Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή

Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή
Vouliwatch

Ποια καίρια ζητήματα έθιξαν τα κόμματα αυτή την εβδομάδα; Τι βρέθηκε στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντός τους;

Το Vouliwatch περιγράφει τα πιο σημαντικά θέματα τα οποία απασχόλησαν τα κοινοβουλευτικά κόμματα την εβδομάδα που μας πέρασε στη Βουλή. Ποια θέματα μονοπώλησαν το ενδιαφέρον του Κοινοβουλίου; Ποιο κόμμα είχε την πιο ενεργή συμμετοχή; Πόσα και ποια μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου ασκήθηκαν από αυτά;

Τα κυριότερα θέματα που έθιξαν τα κόμματα μέσα από την διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου αφορούν το ζήτημα των υποκλοπών, θέματα που άπτονται της οικονομίας και της εργασίας, καθώς και όσον αφορά το περιβάλλον, την γεωργία και την κτηνοτροφία. Αυτή την εβδομάδα υπήρξε μέτρια συμμετοχή από τα κόμματα, καθώς άσκησαν στο σύνολό τους 202 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Ειδικότερα, πρώτο έρχεται το ΣΥ.ΡΙΖ.Α. με 67, ακολουθούν το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση με 29, η Νέα Δημοκρατία με 27, το ΚΙΝΑΛ με 23, το ΜέΡΑ25 με 14 και οι Ανεξάρτητοι με 13 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.

Συνολικά όλα τα κόμματα έθεσαν 121 Ερωτήσεις, 46 Αναφορές, 30 Επίκαιρες Ερωτήσεις και 5 Ερωτήσεις σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε..

Δευτέρα 21.11.2022

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: Θα δώσετε στη δημοσιότητα τα ονόματα των αστυνομικών που μετατάξατε στην ΕΥΠ για να χειρίζονται το Predator;

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, καταθέτει επίκαιρη ερώτηση στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, που αφορά το ζήτημα των υποκλοπών. Ο πρόεδρος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α τονίζει τη συνεχή άρνηση του πρωθυπουργού να απαντήσει σε ερωτήματα σχετικά με το ζήτημα των υποκλοπών. Αναφέρει τις αποκαλύψεις που έγιναν από την εφημερίδα «Το Βήμα», σχετικά με αστυνομικούς που μετατέθηκαν στην ΕΥΠ για να χειρίζονται το Predator, χωρίς να υπάρχει διάψευση από το κυβερνών κόμμα. Επιπροσθέτως, γίνεται αναφορά και σε δημοσίευμα της εφημερίδας Documento όπου αναφέρονται πρόσωπα τα οποία παράλληλα με την παρακολούθησή τους από το Predator υπήρχε και επίσημη επισύνδεσή τους από την ΕΥΠ. Τέλος, ρωτά τον πρωθυπουργό εάν υπάρχουν περιπτώσεις διπλής παρακολούθησης προσώπων όπως συνέβη στις περιπτώσεις του κ. Ανδρουλάκη και κ. Κουκάκη.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΜέΡΑ25: Άναρχη χωροθέτηση αιολικών σε βάρος της φύσης

Η κοινοβουλετική ομάδα του ΜέΡΑ25 απευθύνει ερώτηση σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωνσταντίνο Σκρέκα, σχετικά με τη χωροθέτηση βιομηχανικού τύπου εγκαταστάσεων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές και Αιολικών, η οποία εξακολουθεί να γίνεται χωρίς σχέδιο παρά τις αρχικές δεσμεύσεις του αρμόδιου υφυπουργού για αναθεώρηση του υπάρχοντος πλαισίου και την καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Ερωτάται ο Yπουργός από τους βουλευτές, γιατί υπάρχει καθυστέρηση στη συμμόρφωση με την Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τη Βιοποικιλότητα, καθώς και αν έχουν γίνει δράσεις αποκατάστασης της φύσης στο 20% της έκτασης της χώρας. Τέλος, αιτούνται τα διαθέσιμα δεδομένα των Αιολικών διασυνδεδεμένου συστήματος που αφορούν στην μηνιαία παραγωγής ενέργειας του κάθε ΑΣΠΗΕ από την έναρξη λειτουργίας του για τα τέσσερα τελευταία έτη 2018-2021.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΚΚΕ: Άμεση νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας

Εννέα βουλευτές από το ΚΚΕ απευθύνουν ερώτηση
προς τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Κωνσταντίνο Χατζηδάκη και Άδωνι Γεωργιάδη αντίστοιχα, σχετικά με την αργία της Κυριακής, μετά από την κυβερνητική απόφαση για το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων την Κυριακή 27 Νοεμβρίου. Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι συμπαραστέκονται στα αιτήματα των εμποροϋπαλλήλων και των μικρών εμπόρων. Τέλος, ερωτώνται οι Yπουργοί εάν προτίθενται να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να υπάρχει εξισορρόπηση ανάμεσα στον εργασιακό και ελεύθερο χρόνο των εργαζομένων.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τρίτη 22.11.2022

ΚΙΝΑΛ: Χρειάζονται επειγόντως μέτρα για την επιβίωση της ελληνική κτηνοτροφίας

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γεώργιος Γεωργαντάς, ερωτάται από είκοσι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής σχετικά με το ζήτημα της κτηνοτροφίας στην Ελλάδα, η οποία όπως επισημαίνουν έχει συρρικνωθεί σημαντικά, λόγω της εκτόξευσης των τιμών στην ενέργεια και του κόστους των ζωοτροφών. Όπως επισημαίνουν, αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ανησυχία για ελλείψεις σε γαλακτοκομικά προϊόντα. Ερωτάται ο Υπουργός από τους βουλευτές με ποιόν τρόπο προτίθεται να αυξηθεί το ποσό της ενίσχυσης για την αγορά ζωοτροφών και να υπάρχει το ενδεχόμενο της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών των κτηνοτρόφων. Τέλος, ρωτούν αν θα υπάρξει χρηματοδότηση και εάν θα επεκταθεί το μέτρο του μεταφορικού ισοδύναμου για τις ζωοτροφές και τη μεταφορά καυσίμων στα νησιά.

Δείτε όλη την ερώτηση εδώ.

Ελληνική Λύση: Αποκατάσταση των μισθών των ιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας στα επίπεδα προ των μνημονιακών περικοπών, κατά τα οριζόμενα από σχετική Απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ)

Η βουλεύτρια της Ελληνικής Λύσης, Μαρία Αθανασίου, απευθύνει επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, Αθανάσιο Πλεύρη, σχετικά με την αποκατάσταση των μισθών των ιατρών μετά και από την τελεσίδικη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), όπου έκρινε τις μειώσεις αντισυνταγματικές. Ο Yπουργός ερωτάται εάν προτίθεται να συμμορφωθεί με την απόφαση του ΣτΕ και να αποκαταστήσει, άμεσα και πλήρως την μισθοδοσία των ιατρών του ΕΣΥ στα επίπεδα διαμόρφωσης των αμοιβών τους προ των μνημονιακών περικοπών κατά 40%.

Δείτε όλη την ερώτηση εδώ.

ΚΚΕ: Για τα ακριβή στοιχεία και την υπόσταση της εταιρείας με την επωνυμία «LOTUS 4A IKE»

Έξι βουλευτές του ΚΚΕ απευθύνουν ερώτηση στον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, σχετικά με την εταιρία που πραγματοποίησε εντός της εβδομάδας προσπάθεια έξωσης χαμηλοσυνταξιούχου από την πρώτη κατοικία. Όπως αναφέρουν οι βουλευτές, δεν είναι εύκολο να εντοπιστεί η διεύθυνση της εν λόγω εταιρίας και απευθύνουν ερώτημα προς τον Υπουργό για το τί μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε να υπάρξει διελεύκανση των στοιχείων και της υπόστασης της εταιρίας.

Δείτε όλη την ερώτηση εδώ.

Τετάρτη 23.11.2022

ΜέΡΑ25: Ο e-ΕΦΚΑ αρνείται να εκτελέσει τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις καταβολής αναδρομικών σε συνταξιούχους

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ερωτάται από την βουλεύτρια του ΜέΡΑ25, Μαρία Απατζίδη, για το ζήτημα των αναδρομικών σε συνταξιούχους, οι οποίοι διεκδίκησαν δικαστικώς τις περικοπές των μνημονιακών νόμων. Η βουλεύτρια ερωτά τον Yπουργό τον λόγο για τον οποίο δεν έχουν εκτελεστεί από τον e-ΕΦΚΑ οι τελεσίδικες αποφάσεις για καταβολή των αναδρομικών στους δικαιούχους και ποιες θα είναι οι ενδεχόμενες ενέργειες του υπουργείου για την δικαίωση των αιτημάτων.

Δείτε όλη την ερώτηση εδώ.

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: Πλημμελείς έλεγχοι της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας σχετικά με συμβάσεις του Δημοσίου με τις εταιρείες Intellexa – Krikel

Είκοσι έξι από τους βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. απευθύνουν ερώτηση σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. στον Υπουργό Επικρατείας, Γεώργιο Γεραπετρίτη, σχετικά με τους πλημμελείς ελέγχους που διεξήγαγε η Εθνική Αρχή Ασφάλειας για της συμβάσεις του Δημοσίου με την εταιρεία Intellexa, η οποία εμπορεύεται το κακόβουλο λογισμικό Predator. Οι βουλευτές καλούν τον Υπουργό να απαντήσει για τον ακριβή έλεγχο και την διαδικασία με την οποία ο έλεγχος διενεργήθηκε για το ζήτημα και να κατατεθούν τα αντίστοιχα έγγραφα.

Δείτε όλη την ερώτηση εδώ.

Πέμπτη 24.11.2022

Νέα Δημοκρατία: Αποκατάσταση της δικαιοσύνης με τους επιτυχόντες εκπαιδευτικούς του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ 2008

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μάξιμος Χαρακόπουλος, απευθύνει ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Παιδείας και Θρησκευμάτων, Μαυρουδή Βορίδη και Νίκη Κεραμέως αντίστοιχα, για το ζήτημα του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ για τους εκπαιδευτικούς το 2008, όπου προχώρησε στον διορισμό μόνο όσων είχαν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), με αποτέλεσμα υποψήφιοι που είχαν συγκεντρώσει υψηλότερη βαθμολογία να μην διοριστούν επειδή δεν είχαν προσφύγει στο ΣτΕ. Ρωτά τους Υπουργούς εάν προτίθενται να διορθώσουν την αδικία που προκλήθηκε.

Δείτε όλη την ερώτηση εδώ.

ΚΙΝΑΛ: Μεγάλη καθυστέρηση του ΔΕΔΔΗΕ και της ΔΕΗ για συνδέσεις έργων και συμψηφισμούς στους λογαριασμούς ρεύματος, μελών Ενεργειακών Κοινοτήτων

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλειος Κεγκέρογλου, απευθύνει ερώτημα προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωνσταντίνο Σκρέκα, όπου τονίζει ότι λόγω της ακρίβειας στην ηλεκτρική ενέργεια, ένα μέρος των καταναλωτών έχει προβεί στην συμμετοχή του σε ενεργειακές κοινότητες, ώστε να παράγουν εδώ και πολλούς μήνες ρεύμα με σκοπό τον συμψηφισμό και όχι την πώληση, σημειώνονται καθυστερήσεις από ΔΕΔΔΗΕ & ΔΕΗ για συνδέσεις έργων και συμψηφισμούς στους λογαριασμούς ρεύματος. Ερωτάται ο Υπουργός σε ποιές ενέργειες θα προβεί για την άμεση εφαρμογή του νόμου και επίσης γιατί δεν υπάρχει μικρότερη χρέωση στους καταναλωτές έως ότου ετοιμαστεί για να πραγματοποιεί συμψηφισμούς.

Δείτε όλη την ερώτηση εδώ.

Παρασκευή 25.11.2022

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: Πορεία Υλοποίησης Σχεδίων Βελτίωσης (Δράσεις 4.1.1 και 4.1.3)

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γεώργιος Γεωργαντάς, ερωτάται από σαράντα βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α σχετικά με το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ), το οποίο στοχεύει στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, αλλά και στη μείωση των επιπτώσεων στην κλιματική αλλαγή. Οι βουλευτές θέτουν το ζήτημα των καθυστερήσεων και ρωτούν τον Υπουργό ποιές ενέργειες έχουν γίνει έως τώρα και σε ποιές ενέργειες προτίθεται να προχωρήσει για να περιοριστεί η αποτυχία υλοποίησης των σχεδίων βελτίωσης, καθώς και αν θα δοθεί παράταση για την προθεσμία υποβολής αιτήματος πληρωμής.

Δείτε όλη την ερώτηση εδώ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα