Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή

Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή
Η ολομέλεια της Βουλής Eurokinissi

Ποια καίρια ζητήματα έθιξαν τα κόμματα αυτή την εβδομάδα; Τι βρέθηκε στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντός τους;

Οι συνεχείς αυξήσεις στις τιμές των αγαθών πρώτης ανάγκης, καθώς και θέματα επικαιρότητας συνέχισαν να πρωταγωνιστούν για ακόμη μία εβδομάδα στην κοινοβουλευτική συζήτηση. Μεταξύ άλλων τα κυριότερα θέματα που έθιξαν τα κόμματα μέσα από την διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου αφορούν στην οικονομία, την εσωτερική, εξωτερική και κοινωνική πολιτική, την εργασία και την υγεία. Όλα τα κόμματα έδειξαν έντονη συμμετοχή, καθώς άσκησαν στο σύνολο τους 261 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Ειδικότερα, πρώτο έρχεται το ΣΥΡΙΖΑ με 74, ακολουθεί το Κίνημα Αλλαγής με 48 και η Νέα Δημοκρατία με 41 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, το ΚΚΕ με 31, η Ελληνική Λύση με 22, το ΜέΡΑ25 με 24 και οι Ανεξάρτητοι με 21.

Συνολικά τα κόμματα έθεσαν 149 Ερωτήσεις, 71 Αναφορές, 35 Επίκαιρες Ερωτήσεις και 6 Ερωτήσεις σε συνδυασμό με ΑΚΕ.

Δευτέρα 20.6.2022

Κ.Κ.Ε.: Για την παραμονή στην Ελλάδα των ασυνόδευτων ανήλικων κατά την ενηλικίωση τους

Η βουλεύτρια του Κ.Κ.Ε., Κομνηνάκα Μαρία, ρωτά τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, σχετικά με τις προβλέψεις για την παραμονή των ασυνόδευτων ανηλίκων στην χώρα, μετά την ενηλικίωσή τους. Στο κείμενό της επικαλείται τα τελευταία περιστατικά άρνησης απόδοσης ασύλου στις περιπτώσεις του Σαϊντού Καμαρά και του Vafing Cisse (Σάμος), οι οποίοι θα αναγκάζονταν να επιστρέψουν στη χώρα καταγωγής τους εφόσον ενηλικιώθηκαν. Τονίζει, μάλιστα, πως παρά την αυτόβουλη εγγραφή του Cisse στο Ελληνικό Λύκειο και την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, δεν συμπεριλαμβανόταν πια στην προστασία ασυνόδευτων ανηλίκων που ισχύει στην Ελλάδα. Η βουλεύτρια, λοιπόν, επισημαίνει την ανάγκη θέσπισης σχετικής νομοθεσίας και διερωτάται ποια μέτρα προβλέπει η κυβέρνηση ώστε να μην απελαθεί ο Vafing Cisse και τα υπόλοιπα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα που κινδυνεύουν να απελαθούν από την άρνηση του αιτήματος του για άσυλο.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΜέΡΑ25: Έλλειψη προετοιμασίας για τη φετινή αντιπυρική περίοδο

Ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, Γρηγοριάδης Κλέων, ρωτά τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, με αφορμή την πρώτη πυρκαγιά για το φετινό καλοκαίρι, όπου φάνηκε η απροετοιμασία της κυβέρνησης παρά το περσινό «μάθημα». Σύμφωνα με τον ίδιο, παρότι «οι προβλέψεις ήταν αρνητικές και ήδη βαδίζαμε προς την επικίνδυνη περίοδο», η κυβέρνηση αρκούνταν σε δηλώσεις περί καθαριότητας των δασών και στην διάθεση καθόλου αμελητέων ποσών στις τοπικές αυτοδιοικήσεις για την κατάλληλη προετοιμασία και εξειδίκευσή τους. Συμπερασματικά, οι ερωτήσεις που απευθύνει ο βουλευτής είναι για το ποια μέτρα πάρθηκαν για την πρόληψη τέτοιων φαινομένων την φετινή χρονιά, για το αν πραγματοποιήθηκαν καθαρισμοί δασών, αν προσλήφθηκαν πυροσβέστες και κατά πόσο είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι για την φετινή χρονιά .

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: Να δοθούν στη δημοσιότητα τα ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία των ελέγχων στα πρατήρια υγρών καυσίμων

Εξήντα δύο βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. απευθύνουν ερώτηση στον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γεωργιάδη Σπυρίδων – Άδωνη, λόγω της πρόσφατης εκτόξευσης του πληθωρισμού, κατά 2,6 μονάδες πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, σε συνδυασμό με την άνοδο της τιμή των καυσίμων και της νέας «οικονομικής κρίσης» που βρίσκονται αντιμέτωπα τα νοικοκυριά. Σημειώνεται στο κείμενό τους, ότι τα επιδόματα της κυβέρνησης δεν επαρκούν, ενώ, την ίδια στιγμή, το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων δίνει στην δημοσιότητα αποσπασματικούς ελέγχους, παρά τη δήλωση που είχε κάνει ο Υπουργός ότι θα δημοσιοποιήσει τα στοιχεία για το πλήθος των ελέγχων και για τα ποιοτικά στοιχεία των πραβιάσεων. Οι βουλευτές λοιπόν ζητούν την δημοσιοποίηση τόσο του πλήθους των ελέγχων όσο και της επωνυμίας των παραβατών, ενώ τέλος ρωτούν την κυβέρνηση αν έχει εφαρμοστεί τελικά ο νόμος και ποια μέτρα σκοπεύει να πάρει για την ενίσχυση των νοικοκυριών.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τρίτη 21.6.2022

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: Έκτακτη αλλαγή στην τιμολογιακή πολιτική της εταιρίας κλήσης ταξί Beat και επιβολή κόστους προ_μίσθωσης στους καταναλωτές

Ερώτηση για την αλλαγή την τιμολογιακής πολιτικής της εταιρίας ταξί Beat (με την νέα προμίσθωσή τους από τους καταναλωτές) καταθέτουν εικοσιοκτώ βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στους Υπουργούς Υποδομών & Μεταφορών και Οικονομικών, Καραμανλή Κωνσταντίνο και Σταϊκούρα Χρήστο. Σύμφωνα με τους βουλευτές, η εταιρεία δικαιολογεί την απόφασή της αυτή προκειμένου να ενισχύσει τους οδηγούς να ανταπεξέλθουν τόσο στην απόκτηση άδειας ταξί όσο και στην ίδια την λειτουργία των οχημάτων. Αιτία όλων: η αύξηση της τιμής των καυσίμων. Όμως το κόστος της αύξησης αυτής το επωμίζεται ο πολίτης, που σε ορισμένες περιπτώσεις η χρήση ταξί του είναι αναγκαία. Μέρος, λοιπόν, της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. αναρωτιούνται πως θα ενισχύσει η κυβέρνηση τόσο τους καταναλωτές όσο και τους οδηγούς, αν θα επιβληθούν μέτρα για συχνότερα δρομολόγια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και αν θα υπάρχει κάποια πρόβλεψη για τις τιμές των καυσίμων.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Ανεξάρτητοι: Παράνομη διακίνηση και εμπορία ζώων συντροφιάς

Η ανεξάρτητη βουλεύτρια , Αδαμοπούλου Αγγελική, ρωτά τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Θεοδωρικάκο Παναγιώτη, για το φαινόμενο της παράνομης διακίνησης και εμπορίας ζώων. Στο κείμενο της επικαλείται επιστολή της Ομοσπονδίας Ζωοφιλικών Σωματείων Ελλάδας το Προεδρικό Διάταγμα του 2022 δεν ορίζει ως αρμοδιότητα του Τμήματος Προστασίας Ζώων της Διεύθυνσης Γενικής Αστυνόμευσης του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας την παρακολούθηση των υποθέσεων παράνομης διακίνησης και εμπορίας ζώων συντροφιάς. Η βουλεύτρια διατυπώνει ερώτηση τόσο για τους λόγους που το προεδρικό διάταγμα αμελεί να συμπεριλάβει τις υποθέσεις αυτές στο αντίστοιχο τμήμα της Ελληνικής Αστυνομίας όσο και για τον κυβερνητικό σχεδιασμό καταπολέμησης της παράνομης διακίνησης και εμπορίας των ζώων συντροφιάς.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τετάρτη 22.6.2022

Νέα Δημοκρατία: Αντιμετώπιση της έλλειψης εργατών γης

Ερώτηση καταθέτει ο βουλευτής Μεσσηνίας, Γιάννης Λαμπρόπουλος, στα Υπουργεία Μετανάστευσης & Ασύλου, Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, αναφορικά με την έλλειψη που παρατηρείται σε εργάτες γης. Κατά τον βουλευτή κρίνεται ως απολύτως αναγκαία η δημιουργία προϋποθέσεων με ταυτόχρονη απλούστευση των διαδικασιών ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα για εργασία σε ενδιαφερόμενους «από γειτονικές χώρες» που επιθυμούν ν’ απασχοληθούν σε αγροτικές εργασίες. Ερωτά, λοιπόν, τους αρμόδιους Υπουργούς σε τι ενέργειες θα προβούν, προκειμένου να διευκολυνθεί η έλευση των εργατών προσθέτοντας ότι η ισχύουσα διαδικασία είναι χρονοβόρα και πολύπλοκη.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Πέμπτη 23.6.2022

Κίνημα Αλλαγής: Σχεδιαζόμενη νομοθετική πρωτοβουλία για την ανώτατη εκπαίδευση

Ρωτά ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος, την Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, σχετικά με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της πολιτικής ηγεσίας για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Ζητά από την κυβέρνηση να επαναφέρει τον «νόμο Διαμαντοπούλου» υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, αρκετά μέλη της σημερινής κυβερνητικής πλειοψηφίας, αλλά και της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχαν ψηφίσει τον εν λόγω νόμο. Συμπερασματικά, αναφερόμενος ειδικά για τον τρόπο ανάδειξης των πρυτανικών αρχών που περιλαμβάνεται σε νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας που αναμένεται να κατατεθεί, ζητά ν’ αποσυρθεί και να συζητηθεί μετά τις εκλογές και, τέλος, ρωτά αν σκοπεύει η αρμόδια Υπουργός να φέρει το νομοσχέδιο για ψήφιση μέσα στο καλοκαίρι ώστε ν’ αποφύγει τις αντιδράσεις.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: Καμία προστασία της πρώτης κατοικίας των ευάλωτων δανειοληπτών

Πλήθος Βουλευτών του κόμματος συνυπογράφουν ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Χρήστου Σταϊκούρα και Άδωνι Γεωργιάδη, αντίστοιχα, σχετικά με τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας δανειοληπτών που δεν μπορούν ν’ αποπληρώσουν τα χρέη τους. Επισημαίνουν τη μαζική ανάθεση διαχείρισης δανείων σε Funds, καθώς και ότι η πορεία των πλειστηριασμών συνδέθηκε από την κυβέρνηση με την είσπραξη των κονδυλίων του ταμείου Ανάκαμψης. Υπογραμμίζει ότι το πρόβλημα αφορά εκατομμύρια πολίτες και καλεί την κυβέρνηση να προστατεύσει την πρώτη κατοικία των πολιτών.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version