και παραπάνω του μηνιαίου μισθού τους. Τονίζει ότι λόγω αυτού, συχνές είναι οι περιπτώσεις παραίτησης και η απροθυμία κάλυψης των κενών θέσεων, με συνέπεια να απορρυθμίζεται η λειτουργία των σχολείων και των τοπικών κοινωνιών. Προτείνει, έπειτα, την αξιοποίηση κτιρίων που ανήκουν στο Δημόσιο και τη διαχείρισή τους είτε από την τοπική αυτοδιοίκηση, είτε από φορέα που θα συσταθεί για τον σκοπό αυτό. Ρωτάει, τέλος, την Υπουργό, σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί για να δοθεί μια λύση στο πρόβλημα αυτό και αν σκοπεύει να ενισχύσει τους εκπαιδευτικούς με κίνητρα, ώστε να μην εξαναγκάζονται σε παραίτηση. 

Δείτε την ερώτηση εδώ

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα