Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή

Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή
Βουλή watch Vouli Watch

Ποια καίρια ζητήματα έθιξαν τα κόμματα αυτή την εβδομάδα; Τι βρέθηκε στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντός τους;

Το Vouliwatch περιγράφει τα πιο σημαντικά θέματα τα οποία απασχόλησαν τα κοινοβουλευτικά κόμματα την εβδομάδα που μας πέρασε στη Βουλή. Ποια θέματα μονοπώλησαν το ενδιαφέρον του Κοινοβουλίου; Ποιο κόμμα είχε την πιο ενεργή συμμετοχή; Πόσα και ποια μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου ασκήθηκαν από αυτά;

Τα κυριότερα θέματα που έθιξαν τα κόμματα μέσα από την διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου σχετίζονται με ζητήματα εργασιακών δικαιωμάτων, πολιτισμού, ανθρώπινων δικαιωμάτων και οικονομικών θεμάτων για ευάλωτους πολίτες. Αυτή την εβδομάδα υπήρξε υψηλή συμμετοχή από τα κόμματα, καθώς άσκησαν στο σύνολό τους 212 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Ειδικότερα, πρώτο έρχεται το ΣΥ.ΡΙΖ.Α. με 83, ακολουθούν το ΚΚΕ με 44, το ΚΙΝΑΛ με 34, η Νέα Δημοκρατία με 29, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25 από 10, και οι Ανεξάρτητοι με 2 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.

Συνολικά όλα τα κόμματα έθεσαν 94 Ερωτήσεις, 77 Αναφορές, 34 Επίκαιρες Ερωτήσεις, 5 Ερωτήσεις σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε., 1 Επίκαιρη Επερώτηση και 1 Α.Κ.Ε..

Δευτέρα 16.01.2023

Κίνημα Αλλαγής: Ενημέρωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Δημήτριος Κωνσταντόπουλος, καταθέτει επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, για το ζήτημα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα και το στάδιο στο οποίο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις. Ο βουλευτής επισημαίνει την σπουδαιότητα της επιστροφής των Γλυπτών ως προς την αποκατάσταση της αδικίας σε επίπεδο πολιτιστικό αλλά και ιστορικό. Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού αν και δεν αναγνωρίζει την κυριότητα και κατοχή των Γλυπτών στο Βρετανικό Μουσείο δημιουργεί ανησυχία ως προς την πορεία των διαπραγματεύσεων, καθώς υπάρχουν αρκετοί επιστήμονες που θεωρούν ότι το πλαίσιο στο οποίο τίθενται οι διαπραγματεύσεις ενδεχομένως να αποτελέσει την νομιμοποιήσει του δανεισμού τους στο Βρετανικό Μουσείο. H Υπουργός ερωτάται για το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, την πορεία αυτών και με ποιές ενέργειες θα υπερβεί τη συζήτηση περί κυριότητας και δανεισμού.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΣΥ.ΡΙΖ.Α: Μειώνεται παράνομα το δικαιούμενο Εγγυημένο Εισόδημα λόγω καταβολής του επιδόματος θέρμανσης το οποίο, από τη νομοθεσία, δεν αποτελεί εισόδημα;

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, ερωτάται από τον βουλευτή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, Βασίλειο Κόκκαλη, για τις μειώσεις στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα που όπως αναφέρει θεσμοθετήθηκε επί κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α, και τις μειώσεις τις οποίες βλέπουν οι δικαιούχοι που δικαιούνται παράλληλα και επίδομα θέρμανσης. Ειδικότερα, με βάση το νόμο για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, αυτό δεν κατάσχεται και δεν συμψηφίζεται με χρέη προς το Δημόσιο αλλά και με οποιαδήποτε άλλη παροχή κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα. Ωστόσο, υπάρχουν καταγγελίες πολιτών που αναφέρουν τη μείωση του επιδόματος και κατόπιν ερώτησης στο Αρμόδιο Περιφερειακό Κατάστημα έγινε γνωστό ότι η παρακράτηση έγινε λόγω προηγούμενης καταβολής επιδόματος θέρμανσης και θα συνεχίσει καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος της καταβολής του επιδόματος θέρμανσης. Δεδομένης της ευρύτερης κρίσης και με βάση το νόμο που αναφέρθηκε παραπάνω ο Υπουργός ερωτάται σε ποιές ενέργειες θα προβεί για να διορθωθεί η μείωση των δικαιούχων και επίσης αν οι δικαιούχοι θα λάβουν τα χρήματα αυτά αναδρομικά για το διάστημα που παρανόμως δεν τους καταβλήθηκαν.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΚΚΕ: Σχετικά με τον θάνατο εργάτριας στην καθαριότητα στο δήμο Ξυλοκάστρου _ Ευρωστίνης και τις συνθήκες εργασίας στους δήμους.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, απευθύνει επίκαιρη ερώτηση στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, που αφορά του δήμους και την καταπάτηση της εργασιακής νομοθεσίας με αφορμή το θάνατο αδήλωτης καθαρίστριας του δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης. Η εργαζόμενη σκοτώθηκε στις 8/1/2023 και δεν είχε καμία εργασιακή σχέση με το δήμο, καθώς ήταν αδήλωτη, με την επομένη του θανάτου της να γίνεται αναγγελία πρόσληψής της από το δήμο για το διάστημα 5-9/1/2023, τόσο σε εκείνη όσο και σε τρία ακόμα άτομα. Όπως αναφέρει ο βουλευτής, οι συνθήκες εργασίας στους δήμους είναι τραγικές και ταυτόχρονα το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας δεν έχει επέμβει παρά τις καταγγελίες των εργαζομένων. Με βάση τα παραπάνω, ο Υπουργός ερωτάται τί μέτρα προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση ώστε να γίνει στελέχωση του ΣΕΠΕ και να γίνονται μαζικοί έλεγχοι στους δήμους.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τρίτη 19.01.2023

ΚΚΕ: Για τα μέλη ΔΕΠ (Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό) βαθμίδας Λέκτορας Εφαρμογών.

Εννέα βουλευτές του ΚΚΕ θέτουν ερώτηση στην Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, αναφορικά με το ζήτημα υποστελέχωσης των ΑΕΙ και ειδικότερα για μέλη ΔΕΠ της βαθμίδας των Λεκτόρων. Όπως αναφέρουν οι βουλευτές, λόγω της αλλαγής που συντελέστηκε στα ΑΕΙ με ίδρυση νέων Πανεπιστημίων και απορρόφηση τμημάτων ΤΕΙ από υφιστάμενα Πανεπιστήμια και της ανάγκης για στελέχωσή τους, διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό από τα πρώην ΤΕΙ πέρασαν από αξιολόγηση για να ενταχθούν σε βαθμίδες ΔΕΠ των Πανεπιστημίων, με τη βαθμίδα των Λεκτόρων Εφαρμογών να δίνεται καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης διδακτορικού, για ανέλιξή τους, στις 31/12/2022, με ταυτόχρονη χορήγηση επιστημονικής άδειας όπου απαιτείται. Ωστόσο, λόγω της υποστελέχωσης των Πανεπιστημίων δεν κατέστη δυνατό να λάβουν την εν λόγω άδεια με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να αποκλειστούν από τη δυνατότητα εξέλιξης σε επόμενη βαθμίδα, λόγω μη έγκαιρης κατάθεσης διδακτορικής διατριβής. Η Υπουργός ερωτάται, αν προτίθεται να προχωρήσει σε παράταση χρόνου για την κατάθεση της διατριβής και αν θα προκηρυχθούν νέες θέσεις ΔΕΠ με μόνιμη και σταθερή εργασία.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΣΥ.ΡΙΖ.Α: Αυθαίρετη στέρηση της ελευθερίας μέλους του προσωπικού του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, ερωτάται από δεκαεπτά βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σχετικά με καταγγελία του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, όπου αναφέρει αυθαίρετη προσαγωγή υπαλλήλου από αστυνομικούς. Ειδικότερα, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, η υπάλληλος της Διεθνούς Αμνηστίας είδε αστυνομικούς να έχουν περικυκλώσει ομάδα ατόμων και να προσαγάγουν αρκετά από τα άτομα αυτά που φαίνεται να πήγαιναν στην πορεία για τον Κώστα Φραγκούλη. Σε ερώτηση που έθεσε προς τους αστυνομικούς για το εάν είχε ενημερώσει την ομάδα για τους λόγους προσαγωγής, η αστυνομία δεν απάντησε, ζήτησε επίδειξη ταυτότητας και παρόλο που έγινε η διακρίβωση στοιχείων, της ανέφεραν ότι θα την οδηγούσαν στο τμήμα για έλεγχο ταυτότητας και ότι ήταν ύποπτη για αδίκημα. Με βάση τα παραπάνω και δεδομένου ότι ο νόμος ορίζει ότι για να είναι νόμιμη η προσαγωγή θα πρέπει να τηρούνται οι διαδικασίες που προβλέπονται, ρωτούν τον Υπουργό αν θα προβεί σε διερεύνηση της καταγγελίας. Τέλος, ρωτούν αν προτίθεται να προστατεύσει τους πολίτες από περιστατικά αυθαιρεσίας των αστυνομικών, καθώς έχουν σημειωθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τετάρτη 18.01.2023

ΚΚΕ: Για τις νέες αυξήσεις στην τιμή των διοδίων στην γέφυρα Ρίου _ Αντιρρίου. (“Χαρίλαος Τρικούπης”)

Τέσσερις από τους βουλευτές του ΚΚΕ, απευθύνουν ερώτηση στον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κωνσταντίνο Καραμανλή, σχετικά με την αύξηση των τιμών στα διόδια στη γέφυρα Ρίου-Αντιρίου. Ειδικότερα, οι βουλευτές αναφέρουν ότι καθημερινά χρησιμοποιούν τη γέφυρα ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων, φοιτητών και ασθενών, οι οποίοι χρησιμοποιούν e-pass. Από 1/1/2023 η τιμή του αυξήθηκε κατά 22%, κάνοντας ακόμα μεγαλύτερο το κόστος που επωμίζονται οι εργαζόμενοι που υποχρεούνται να μετακινηθούν μέσω αυτής για να πάνε στη δουλειά τους και πολλοί από αυτούς αμείβονται με τον βασικό μισθό με την εταιρία «ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε.» να αναφέρει ότι οι αυξήσεις έγιναν ως εναρμόνιση με τον πληθωρισμό. Ακόμα, με βάση τη σύμβαση που έχει υπογραφεί, η συγκεκριμένη εταιρία έλαβε αποζημίωση από το κράτος για διαφυγόντα κέρδη την περίοδο της πανδημίας και παρουσίασε αύξηση στα κέρδη της σε σχέση με το 2019. Οι βουλευτές τονίζουν το γεγονός ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας βοηθά την κερδοφορία της εταιρίας σε βάρος των εργαζόμενων. Ο Υπουργός ερωτάται, εάν η κυβέρνηση προτίθεται να πάρει μέτρα ώστε να παρέχεται δωρεάν η μετακίνηση της γέφυρας σε εργαζόμενους, φοιτητές κ.α. και επίσης αν προτίθεται να λάβει μέτρα για να καταγγελθεί η σύμβαση παραχώρησης και να καταργηθούν τα διόδια για όλους τους οδικούς άξονες και για τη γέφυρα.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Κίνημα Αλλαγής: Συνταξιοδότηση λόγω γήρατος άνευ ορίου ηλικίας μετά από 40 έτη υποχρεωτικής πραγματικής απασχόλησης.

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλειος Κεγκέρογλου, καταθέτει ερώτηση στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, αναφορικά με το ζήτημα συνταξιοδότησης όσων δεν δικαιούνται σύνταξη λόγω ορίου ηλικίας ενώ έχουν πολλά έτη ασφάλισης. Ο βουλευτής αναφέρει ότι μέχρι και πριν την εφαρμογή του Γ’ Μνημονίου, οι ασφαλισμένοι οι οποίοι είχαν πάνω από 35 έτη ασφάλισης είχαν τη δυνατότητα να βγαίνουν σε σύνταξη ακόμα και αν δεν πληρούσαν το όριο ηλικίας, ως επιβράβευση για τα πολλά έτη εργασίας. Με την κατάργηση της εν λόγω διάταξης αδικείται μία κατηγορία εργαζομένων. Όπως επισημαίνει ο βουλευτής, το Κίνημα Αλλαγής έχει καταθέσει δύο φορές σχετική τροπολογία για συνταξιοδότηση εφόσον υπάρχουν 40 έτη ασφάλισης, καθώς θεωρεί ότι αυτό είναι το κοινωνικά δίκαιο και καθώς η οικονομική επιβάρυνση του κράτους θα είναι μικρή λόγω του γεγονότος ότι είναι πολύ μικρός ο αριθμός των ατόμων που συμπληρώνουν τα 40 έτη ασφάλισης πριν το 62ο έτος της ηλικίας τους. Ως εκ τούτου, ο Υπουργός καλείται να απαντήσει εάν προτίθεται να υιοθετήσει την πρόταση αυτή και να δικαιούνται πλήρη σύνταξη όσοι συμπληρώνουν 40 έτη ή 12.000 ημέρες υποχρεωτικής ασφάλισης.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Πέμπτη 19.01.2023

ΣΥ.ΡΙΖ.Α: Η κυβέρνηση αυξάνει τον ΦΠΑ στα διαγνωστικά τεστ COVID_19, αγνοώντας την καταρρέουσα αγοραστική δύναμη των πολιτών.

Τριάντα εννέα από του βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α απευθύνουν ερώτηση στους Υπουργούς Υγείας και Οικονομικών, Αθανάσιο Πλεύρη και Χρήστο Σταϊκούρα, αντίστοιχα, σχετικά με την αύξηση του ΦΠΑ στα διαγνωστικά τεστ για την COVID-19, που ενώ μέχρι πρότινος είχαν μηδενικό ΦΠΑ τώρα αυξάνεται στο 6%. Με βάση οδηγία της ΕΕ, η Ελλάδα είχε υιοθετήσει μηδενικό ΦΠΑ στα διαγνωστικά τεστ. Η οδηγία αυτή ισχύει έως το τέλος του 2020. Η Ελλάδα, όπως επισημαίνεται από τους βουλευτές που στηρίζονται στα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), έρχεται έως και σήμερα πρώτη σε κρούσματα ανάμεσα σε 30 ευρωπαϊκά κράτη και δεύτερη όσον αφορά τους θανάτους. Με βάση τα παραπάνω και σε συνδυασμό με τη δυσμενή οικονομική κατάσταση των πολιτών λόγω της ακρίβειας, δεν θα έπρεπε σύμφωνα με τους βουλευτές να αυξάνεται ο ΦΠΑ. Ερωτώνται οι Υπουργοί, εάν έχουν προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να καταθέσουν αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για διατήρηση μηδενικού ΦΠΑ για τουλάχιστον τους επόμενους έξι μήνες. Τέλος, ερωτώνται αν προτίθενται μονομερώς να διατηρήσουν μηδενικό ΦΠΑ για τα διαγνωστικά τεστ.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Κίνημα Αλλαγής: Άνισος, άδικος και ετεροβαρής ο τρόπος επεξεργασίας των αιτήσεων υιοθεσίας που έχουν υποβληθεί πριν την λειτουργία πλατφόρμας anynet.

Δύο βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής καταθέτουν ερώτηση σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, αναφορικά με το ζήτημα των υιοθεσιών και τα εμπόδια που ανακύπτουν για όσους είχαν κάνει αίτηση πριν τη λειτουργία της πλατφόρμας anynet. Το Κίνημα Αλλαγής είχε καταθέσει ερώτημα για το εν λόγω ζήτημα το 2020, ωστόσο η απάντηση που δόθηκε περιορίστηκε μόνο στη γνωστοποίηση της διαδικασίας χωρίς να παρατίθενται λύσεις για το ζήτημα που έχει ανακύψει. Οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί από το 2019, δηλαδή από την έναρξη της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, έχουν επεξεργαστεί και ολοκληρωθεί, ενώ αιτήσεις από τα δύο προηγούμενα έτη εκκρεμεί η επεξεργασία τους. Δεδομένου, ότι αυτό αντικρούει της αρχές της χρηστής διοίκησης, καταστρατηγείται η αρχή της ισότητας και παράλληλα επιβαρύνονται περαιτέρω οι υπάλληλοι των υπηρεσιών που είναι ήδη υποστελεχωμένες, ο Υπουργός καλείται να απαντήσει για τη στελέχωση αρμόδιων υπηρεσιών και εάν το Υπουργείο προτίθεται να διασφαλίσει την όλη διαδικασία τηρώντας τον αριθμό πρωτοκόλλου και ζητείται ο ακριβής αριθμός των υποθέσεων που εκκρεμούν και όσες έχουν ολοκληρωθεί για τα έτη 2017-2021. Τέλος, ερωτάται σε ποιές ενέργειες θα προβεί, ώστε προχωρήσει η εξέταση αιτήσεων που εκκρεμούν εδώ και πέντε χρόνια.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Παρασκευή 20.01.2023

ΣΥ.ΡΙΖ.Α: Χωρίς πρόσβαση σε προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο του μαστού μέσω του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά» οι γυναίκες σε πολλές Περιφερειακές Ενότητες της χώρας.

Πενήντα πέντε βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α απευθύνουν ερώτηση στον Υπουργό Υγείας, Αθανάσιο Πλεύρη, σχετικά με το πρόγραμμα “Φώφη Γεννηματά”, όπου πολλές δικαιούχοι δεν έχουν την δυνατότητα να προγραμματίσουν ραντεβού για προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του μαστού, καθώς δεν διατίθεται από την ηλεκτρονική πλατφόρμα. Σύμφωνα με τους βουλευτές, παρότι θεωρούν ότι το πρόγραμμα έγινε για προεκλογικούς σκοπούς, το θεωρούν πολύ σημαντικό και σημειώνουν πως είναι κάτι που είχε ξεκινήσει επί κυβερνήσεως ΣΥ.ΡΙΖ.Α, με πρωτοβουλία της Φώφης Γεννηματά και 45 ακόμα βουλευτριών. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι γίνεται μεγάλη καμπάνια για το πρόγραμμα αυτό, παρατηρούνται προβλήματα πρόσβασης, καθώς σε πολλές περιφέρειες δεν υπάρχουν συνεργαζόμενα κέντρα και σε πολλές δημόσιες δομές είτε δεν διατίθενται ψηφιακός τομογράφος είτε δεν υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό. Ως εκ τούτου, και με δεδομένο το γεγονός ότι πολλές γυναίκες παραμέλησαν την προσωπική τους φροντίδα την περίοδο της πανδημίας και επειδή όλες οι γυναίκες δικαιούνται δωρεάν διαγνωστική εξέταση ανεξαρτήτως του τόπου διαμονής τους, ερωτάται ο Υπουργός μεταξύ άλλων με ποιούς τρόπους θα εξασφαλιστεί η πρόσβαση όλων των γυναικών που το δικαιούνται και ποιά μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε να λειτουργήσουν οι ψηφιακοί τομογράφοι.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Ελληνική Λύση: Αυξάνονται καθημερινά οι ηλεκτρονικές απάτες.

Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Αντώνης Μυλωνάκης, καταθέτει ερώτηση προς τους Υπουργούς Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη, Κυριάκο Πιερρακάκη, Κωνσταντίνο Τσιάρα και Παναγιώτη Θεοδωρικάκο, αντίστοιχα, σχετικά με το ζήτημα της ηλεκτρονικής απάτης, όπου τα περιστατικά έχουν αυξηθεί. Ειδικότερα, συγκεκριμένα άτομα εκμεταλλευόμενα την τεχνολογία εξαπατούν πολίτες με σκοπό να τους αποσπάσουν χρηματικά ποσά, χρησιμοποιώντας ως πρόφαση επιστροφή φόρου από την ΑΑΔΕ και σε κάποιες πρόσφατες περιπτώσεις δήθεν αποστολή δεμάτων από τα ΕΛΤΑ. Με δεδομένη την υποχρέωση της πολιτείας να προστατεύει τους πολίτες από τέτοιου είδους πρακτικές, ο βουλευτής ρωτά τους Υπουργούς σε ποιές ενέργειες έχουν προβεί ώστε να αντιμετωπιστεί το εν λόγω πρόβλημα, αν υπάρχει κάποιο νομοθετικό πλαίσιο που να αυξάνει την ευθύνη των τραπεζικών ιδρυμάτων και σε ποιό στάδιο βρίσκονται οι έρευνες για την σύλληψη των δραστών.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα