Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή

Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή
Ολομέλεια Menelaos Myrillas / SOOC

Ποια καίρια ζητήματα έθιξαν τα κόμματα αυτή την εβδομάδα; Τι βρέθηκε στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντός τους;

Η υπόθεση Novartis και ο πειθαρχικός έλεγχος γύρω από την υπόθεση, η έλλειψη ζωτικών φαρμάκων για τους ασθενείς και το συνταξιοδοτικό πρωταγωνιστούν αυτήν τη βδομάδα στην κοινοβουλευτική συζήτηση. Μεταξύ άλλων τα κυριότερα θέματα που έθιξαν τα κόμματα μέσα από την διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου αφορούν στην οικονομία, την αγροτική, την εξωτερική πολιτική και την κοινωνική πολιτική και την εκπαίδευση. Όλα τα κόμματα έδειξαν για μία ακόμη φορά εντονότατη συμμετοχή, καθώς άσκησαν στο σύνολο τους 205 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Ειδικότερα, πρώτο έρχεται το ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ. με 67, ακολουθεί το Κίνημα Αλλαγής με 48 και το Κ.Κ.Ε. με 29 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, η Νέα Δημοκρατία και η Ελληνική Λύση με 16, το ΜέΡΑ25 με 14 και οι Ανεξάρτητοι με 15.

Συνολικά όλα τα κόμματα έθεσαν 120 Ερωτήσεις, 51 Αναφορές, 27 Επίκαιρες Ερωτήσεις, 6 Ερωτήσεις σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. και 1 Α.Κ.Ε..

Δευτέρα 4.7.2022

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: Να κατατεθεί στη Βουλή η αγωγή που άσκησε το ελληνικό δημόσιο κατά της εταιρείας Novartis

Πέντε βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., απευθύνουν ερώτηση, στον Υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, αναφορικά με την αγωγή του ελληνικού δημοσίου κατά της εταιρείας Novartis. Ζητούν να κατατεθεί το δικόγραφο έγγραφο της αγωγής με το οποίο, το ελληνικό δημόσιο αξιώνει αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης από την φαρμακευτική εταιρεία Novartis. Αναφέρουν στο κείμενό τους ότι ενώ «έχει γίνει πλέον γνωστό ότι το σκάνδαλο αφορά κυρίως την κυκλοφορία και υπερτιμολόγηση των φαρμάκων της και τις δωροδοκίες Ελλήνων κρατικών και κυβερνητικών αξιωματούχων», με την αγωγή του το ελληνικό δημόσιο περιορίζεται στα «φακελάκια των γιατρών για υπερσυνταγογράφηση των φαρμάκων» της συγκεκριμένης εταιρείας. Θεωρούν λοιπόν αυτονόητο να πρέπει να δοθεί στην Βουλή το έγγραφο αυτής της αγωγής.

Δείτε την αίτηση κατάθεσης εγγράφου εδώ.

ΜέΡΑ25: Μετακίνηση ιατρών για την κάλυψη κενών

Η βουλεύτρια του κόμματος, Μπακαδήμα Φωτεινή, ρωτά τον Υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, σχετικά με την μετακίνηση ιατρών της Θεσσαλονίκης για την κάλυψη των κενών στην περιφέρεια. Η βουλεύτρια στο κείμενό της αναφέρει ότι «ύστερα από ανακοίνωση της ΕΝΙΘ (Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης), πολλοί ιατροί λαμβάνουν καθημερινά “φύλλα πορείας” για την μετακίνηση τους σε νοσοκομεία της περιφέρειας». Ρωτά τον Υπουργό Υγείας, αν είναι ενήμερος της κατάστασης στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και αν υπάρχει πρόβλεψη για την κάλυψη των κενών στα νοσοκομεία της περιφέρειας με μόνιμο προσωπικό.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΚΙΝΑΛ: Καθυστερήσεις στη διακομιδή διασωληνωμένων ασθενών με Covid_19 σε ιδιωτικές κλινικές

Ρωτούν οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, Πουλάς Ανδρέας και Φραγγίδης Γιώργος, τον Υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην μεταφορά των διασωληνωμένων νοσούντων ασθενών με Covid-19. Στο κείμενό τους αναφέρουν ότι η καθυστέρηση μεταφοράς των ασθενών αυτών στις συμβεβλημένες ιδιωτικές κλινικές έχει ως αποτέλεσμα, ασθενείς που δεν σχετίζονται με τον Covid, αλλά χρειάζονται εντατική θεραπεία να περιμένουν στην ουρά για ένα κρεβάτι στην ΜΕΘ ενός κρατικού νοσοκομείου. Ρωτούν, λοιπόν, οι βουλευτές τον Υπουργό Υγείας, τους λόγους της καθυστέρησης αυτής και τι μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση στο ζήτημα αυτό.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τρίτη 5.7.2022

Ανεξάρτητοι: Επικίνδυνη έλλειψη φαρμακευτικών ουσιών για τη ζωή ασθενών

Η ανεξάρτητη βουλεύτρια Αδαμοπούλου Αγγελική, καταθέτει ερώτηση στον Υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, αναφορικά με την ανησυχητική έλλειψη φαρμάκων για τους ασθενείς. Η βουλεύτρια παραθέτει την διαμαρτυρία τόσο της Εθνικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία καθώς και της Ομοσπονδίας Νεφροπαθών σχετικά με την έλλειψη κυρίως της γ’ σφαιρίνης, και της ηπαρίνης. Τονίζει, ότι, ενώ έλαβαν διαβεβαιώσεις για την κάλυψη των αναγκών αυτών, διαπιστώθηκε ότι οι ελλείψεις παρέμειναν στα ύψη. Διερωτάται, λοιπόν, η βουλεύτρια ποια μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει την έλλειψη των δύο αυτών σημαντικών φαρμάκων, για να μην τεθούν οι ζωές των πολιτών σε κίνδυνο.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: Η αναξιοκρατία και η αδιαφάνεια στην «καρδιά» του Επιτελικού Κράτους, τη Γενική Γραμματεία Συντονισμού της Προεδρίας της Κυβέρνησης, επιτείνεται και διογκώνεται

Ο βουλευτής, Κωνσταντίνος Ζαχαριάδης, ρωτά τον Υπουργό Επικράτειας, Άκη Σκέρτσο, σχετικά με την αναξιοκρατία και την αδιαφάνεια του Επιτελικού Κράτους και της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού της Προεδρίας της Κυβέρνησης. Τονίζει στο κείμενό του, ότι τέτοιες πρακτικές χρησιμοποιήθηκαν πρόσφατα στην πλήρωση θέσεων των Προϊσταμένων Τμημάτων και Αναπληρωτών Προϊσταμένων, στη Γενική Γραμματεία Συντονισμού της Προεδρίας της Κυβέρνησης, την στιγμή που δεν υπήρξαν προηγουμένως προκηρύξεις για τις θέσεις αυτές. Αναφέρει ύστερα, ότι και ο Σύλλογος Εργαζομένων το 2021 κατήγγειλε τον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού για την τοποθέτηση Τομεαρχών, «”χωρίς την αυτονόητη τήρηση των κανόνων της αξιοκρατίας, της διαφάνειας και της νομιμότητας και υπό καθεστώς πλήρους θεσμικής παρέκκλισης.”». Ρωτά, λοιπόν, πόσοι είναι οι μόνιμοι, αποσπασμένοι και μετακλητοί υπάλληλοι της Γεν. Γραμματείας της Προεδρίας της Κυβέρνησης και πότε θα προκηρυχθούν νέες θέσεις για τις θέσεις αυτές.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΚΙΝΑΛ: Η Κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της από την επιχειρούμενη ανατροπή του προγραμματισμού ζωής μερικών χιλιάδων εργαζομένων μέσω της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης

Ρωτά ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Μουλκιώτης Γεώργιος, τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, σχετικά με αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Ο βουλευτής υπογραμμίζει, ότι παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ότι «δεν θα επέλθει αλλαγή στο όριο ηλικίας της συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων», εν τέλη, σύμφωνα με υπόδειξη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους «εισηγείται την κατάργηση της δυνατότητας συνταξιοδότησης για όσων ασφαλισμένων είχαν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης το 2011 ή το 2012 και συμπληρώνουν το όριο ηλικίας (55ο, 56ο και 58ο) μετά την 1.1.2022.». Ο βουλευτής ρωτά λοιπόν τις προθέσεις της κυβέρνησης γύρω από το όριο ηλικίας της συνταξιοδότησης, αν, τελικά, θα εφαρμοστεί η πρόταση του ΝΣΚ ή αν η κυβέρνηση θα φροντίσει να δώσει ένα χρονικό περιθώριο πριν την αύξηση του ορίου.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τετάρτη 6.7.2022

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: Πειθαρχικός έλεγχος για την παραπλάνηση της κοινής γνώμης από ανώτατες δικαστικές πηγές σε σχέση με την κατάρρευση της δήθεν «σκευωρίας Νοβάρτις

Ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. καταθέτει ερώτηση προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, σχετικά με την υπόθεση Novartis. Στο κείμενό του διαπιστώνει την δικαίωση των καταγγελιών της κοινοβουλευτικής του ομάδας και την διάθεση της κυβέρνησης να «κουκουλώσει» το ζήτημα. Τονίζει, μάλιστα, ότι, «Φαίνεται ότι ανώτατη πηγή μέσα στο ανώτατο δικαστήριο εντάχθηκε σε ένα πολιτικό σχέδιο διασποράς fake news με σκοπό να διευκολυνθεί η πολιτική διαχείριση του τεράστιου φιάσκου που έπαθε η κυβέρνηση.». Ζητά, λοιπόν, να μάθει γιατί δεν έχει ασκηθεί ακόμα πειθαρχικός έλεγχος στους υπαίτιους της παραπληροφόρησης αυτής, και αν η πρόεδρος του Αρείου Πάγου γνωρίζει εάν όντως οι ανώτατοι αυτοί δικαστικοί υπάλληλοι έπαιξαν ρόλο στην διάδοση των ψευδών ειδήσεων.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Ανεξάρτητοι: Επιμένει η Κυβέρνηση στη διάταξη που αφήνει χωρίς υγειονομική κάλυψη τους ανασφάλιστους πολίτες

Ο ανεξάρτητος βουλευτής, Κουρουμπλής Παναγιώτης, ρωτά τον Υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, αναφορικά με την διακοπή υγειονομικής κάλυψης στους ανασφάλιστους πολίτες. Ο βουλευτής διαπιστώνει το «πρόβλημα της συσσώρευσης πολιτών στα δημόσια νοσοκομεία και τις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, στην περίοδο Covid που διανύουμε, αναμένοντας έως και μήνες για μια συνταγογράφηση ή ένα ραντεβού, την στιγμή που κάποιοι από αυτούς χρήζουν άμεσης και συνεχούς λήψης φαρμάκων.» Διερωτάται, λοιπόν, αν η κυβέρνηση θα επαναφέρει την εξυπηρέτηση των ανασφάλιστων από ιδιώτες γιατρούς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΠΥ.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Ελληνική Λύση: Ανάγκη επέκτασης της μηδενικής συμμετοχής στην συνταγογράφηση φαρμάκων για ασφαλισμένους με πιστοποιημένη αναπηρία 80% και άνω από την αρμόδια επιτροπή “ΚΕΠΑ”

Ο Κωνσταντίνος Χήτας, βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, ρωτά τους Υπουργούς Υγείας και Οικονομίας, Θάνο Πλεύρη και Χρήστο Σταϊκούρα, αντίστοιχα, σχετικά με την συμπερίληψη της συνταγογράφησης φαρμάκων στην μηδενική συμμετοχή των ασφαλισμένων πολιτών με αναπηρία άνω τους 80%. Ο βουλευτής στο κείμενό του τονίζει πως το κόστος της συνταγογράφησης των φαρμάκων τους, επιβαρύνει, ακόμα, αρκετά το εισόδημα αυτής της κοινωνικής ομάδας, ενώ τα επιδόματα που τους δίνονται δεν επαρκούν. Ο βουλευτής μεταφέρει στους Υπουργούς το αίτημα τους για συμπερίληψη της διαδικασίας αυτής στην μηδενική συμμετοχή που λαμβάνουν από το “ΚΕΠΑ”, ενώ ο ίδιος ρωτά γιατί μέχρι τώρα δεν είχε συμπεριληφθεί κάτι τέτοιο από την επιτροπή και ποιες είναι προθέσεις της κυβέρνησης για περαιτέρω ανακούφιση της ευάλωτης αυτής ομάδας.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Πέμπτη 7.7.2022

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: Ανάγκη ενίσχυσης του Πυροσβεστικού Σώματος σε προσωπικό και μέσα

Σαράντα οκτώ βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. απευθύνουν ερώτηση στον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, σχετικά με το ζήτημα της ενίσχυσης του Πυροσβεστικού Σώματος. Όπως αναφέρουν, το Πυροσβεστικό Σώμα αντιμετωπίζει πολλές ελλείψεις, τόσο στον υλικό εξοπλισμό, όσο και στο αναγκαίο προσωπικό, καθώς οι κενές οργανικές θέσεις υπολογίζονται σε 3.600 περίπου. Δεδομένων των αυξημένων απαιτήσεων για την προετοιμασία της χώρας κατά την αντιπυρική περίοδο, οι βουλευτές ρωτούν ποια μέτρα προτίθεται να λάβει ο Υπουργός για την κάλυψη των οργανικών κενών, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την έναρξη των διαδικασιών αυτών και πώς προχωράει η αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Νέα Δημοκρατία: Καθιέρωση του εγκλήματος της γυναικοκτονίας στην ποινική νομοθεσία ως αυτοτελές αδίκημα έμφυλης βίας

Η βουλεύτρια της ΝΔ, Άννα Ευθυμίου, καταθέτει ερώτηση στους Υπουργούς Δικαιοσύνης, Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και Οικονομικών, Κωνσταντίνο Τσιάρα, Κωστή Χατζηδάκη και Χρήστο Σταϊκούρα αντίστοιχα, σχετικά με την τροποποίηση του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου και την καθιέρωση της δολοφονίας γυναικών με σεξιστικά κίνητρα και χαρακτηριστικά, ως αυτοτελούς αδικήματος έμφυλης βίας. Επισημαίνει ότι είναι αναγκαίος ο σχεδιασμός μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για την αντιμετώπιση του φαινομένου σε επίπεδο πρόληψης, αλλά και σε επίπεδο καταστολής, και στη συνέχεια προτείνει την υλοποίηση κάποιων πολιτικών σχετικών με τη μέριμνα για τα ορφανά παιδιά και τους συγγενείς που έχουν αναλάβει την επιμέλειά τους, μέσω ψυχολογικής άλλα και οικονομικής υποστήριξης. Προτείνει ακόμη την κάλυψη του συνόλου των δικαστικών εξόδων από τον καταδικασμένο για το αδίκημα της γυναικοκτονίας, ως προϋπόθεση για να προσφύγει στο δεύτερο βαθμό της δικαστικής κρίσης. Ρωτάει, έπειτα, τους Υπουργούς αν είναι στις άμεσες προτεραιότητές τους η τροποποίηση του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου, η λήψη περαιτέρω μέτρων για τα ορφανά παιδιά και τους ανθρώπους που έχουν αναλάβει την επιμέλειά τους, όπως επίσης και η πιθανότητα υλοποίησης των πολιτικών που προανέφερε.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα