Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή

Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή
Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή Vouliwatch.gr

Ποια καίρια ζητήματα έθιξαν τα κόμματα αυτή την εβδομάδα και τι βρέθηκε στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντός τους.

Το Vouliwatch περιγράφει τα πιο σημαντικά θέματα τα οποία απασχόλησαν τα κοινοβουλευτικά κόμματα την εβδομάδα που μας πέρασε στη Βουλή. Ποια θέματα μονοπώλησαν το ενδιαφέρον του Κοινοβουλίου; Ποιο κόμμα είχε την πιο ενεργή συμμετοχή; Πόσα και ποια μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου ασκήθηκαν από αυτά;

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση και οι υπέρογκες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας -μεταξύ άλλων σε ρεύμα και καύσιμα- πρωταγωνιστούν για ακόμη μία εβδομάδα στην κοινοβουλευτική συζήτηση. Μεταξύ άλλων τα κυριότερα θέματα που έθιξαν τα κόμματα μέσα από την διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου αφορούν στην οικονομία, το περιβάλλον, την εσωτερική πολιτική και την ανάπτυξη. Τα κόμματα άσκησαν στο σύνολο τους 32 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, εκ των οποίων όλες ερωτήσεις. Ειδικότερα, πρώτη έρχεται η Ελληνική Λύση με 11, ακολουθεί ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α με 9 και το Κίνημα Αλλαγής με 5 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, η Νέα Δημοκρατία με 3, το Κ.Κ.Ε. με 3 επίσης και με 1 το ΜέΡΑ25.

Τρίτη 26.4.2022

Νέα Δημοκρατία: Επιτακτική ανάγκη η ενίσχυση επαγγελματιών οδηγών φορτηγών και λεωφορείων

Ερώτηση καταθέτει ο βουλευτής του κόμματος, Γιάννης Πασχαλίδης, προς τον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, αναφορικά με τις προθέσεις του δεύτερου, προκειμένου να ενισχυθούν οι επαγγελματίες οδηγοί που έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά με τις υπέρογκες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων. Σύμφωνα με τον βουλευτή, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση -που συνεπάγεται- έχουν οδηγήσει σε πρωτοφανή αύξηση των τιμών των καυσίμων, με άμεσα πληττόμενο και τον κλάδο των οδικών μεταφορών. Αναλυτικότερα, η Ομοσπονδία Φορτηγών Αυτοκινήτων Ελλάδος, εταιρίες με τουριστικά λεωφορεία και τα ΚΤΕΛ, αναφέρει ο βουλευτής, αποτελούν παρακλάδια των οποίων η βιωσιμότητα κινδυνεύει σε περίπτωση που δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα στήριξης από πλευράς της Πολιτείας. Ο βουλευτής προτείνει μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης καυσίμου και την περαιτέρω επιδότηση ανά λίτρο πετρελαίου.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τετάρτη 27.4.2022

ΣΥ.ΡΙΖ.Α: Με οικονομική κατάρρευση απειλούνται οι αλιείς των νησιών εξαιτίας της κατακόρυφης αύξησης του κόστους των καυσίμων

Ρωτούν τρεις βουλευτές του κόμματος τους Υπουργούς Άδωνι Γεωργιάδη, Γιώργο Γεωργαντά, Χρήστο Σταϊκούρα και Ιωάννη Πλακιωτάκη, σχετικά με τα μέτρα ενίσχυσης που δύναται να λάβει η Κυβέρνηση για τους αλιείς των ελληνικών νησιών, που πλήττονται -εκτός των άλλων- από τις υπέρογκες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων. Σύμφωνα με τους βουλευτές, εξαιτίας των αυξήσεων στις τιμές του ναυτιλιακού πετρελαίου -και της αισχροκερδείας από τους παραγωγούς- ζημιώνονται σημαντικά οι αλιείς ανά την χώρα, γεγονός που συνεπάγεται την αύξηση των τιμών των ψαριών και για τους καταναλωτές. Την ίδια στιγμή, αυξήσεις παρατηρούνται και στα είδη αλιείας, με αποτέλεσμα πλήθος αλιευτικών σκαφών να παραμένει αδρανές, γεγονός που δεν ωφελεί παρά τις μεγάλες επιχειρήσεις κατεψυγμένων προϊόντων και προϊόντων ιχθυοτροφείων, συμπληρώνουν οι βουλευτές. Κοντολογίς, κρίνεται αναγκαία η λήψη μέτρων, όπως η υποβολή ορίου ανωτάτης τιμής στο ναυτιλιακό πετρέλαιο, προκειμένου να ενισχυθεί ο πρωτογενείς τομέας εν γένει και να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του κλάδου των αλείων.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Πέμπτη 28.4.2022

ΜέΡΑ25: Εν μέσω οικονομικής λαίλαπας κόβουν το ρεύμα σε εκατοντάδες νοικοκυριά

Ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, Γιώργος Λογιάδης, καταθέτει ερώτηση απευθυνόμενος στους Υπουργούς Κωνσταντίνο Σκρέκα και Χρήστο Σταϊκούρα, αναφορικά με τις διακοπές ρεύματος που λαμβάνουν χώρα σε πλήθος νοικοκυριών, εξαιτίας απλήρωτων λογαριασμών. Σύμφωνα με τον βουλευτή, εκατοντάδες νοικοκυριά αδυνατούν να ανταποκριθούν στους διαρκώς αυξανόμενους λογαριασμούς, με αποτέλεσμα τις διακοπές ρεύματος. Εξαίρεση αποτελούν τα ευάλωτα νοικοκυριά -που πληρούν τα απαραίτητα κριτήρια ώστε να ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία- ωστόσο πολλοί είναι εκείνοι που -αν και πληττόμενοι- δεν προστατεύονται από την νομοθεσία, συμπληρώνει ο βουλευτής. Παρ’ όλη την «ανοχή» από πλευράς των παρόχων ενέργειας λόγω των εορτών του Πάσχα, οι διακοπές ρεύματος ξεκινούν να εκτελούνται ξανά, το ΜέΡΑ25 ζητάει «καμία διακοπή ρεύματος στα πληττόμενα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις», προκειμένου να αντιμετωπισθεί η κατάσταση και να εξασφαλιστεί η επιβίωση ιδιωτών και μη.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα