Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή

Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή
vouliwatch.gr

Ποια καίρια ζητήματα έθιξαν τα κόμματα αυτή την εβδομάδα; Τι βρέθηκε στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντός τους;

Το Vouliwatch περιγράφει τα πιο σημαντικά θέματα τα οποία απασχόλησαν τα κοινοβουλευτικά κόμματα την εβδομάδα που μας πέρασε στη Βουλή. Ποια θέματα μονοπώλησαν το ενδιαφέρον του Κοινοβουλίου; Ποιο κόμμα είχε την πιο ενεργή συμμετοχή; Πόσα και ποια μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου ασκήθηκαν από αυτά;

Τα κυριότερα θέματα που έθιξαν τα κόμματα μέσα από την διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου άπτονται ζητημάτων της παιδείας, του περιβάλλοντος, της διαφάνειας αλλά και εργασιακών θεμάτων. Αυτή την εβδομάδα υπήρξε σχετικά υψηλή συμμετοχή από τα κόμματα, καθώς άσκησαν στο σύνολό τους 199 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Ειδικότερα, πρώτη έρχεται η Ελληνική Λύση με 73, ακολουθούν ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ με 56, το ΚΙΝΑΛ με 25, η Νέα Δημοκρατία με 24, το ΚΚΕ με 16, το ΜέΡΑ25 με 7, και οι Ανεξάρτητοι με 1 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.

Συνολικά όλα τα κόμματα έθεσαν 128 Ερωτήσεις, 50 Αναφορές, 12 Επίκαιρες Ερωτήσεις, 7 Ερωτήσεις σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. και 2 Α.Κ.Ε..

Δευτέρα 23.01.2023

ΚΚΕ: Για τα προβλήματα των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας.

Εννέα βουλευτές του ΚΚΕ απευθύνουν ερώτηση στην Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, σχετικά με τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας και την καθυστέρηση που υπάρχει στην λειτουργία πλήρους προγράμματος λόγω έλλειψης καθηγητών. Παρόλο, που τυπικά η λειτουργία τους ξεκινά στα μέσα Σεπτεμβρίου, το πλήρες πρόγραμμα ξεκινάει μήνες αργότερα, καθώς οι καθηγητές που διδάσκουν είναι αποσπασμένοι μόνιμοι. Ωστόσο, υπήρχαν προσδοκίες για τη φετινή χρονιά ότι θα ξεκινήσει κανονικά η λειτουργία τους, λόγω της έγκαιρης υποβολής δικαιολογητικών για τους πρώτους ωρομίσθιους, όμως κάτι τέτοιο δεν συνέβη και η πλήρης λειτουργία τους ξεκίνησε στις 9/12/2022. Αυτό δημιουργεί σοβαρά προβλήματα, καθώς υπάρχουν μαθητές που χάνουν το 1/3 της σχολικής χρονιάς. Προβλήματα όμως υπάρχουν και για τους ωρομίσθιους καθηγητές, καθώς δεν πληρώνονται σε μηνιαία βάση και υπάρχει και μεγάλη καθυστέρηση στην πρώτη πληρωμή τους. Η Υπουργός ερωτάται τι μέτρα θα ληφθούν από την κυβέρνηση, ώστε να αποτραπούν καθυστερήσεις και να γίνουν οι απαραίτητες αναπληρώσεις μαθημάτων. Επίσης, αν θα ληφθούν μέτρα για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και για σταθερή αποπληρωμή των ωρομίσθιων σε μηνιαία βάση.

Δείτε την ερώτηση εδώ

 

Κίνημα Αλλαγής: Αριθμός ένστολων που απασχολούνται στη φύλαξη του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Γεώργιος Καμίνης, θέτει ερώτηση στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Παναγιώτη Θεοδωρικάκο, αναφορικά με το ζήτημα των ένστολων που απασχολούνται για την φύλαξή του. Όπως αναφέρει ο βουλευτής, υπάρχουν δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι ο αριθμός είναι 150-160 άτομα ενώ άλλα που κάνουν λόγο για 200 άτομα με το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας να περιορίζεται στην παρακάτω απάντηση για τα δημοσιεύματα αυτά ότι “είναι θεσμικά, προβλεπόμενα και συνήθη”. Σε προγενέστερη ερώτηση που έχει καταθέσει ο βουλευτής για το ίδιο ζήτημα, ο τότε αρμόδιος Υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης να κατατεθεί σχέδιο νόμου που θα ρυθμίζει το θεσμικό πλαίσιο φύλαξης ευάλωτων στόχων και εν συνεχεία ανέφερε ότι δεν επιθυμεί να γίνεται κακή χρήση των υπηρεσιών αυτών από ορισμένα πρόσωπα. Επίσης, και ο νυν Υπουργός σε παρέμβασή του στη Βουλή ανέφερε την πρόθεσή του για ύπαρξη θεσμικού πλαισίου και ότι δεν θέλει τέτοια ζητήματα να γίνονται αντικείμενο πολιτειακής πολιτικής. Με βάση τα παραπάνω, ο Υπουργός καλείται να απαντήσει για τον αριθμό των ατόμων που χρησιμοποιούνται για την φύλαξή του, τόσο στο γραφείο όσο και στις κατοικίες του, καθώς και τον αριθμό που απασχολούνταν στους προκατόχους του την περασμένη πενταετία. Τέλος, εάν είναι στις προθέσεις του να εισηγηθεί την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για το εν λόγω ζήτημα πριν τις εκλογές.

Δείτε την ερώτηση εδώ

 

ΣΥ.ΡΙΖ.Α: Εργαλειοποίηση των φορολογικών ελέγχων ως μέσο απειλής ή συγκάλυψης.


Πενήντα οκτώ βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καταθέτουν ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, σχετικά με την εργαλειοποίηση που παρατηρείται στους φορολογικούς ελέγχους. Οι βουλευτές κάνουν αναφορά στα ερωτήματα που ανακύπτουν από τη διαχείριση υποθέσεων, στις οποίες υπάρχουν αδιευκρίνιστα χρηματικά ποσά ή εικονικά τιμολόγια, και παρόλο που έχουν βγει στη δημοσιότητα και έχουν διαβιβαστεί στην φορολογική αρχή έχει καθυστέρηση πολύ η ολοκλήρωσή τους. Ταυτόχρονα, γίνεται αναφορά σε ανώτατο δικαστικό λειτουργό, ο οποίος με δημόσιες τοποθετήσεις του, καλούσε με έμμεσο τρόπο να γίνουν φορολογικοί έλεγχοι σε μέσα με των οποίων το έργο ενοχλείται. Με δεδομένο, ότι οι φορολογικοί έλεγχοι οφείλουν να διενεργούνται ανεπηρέαστα και όχι ως μέσο πολιτικής πίεσης, ο Υπουργός ερωτάται για τις ενέργειες που έχει προβεί η ΑΑΔΕ ώστε να προχωρήσουν οι έλεγχοι και τον λόγο για τον οποίο το Υπουργείο Οικονομικών δεν έδωσε δημόσια απάντηση στον ανώτατο δικαστικό λειτουργό για να υπερασπιστεί την διαδικασία των ελέγχων. Τέλος, ερωτάται για τα μέτρα τα οποία θα λάβει με σκοπό να αντιμετωπιστούν οι καθυστερήσεις και οι παρεμβάσεις για το ποιά άτομα θα ελέγχονται.

Δείτε την ερώτηση εδώ

Τρίτη 24.01.2023

Κίνημα Αλλαγής: Ανεμογεννήτριες στο Μαίναλο.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωνσταντίνος Σκρέκας, ερωτάται από τον βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, για το ζήτημα της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο Μαίναλο. Όπως αναφέρει ο βουλευτής, σε προγενέστερη επίκαιρη ερώτηση που είχε θέσει για το εν λόγω ζήτημα, ο Υπουργός είχε αναφέρει ότι μετά από την διενέργεια περιβαντολλογικής μελέτης που θα τεθεί σε διαβούλευση θα βγει προεδρικό διάταγμα που θα κατοχυρώνει την προστασία του Μαινάλου. Παρόλα αυτά, τοπικοί φορείς αναφέρουν ότι η μελέτη αυτή θα αφορά μόνο το Ανατολικό Μαίναλο, το οποίο είναι ήδη κηρυγμένο ως περιοχή Natura και όχι το Δυτικό Μαίναλο, το οποίο έχει παραπάνω από τη διπλάσια έκταση από το Ανατολικό και για το οποίο δεν υπάρχει καμία μελέτη για την προστασία του παρά τη σπουδαιότητά του. Επιπροσθέτως, σύμφωνα με στοιχεία της ΡΑΕ υπάρχουν ήδη αιτήσεις για 80 ανεμογεννήτριες, οι οποίες βρίσκονται στη Β’ φάση και είναι πολύ πιθανό να τους δωθεί άδεια. Δεδομένων των παραπάνω και του γεγονότος ότι τόσο η τοπική κοινωνία όσο και η Περιφέρεια Πελοποννήσου και οι δήμοι είναι αντίθετοι στην εγκατάστασή τους, ερωτάται ο Υπουργός εάν η κυβέρνηση και το Υπουργείο θα συνεχίσει την περιβαντολλογική καταστροφή του Μαινάλου.

Δείτε την ερώτηση εδώ

ΣΥ.ΡΙΖ.Α: Να παραταθεί άμεσα για 1+1 έτη το Πρόγραμμα Απασχόλησης της ΔΥΠΑ για μακροχρόνια ανέργους 55_67 ετών, που έρχονται αντιμέτωποι με το αδιέξοδο της ανεργίας λίγο πριν τη συνταξιοδότησή τους.


Πενήντα τρεις από τους βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α απευθύνουν ερώτηση στους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Εσωτερικών, Κωστή Χατζηδάκη και Μαυρουδή Βορίδη, αντίστοιχα, που αφορά το Πρόγραμμα Απασχόλησης της ΔΥΠΑ για τους μακροχρόνια ανέργους της ηλικιακής ομάδας 55-67. Οι βουλευτές αναφέρουν ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που διαχρονικά εμφανίζει υψηλά ποσοστά μακροχρόνιας ανεργίας κάτι που εντάθηκε κατά την περίοδο της κρίσης και έρχεται πρώτη ανάμεσα στα κράτη της Ε.Ε., με την πλειονότητα των ανέργων να αναζητούν εργασία για ένα έτος ή και περισσότερο. Σημειώνεται και η έμφυλη διάσταση, καθώς οι γυναίκες είναι σχεδόν διπλάσιες από τους άντρες στη μακροχρόνια ανεργία, καθώς και τη δυσκολία ανεύρεσης εργασίας λόγω της έλλειψης επαφής με την αγορά εργασίας. Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι την περίοδο που ήταν κυβέρνηση ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α τέθηκε σε ισχύ πρόγραμμα με σκοπό τη δημιουργία 10.000 νέων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης, για την απασχόληση µακροχρόνια ανέργων, ηλικίας 55 έως 67 ετών σε ΟΤΑ της χώρας για 1+1 έτη. Ωστόσο, κρίνεται απαραίτητη η παράταση του χρόνου, καθώς για ορισμένους ωφελούμενους λήγει το πρόγραμμα ένα ή δύο έτη πριν την συνταξιοδότηση και θα είναι δύσκολο να βρουν εκ νέου εργασία και για τόσο μικρό διάστημα. Επίσης, η πρόταση αυτή αποτέλεσε αποτέλεσε ομόφωνη απόφαση του τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ και σύμφωνα με τους Δήμους τα οφέλη είναι τόσο για τους ωφελούμενους όσο και για τους ΟΤΑ που θα συνεχίσουν να έχουν στο δυναμικό τους έμπειρο πλέον προσωπικό και ταυτόχρονα το κράτος δεν θα επιβαρρύνεται με επιδόματα ανεργίας. Με βάση τα προαναφερθέντα, οι Υπουργοί ερωτώνται αν προτίθενται να παρατείνουν το Πρόγραμμα.

Δείτε την ερώτηση εδώ

Τετάρτη 25.01.2023

Νέα Δημοκρατία: Άμεση ανάγκη διαβάθμισης των πτυχίων καλλιτεχνικών σχολών της χώρας

Η βουλεύτρια της Νέας Δημοκρατίας, Όλγα Κεφαλογιάννη, απευθύνει ερώτηση στους Υπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εσωτερικών και Πολιτισμού και Αθλητισμόυ, Νίκη ΚεραμέωςΜαυρουδή Βορίδη και Λίνα Μενδώνη, αντίστοιχα, αναφορικά με τα πτυχία των καλλιτεχνικών σχολών όπου με βάση το Προεδρικό Διάταγμα κατατάσσονται στην κατηγορία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τα προβλήματα που έχει πυροδοτήσει αυτό στον καλλιτεχνικό χώρο της χώρας. Με βάση τα παραπάνω, η βουλεύτρια, αναδεικνύει και το ζήτημα των εκκρεμών αιτήσεων από αποφοίτους καλλιτεχνικών σχολών για την αναγνώριση ισοτιμίας Ανώτερων Σχολών Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης, καθώς και στη δυνατότητα χορήγησης ισοτιμίας σε σπουδαστές που αποφοίτησαν από τις 10/6/2003 και έπειτα και δεν εντάχθηκαν στις ρυθμίσεις του άρθρου για την ισοτιμία τίτλων σπουδών από Ανώτερες Δημόσιες και
Ιδιωτικές Σχολές Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης, με Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά
Ιδρύματα. Αντίστοιχη είναι και η κατάσταση για τους αποφοίτους ωδείων και μουσικών σχολών. Οι Υπουργοί ερωτώνται εάν προτίθενται να προβούν σε νομοθετική πρωτοβουλία για την αποκατάσταση του προβλήματος και επιπροσθέτως σε ποιές κινήσεις θα προχωρήσουν ώστε να διαβαθμιστούν τα πτυχία των απόφοιτων των καλλιτεχνικών σχολών με ορθολογικό τρόπο που παράλληλα θα διασφαλίζει και το κύρος των καλλιτεχνικών θεσμών της χώρας.

Δείτε την ερώτηση εδώ

 

Κίνημα Αλλαγής: Γιατί δεν λειτουργεί η ΔΙΑΥΓΕΙΑ;

Είκοσι ένα βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής απευθύνουν ερώτηση σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. στον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, για τα προβλήματα που εντοπίζονται το τελευταίο διάστημα στην ιστοσελίδα της Διαύγεια. Όπως τονίζουν οι βουλευτές, η Διαύγεια που μετρά δώδεκα χρόνια λειτουργίας και αποτελεί μεταρρύθμιση του ΠΑΣΟΚ, το τελευταίο διάστημα δεν μπορεί να ενημερωθεί για τις αποφάσεις του κράτους, παρεκτός και αν ο πολίτης γνωρίζει τον Αριθμό Διαδικτυακής Ανάρτησης, κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά δύσκολο. Παρουσιάζεται δυσλειτουργία και εμφάνιση της ένδειξης σφάλματος με αποτέλεσμα οι πολίτες να μην μπορούν να ενημερώνονται μέσω αυτής. Στις 19/1/2023, το αρμόδιο Υπουργείο ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει στην δημιουργία νέας υποδομής για το Πρόγραμμα Διαύγεια και το Μητρώο Επιχορηγούμενων Φορέων για να αντιμετωπιστεί ο μεγάλος όγκος αναζητήσεων που οδήγησαν σε αυτές τις καθυστερήσεις. Οι βουλευτές, ερμηνεύουν την δήλωση αυτή ως παραδοχή της υποβάθμισης της ιστοσελίδας, ενώ ταυτόχρονα ματαιώθηκε και ο Ανοιχτός Διαγωνισμός για την ανάπτυξη της Διαύγεια. Με βάση τα παραπάνω και με δεδομένο ότι πρέπει να υπάρχει διαφάνεια και λογοδοσία της διοίκησης ο Υπουργός καλείται να απαντήσει τους λόγους για τους οποίους δεν έχει προχωρήσει η αναβάθμιση και επέκταση του προγράμματος, που οφείλεται το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες στην προσπάθειά να εισέλθουν στη Διαύγεια και σε ποιές ενέργειες έχει προχωρήσει ώστε να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της Διαύγεια και για αναβάθμιση του συστήματος. Τέλος, ζητούν την αλληλογραφία των αρμόδιων τμημάτων της ΓΓΠΣΔΔ και της ΓΓΨΔΑΔ, αναφορικά με την αντιμετώπιση του προβλήματος που οδήγησε στην διακοπή λειτουργίας της Διαύγειας.

Δείτε την ερώτηση εδώ

Πέμπτη 26.01.2023

Ελληνική Λύση: Μη υπαγωγή των εργαζόμενων του ΜΕΤΡΟ που τοποθετήθηκαν υπηρεσιακά στις Αστικές Συγκοινωνίες στο ενιαίο σύστημα κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων.

Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλειος Βιλιάρδος, θέτει ερώτηση στον Υπουργό Εσωτερικών, Μαυρουδή Βορίδη, για το ζήτημα που αφορά όσους εργάζονται στο Μετρό και την μη δυνατότητα κινητικότητάς τους. Όπως αναφέρει ο βουλευτής, με βάση το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2022 και αφορούσε τις ΔΕΚΟ, όσοι εργάζονται στο ΜΕΤΡΟ μετατάχθηκαν στις Αστικές Συγκοινωνίες και εξαιρέθηκαν από το ενιαίο σύστημα κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων. Πρόκειται για κάτι που επηρεάζει αρκετούς εργαζόμενους, οι οποίοι ήλπιζαν με βάση το σύστημα κινητικότητας να μετακινηθούν στην επαρχία. Οι εργαζόμενοι επιθυμούν παρέμβαση ώστε να υπαχθούν και εκείνοι στο σύστημα κινητικότητας ή έστω να τους δωθεί μία περίοδος χάριτος, κάτι αντίστοιχο δηλαδή με εκείνο που συνέβη στους εργαζόμενους τους ΔΕΗ. Ο Υπουργός ερωτάται αν προτίθεται να προβεί σε σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, ώστε να υπαχθούν οι εργαζόμενοι του ΜΕΤΡΟ στο καθεστώς κινητικότητας.

Δείτε την ερώτηση εδώ

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα