Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή

Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή

Ποια καίρια ζητήματα έθιξαν τα κόμματα αυτή την εβδομάδα; Τι βρέθηκε στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντός τους;

Σε αυτή τη στήλη το Vouliwatch περιγράφει τα πιο σημαντικά θέματα τα οποία απασχόλησαν τα κοινοβουλευτικά κόμματα την εβδομάδα που μας πέρασε στη Βουλή. Ποια θέματα μονοπώλησαν το ενδιαφέρον του Κοινοβουλίου; Ποιο κόμμα είχε την πιο ενεργή συμμετοχή; Πόσα και ποια μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου ασκήθηκαν από αυτά;

Οι συνέπειες του δεύτερου κύματος της πανδημίας στους τομείς της υγείας και της παιδείας συνέχισαν να πρωταγωνιστούν στην κοινοβουλευτική συζήτηση, ενώ με τα Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου τα κόμματα έθιξαν κυρίως θέματα εργασίας και εσωτερικής πολιτικής. Το κόμμα της Κυβέρνησης αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης έδειξαν για μία ακόμη φορά εντονότατη συμμετοχή, καθώς άσκησαν στο σύνολο 182 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Ειδικότερα, πρώτος έρχεται ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. με 59 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία με 47, η Ελληνική Λύση με 24, το Κ.Κ.Ε. με 20, το Κίνημα Αλλαγής με 17, η ΜέΡΑ25 με 14 και οι Ανεξάρτητοι με 1.

Συνολικά όλα τα κόμματα έθεσαν 54 Ερωτήσεις, 125 Αναφορές και 3 Ερωτήσεις σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε.

Δευτέρα 20.12.2021

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: Να διενεργούνται δωρεάν rapid test σε μαθητές στενές επαφές κρουσμάτων όταν δεν είναι εφικτό να γίνουν σε δημόσιους φορείς υγείας

Πλήθος βουλευτών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., υποβάλλουν ερώτηση προς τους Υπουργούς Υγείας και Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πλεύρη Αθανάσιο και Κεραμέως Νίκη, αντίστοιχα, αναφορικά με την οικονομική επιβάρυνση των οικογενειακών προϋπολογισμών από τα rapid test. Πιο αναλυτικά, οι μαθητές/-τριες που αποτελούν «στενές επαφές» επιβεβαιωμένου περιστατικού COVID-19 θα πρέπει, σε περίπτωση που είναι ανεμβολίαστοι/-ες, να υποβάλλονται σε δύο διαγνωστικούς εργαστηριακούς ελέγχους (rapid test) σε προσδιορισμένες ημερομηνίες, με αποτέλεσμα, πολλοί γονείς να αδυνατούν λόγω εργασίας να προλάβουν τις συγκεκριμένες ώρες λειτουργίας των δωρεάν ελέγχων κατά του κορωνοϊού από τον ΕΟΔΥ και έτσι να καταφεύγουν σε ιδιωτικά εργαστήρια όπου θα επωμίζονται οι ίδιοι το οικονομικό κόστος. Επομένως, οι αρμόδιοι Υπουργοί ερωτώνται αν θα διενεργηθούν δωρεάν rapid test στους εν λόγω μαθητές/τριες όταν δεν είναι εφικτό να γίνουν σε δημόσιους φορείς υγείας.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Νέα Δημοκρατία: Να καταβληθεί το ποσό του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε όσους δεν το έλαβαν για το χρονικό διάστημα από την λήξη της παράτασης μέχρι την εκ νέου ένταξη τους στο Πρόγραμμα

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Καρασμάνης Γεώργιος, καταθέτει ερώτημα προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Χατζηδάκη Κωνσταντίνο, σχετικά με την τρίμηνη παράταση του Προγράμματος «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα», για τους μήνες Φεβρουάριο έως Απρίλιο του 2021. Πιο ειδικά, λόγω ανεπαρκούς ενημέρωσης των δικαιούχων, οι τελευταίοι δεν υπέβαλλαν εγκαίρως νέα αίτηση, μετά από την λήξη της ισχύος του εν λόγω προγράμματος, με αποτέλεσμα να χάσουν την καταβολή του επιδόματος για έναν ή περισσότερους μήνες. Ο αρμόδιος, λοιπόν, Υπουργός ερωτάται αν θα εισπράξουν οι δικαιούχοι το προνοιακό επίδομα για το διάστημα από τη λήξη της τρίμηνης παράτασης μέχρι την εκ νέου ένταξή τους στο Πρόγραμμα. 

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΜέΡΑ25: Στην ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των υδατικών πόρων προχωρά η Κυβέρνηση

Αρκετοί βουλευτές του ΜέΡΑ25, απευθύνουν ερώτημα στον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Καραμανλή Κωνσταντίνο, με επίκεντρο τους επαχθείς όρους της 20ετούς Σύμβασης του Ν. 4812/2021, που υπέγραψε η ΕΥΔΑΠ με το Ελληνικό Δημόσιο και της Σύμβασης για την διαχείριση του ΕΥΣ. Όπως επισημαίνουν, προβλέπονται υπέρογκες χρεώσεις στην τιμή του αδιύλιστου νερού έως το 2040, η ΕΥΔΑΠ αδυνατεί να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των υδροδοτούμενων πολιτών της Αττικής, το λειτουργικό κόστος των συμβάσεων μετακυλίεται στους καταναλωτές, το ΕΥΣ Αττικής αποδεσμεύεται από το έλεγχο της ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΔΑΠ αποκλείεται από μελλοντικές αναθέσεις του ΕΥΣ, με αποτέλεσμα η Σύμβαση για την διαχείριση του ΕΥΣ να ανατίθεται σε εργολάβους (ΣΔΙΤ). Με βάση τα παραπάνω, ο αρμόδιος Υπουργός ερωτάται πως θα εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα της ΕΥΔΑΠ, πως θα αποτραπούν οι αναμενόμενες αυξήσεις στα τιμολόγια του νερού και γιατί το Ελληνικό Δημόσιο νομοθετεί με βάση την προτεινόμενη υψηλότερη τιμή από την ΕΠΕΥΔΑΠ για το διάστημα 2013-2020 και όχι την επικαιροποιημένη.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τρίτη 21.12.2021

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: Ο χειμώνας βρίσκει την Ελλάδα με σοβαρά προβλήματα ενεργειακής επάρκειας

Πλειάδα βουλευτών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., μέσα από το ερώτημά τους, προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σκρέκα Κωνσταντίνο, τονίζουν τα ελλείμματα της ενεργειακής πολιτικής που οδηγούν σε κίνδυνο επάρκειας ισχύος και καυσίμου στην Ελλάδα. Αναλυτικότερα, η έλλειψη σχεδίου απολιγνιτοποίησης, με την αντικατάστασή των λιγνιτικών μονάδων με ιδιωτικές μονάδες ορυκτού, εισαγόμενου φυσικού αερίου και όχι με ΑΠΕ, οδηγεί σε ανεργία και κρίση ακρίβειας στην τιμή ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά προκαλεί και ζήτημα ασφάλειας εφοδιασμού της χώρας με ηλεκτρικό ρεύμα. Ως εκ τούτου, ο αρμόδιος Υπουργός ερωτάται πως θα διασφαλιστεί η επάρκεια στο σύστημα ηλεκτρισμού, πόσες μονάδες λιγνίτη θα διατεθούν από την ΔΕΗ και ποιες λιγνιτικές μονάδες είναι έτοιμες να τεθούν σε λειτουργία, αν υπάρχουν επαρκή αποθέματα και εγχώριες ποσότητες λιγνίτη, καθώς και αν έχουν εξασφαλιστεί οι απαραίτητες προμήθειες φυσικού αερίου.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Κ.Κ.Ε.: Για τις απαράδεκτες απολύσεις που έγιναν με την εφαρμογή του προγράμματος ΣΥΝ_ΕΡΓΑΣΙΑ

Οκτώ βουλευτές του Κ.Κ.Ε., καταθέτουν ερώτημα προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Χατζηδάκη Κώστα, αναφορικά με τις απαράδεκτες απολύσεις που έγιναν ενόψει του Προγράμματος “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ”. Συγκεκριμένα, κατά την διάρκεια εφαρμογής του εν λόγω Προγράμματος στις επιχειρήσεις, εκτός από τις μαζικές απολύσεις, που αυξήθηκαν με την τρίμηνη παράταση του, έγιναν και περικοπές μισθών κατά 20%. Ο αρμόδιος Υπουργός καλείται να απαντήσει στο τι προτίθεται να κάνει ώστε να ανακληθούν οι απολύσεις που πραγματοποιήθηκαν, να τεθούν προϋποθέσεις για το  Πρόγραμμα αυτό από τον Ιανουάριο του 2022, ώστε να μην γίνουν νέες απολύσεις, καθώς και να σταματήσουν οι ομαδικές απολύσεις και κυρίως αυτές που δεν έγιναν με την τυπική διαδικασία.  

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΜέΡΑ25: Εισπρακτικές εταιρείες θησαυρίζουν εις βάρος της ΕΥΔΑΠ και των καταναλωτών

Μερικοί βουλευτές του ΜέΡΑ25, θέτουν ερώτημα προς τους Υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Δικαιοσύνης, Καραμανλή ΚωνσταντίνοΓεωργιάδη Σπυρίδων-Άδωνι και Τσιάρα Κωνσταντίνο, αντίστοιχα, σχετικά με παρατυπίες που διαπιστώνονται, κατά την διαδικασία αναγκαστικής είσπραξης, προς όφελος δικηγορικών εταιρειών και εις βάρος της ΕΥΔΑΠ και των καταναλωτών της. Όπως αναφέρουν, κάποιες από αυτές, είναι η χρέωση των καταναλωτών με πρόσθετα δικαστικά έξοδα για τα εξώδικα, τα “bonus” που εισπράττουν οι δικηγορικές εταιρείες που είναι σε αναντιστοιχία με τις εισπράξεις τους, ενώ υπάρχουν και παράτυπες χρεώσεις δικαστικών εξόδων, χωρίς να υφίσταται οφειλή. Οι συναρμόδιοι Υπουργοί ερωτώνται τι προτίθενται να κάνουν για να ελέγχεται η δράση των εισπρακτικών εταιρειών, αν θα επιστραφούν τα “bonus” στις περιπτώσεις των αχρεωστήτως καταβληθέντων, καθώς και αν θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση ώστε να μην κινούνται οι δημόσιες συμβάσεις εκτός των ορίων του νόμου.

Δείτε την ερώτηση εδώ.      

Τετάρτη 22.12.2021

Νέα Δημοκρατία: Κίνδυνος απώλειας του επιδόματος ανεργίας σε εποχικούς εργαζόμενους

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κέλλας Χρήστος, απευθύνει ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Χατζηδάκη Κώστα, με το οποίο αναφέρεται στο επίδομα ανεργίας, που κινδυνεύουν να χάσουν οι εποχικά εργαζόμενοι που βρίσκονται στο νομό Λάρισας. Επεξηγηματικά, λόγω των καιρικών συνθηκών, αλλά και λόγω της πανδημίας, το σύνολο των εργαζομένων στους μήνες μη αιχμής σε δύο εργοστάσια της περιοχής, ανέρχεται σε 26,82% έναντι του 25% του συνόλου των εργαζομένων όλων των μηνών αιχμής, ενώ για να χαρακτηριστεί μια επιχείρηση ως εποχική, θα πρέπει το πρώτο αποτέλεσμα να μην υπερβαίνει το δεύτερο και ως εκ τούτου οι εργαζόμενοι κινδυνεύουν να απολέσουν το δικαίωμα λήψης του επιδόματος ανεργίας. Έτσι, ο αρμόδιος Υπουργός ερωτάται αν θα προβεί σε τροποποίηση της απόφασης χαρακτηρισμού των εργοστασίων αυτών ως εποχικά, μόνο για φέτος, δεδομένων των ειδικών συνθηκών και ποιο είναι το σχετικό χρονοδιάγραμμα .   

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Κίνημα Αλλαγής: Αναγκαία η παράταση τουλάχιστον κατά 3 μήνες της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των εργαζομένων σε αναστολή στις σεισμόπληκτες περιοχές ν. Ηρακλείου

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Κεγκέρογλου Βασίλης, με αφορμή τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου στον νομό Ηρακλείου, δίδει ερώτημα προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Σταϊκούρα Χρήστο και Χατζηδάκη Κώστα, αντίστοιχα, επισημαίνοντας την ανάγκη για τρίμηνη παράταση της αναστολής των συμβάσεων εργασίας στους εργαζομένους που έχουν προσληφθεί μέχρι 26η.9.2021. Ειδικότερα, η δυνατότητα στις πληγείσες επιχειρήσεις να θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις προβλέφθηκε με το άρθρο 201 του ν. 4855/2021, με στόχο να χορηγείται στους εργαζομένους αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ/μήνα, καθώς και αναλογία του δώρου των Χριστουγέννων. Ως εκ τούτου, οι συναρμόδιοι Υπουργοί ερωτώνται αν θα προβούν στην παράταση ισχύς του εν λόγω άρθρου, δεδομένου ότι πολλές επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές ή υπολειτουργούν και κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς εισόδημα.     

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Πέμπτη 23.12.2021

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: Να μην βρεθούν στο δρόμο οι εργαζόμενοι του ΟΑΕΔ που εδώ και χρόνια στηρίζουν τη λειτουργία των δομών φιλοξενίας και των ΚΥΤ

Μεγάλος αριθμός βουλευτών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., διαμορφώνουν ερώτημα προς τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης και Ασύλου, Χατζηδάκη Κώστα και Μηταράκη Παναγιώτη, αντίστοιχα, σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του Προγράμματος κοινωφελούς χαρακτήρα που αφορά σε δομές προσωρινής φιλοξενίας και σε ΚΥΤ. Αναλυτικότερα, οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούν χρήματα από τον μισθό τους, για τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας και τα απαραίτητα υλικά, καθώς δεν τους παρέχονται και εκτός αυτού υπήρχαν μεσοδιαστήματα που έμεναν χωρίς εισόδημα και επιδόματα, λόγω των καθυστερήσεων στις παρατάσεις των συμβάσεων τους. Επομένως, οι συναρμόδιοι Υπουργοί ερωτώνται αν θα παραταθεί το εν λόγω πρόγραμμα για 24 μήνες, αν θα αναγνωριστεί η προϋπηρεσία των εργαζομένων όλων των κύκλων του προγράμματος, καθώς και αν θα αποκατασταθούν οι εργαζόμενοι που έμειναν εκτός της παράτασης που δόθηκε.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα