Μία, δύο, τρεις, πολλές προτάσεις για δημοψήφισμα: ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΔΗΜΑΡ – Όλα τα σχέδια για τη μικρή ΔΕΗ

Μία, δύο, τρεις, πολλές προτάσεις για δημοψήφισμα: ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΔΗΜΑΡ – Όλα τα σχέδια για τη μικρή ΔΕΗ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΟΥΡΟΥ ΚΑΣΔΑΓΛΗ ΜΕ ΤΙΤΛΟ "ΑΝΩΝΥΜΟΙ ΧΡΕΟΚΟΠΗΜΕΝΟΙ".ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Ο ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ(Α) ΚΑΙ Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ(Δ) (ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ/EUROKINISSI) Eurokinissi

Πως θα αντιμετωπίσει η αντιπολίτευση το θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ; Εστιάζεται πλέον το όλο θέμα σε αμιγώς πολιτικά οφέλη και κόστος; Ποιος κερδίζει πολιτικά μετά τις τελευταίες εξελίξεις

Τη Δευτέρα το βράδυ η ΔΗΜΑΡ, μετά την εξάωρη κοινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής και της ΚΟ του κόμματος, παρουσιάστηκε η στάση του κόμματος για το δημοψήφισμα της “μικρής ΔΕΗ” αλλά και οι πρωτοβουλίες για την κεντροαριστερά.

Την παρουσίαση έκανε ο ίδιος ο Φώτης Κουβέλης σε συνέντευξη Τύπου.

Το “ζουμί” είναι η ξεχωριστή κατάθεση πρότασης για δημοψήφισμα και από τη ΔΗΜΑΡ, με αποτέλεσμα να υπάρχουν τελικά τέσσερις ξεχωριστές προτάσεις για δημοψήφισμα. Μία του ΣΥΡΙΖΑ, μία του ΚΚΕ, της ΔΗΜΑΡ αλλά τελικά και της Χρυσής Αυγής.

ΣΥΡΙΖΑ: Δεν θα αναγνωρίσουμε καμία ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ

Αυτό το δήλωσαν μέσα στην προηγούμενη βδομάδα οι αρμόδιοι βουλευτές για θέματα ενέργειας, Θ.Πετράκος και Ε. Ουζουνίδου, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης που πραγματοποίησε η κοινοβουλευτική ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στη διαβούλευση είχαν πάρει μέρος η ΓΕΣΕΒΕ, το ΓΕΩ ΤΕΕ, η ΕΒΙΚΕΝ, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, το Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων, η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, ο ΣΕΠΗΔ ΓΕΝΟΠ, ο Σύλλογος Πτυχιούχων Μηχανικών της ΔΕΗ, το Σ.Ο.Σ ΔΕΗ Μεγαλόπολης, το Σωματείο Σπάρτακος, η ΕΔΟΠ ΔΕΗ και ο Σύλλογος Επιστημονικού Προσωπικού της ΔΕΗ.

Στη σχετική ανακοίνωση που ακολούθησε αναφερόταν πως “κοινό συμπέρασμα όλων των φορέων ήταν ότι η διάσπαση, διάλυση και περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και των θυγατρικών της είναι επιζήμια για την εθνική οικονομία, την τοπική κοινωνία, τους εργαζομένους και όλο τον ελληνικό λαό γι’ αυτό πρέπει να αποτραπεί. Το κόστος ενέργειας έχει εκτοξευθεί απόρροια της “απελευθέρωσης” της αγοράς ενέργειας, της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και της διάσπασης της ενιαίας και καθετοποιημένης δομής της ΔΕΗ. Η πλήρης ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ καθώς και η δημιουργία της “μικρής ΔΕΗ” θα προκαλέσουν επιπλέον αύξηση του κόστους ενέργειας στους καταναλωτές. Στο χώρο της ενέργειας απαιτούνται ουσιώδεις αλλαγές αντίθετες στην κατεύθυνση που νομοθετεί η κυβέρνηση. Αντί να ιδιωτικοποιεί τη ΔΕΗ, θα έπρεπε να εξετάσει τρόπους μείωσης του κόστους ενέργειας σταματώντας τη σκανδαλώδη επιδότηση των μονάδων φυσικού αερίου και αλλάζοντας τον τρόπο εισόδου στην ημερήσια αγορά”.

Εντούτοις, τα γεγονότα δείχνουν πως είναι εντελώς άλλο πράγμα η επιθυμία και άλλο η πραγματικότητα. Παρά τις δηλώσεις και τις ανακοινώσεις, η κυβέρνηση πέτυχε αυτό που ήθελε. Πήρε μάλιστα και ένα “μπόνους”, αυτό της απόφασης του Πρωτοδικείου η οποία έκρινε την απεργία των εργαζομένων της ΔΕΗ παράνομη και καταχρηστική.

Με αυτές τις εξελίξεις, το βάρος πια πέφτει μέσα στη Βουλή, στο τι θα καταφέρουν τα κόμματα και δη η αξιωματική αντιπολίτευση μέσα στο Κοινοβούλιο. Κάτι το οποίο όμως δεν φαίνεται να δουλεύει.

Αν και ο ΣΥΡΙΖΑ άφηνε (και αφήνει) ανοιχτό το ενδεχόμενο “πολιτικών εξελίξεων” η προσπάθεια για δημοψήφισμα για τη “μικρή ΔΕΗ” έχει σκοντάψει για τα καλά. Βέβαια, αυτό θα είναι το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος θα παρέμβει στη Βουλή την Τετάρτη, κατά τη συζήτηση για την ψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου. Γνωρίζει όμως πως δεν έχει εύκολο έργο.

Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξακολουθούν να εκφράζουν την αισιοδοξία τους για τη συγκέντρωση 120 υπογραφών, κυρίως λόγω των επαφών που υπήρξαν με τους ανεξάρτητους βουλευτές και τους ΑΝΕΛ, ενώ, για κάποιον λόγο, θεωρούσαν ως θετική τη στάση τόσο της ΔΗΜΑΡ όσο και του ΚΚΕ, παρά τις διαφορετικές θέσεις του Περισσού. Οι πληροφορίες μάλιστα ανέφεραν πως ανέμεναν πως και πως τη συνολική τοποθέτηση του Φώτη Κουβέλη το απόγευμα της Δευτέρας.

Η οποία όμως πιθανότατα δεν ήταν αυτή που επιθυμούσαν. Άλλωστε, έτσι κι αλλιώς και πέρα από επικοινωνιακές προσπάθειες ανύψωσης ηθικού, παρά την αισιοδοξία που προβαλλόταν προς τα έξω, η συγκέντρωση των 120 υπογραφών δεν θεωρούνταν δεδομένη. Τώρα πολύ περισσότερο.

Υπάρχει πάντως ένα στοιχείο στο οποίο ποντάρουν και είναι το τελευταίο χαρτί του ΣΥΡΙΖΑ ή ο κρυφός τους άσσος. Αφήνουν να εννοηθεί πως η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ θα βρεθούν σε οριακή πολιτική κατάσταση το επόμενο διάστημα, καθώς δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξει ρήγμα στην κυβερνητική συνοχή.

ΔΗΜΑΡ: Δική της πρόταση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος και δεν προσμετρά τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής

Αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία, η ΔΗΜΑΡ να καταθέσει δική της πρόταση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Αυτό ανέφερε ο κ. Κουβέλης, ενώ τόνισε πως σε καμία περίπτωση δεν προσμετρά τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Επίσης, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι προτάσεις των κομμάτων θα είναι διαφορετικές ως προς το ερώτημα που θα πρέπει να τεθεί και στην εισαγωγική έκθεση, και θα αναζητηθεί απ’ αυτές ο ελάχιστος κοινός τόπος.

Η ΔΗΜΑΡ έχει όμως τα δικά της εσωκομματικά προβλήματα να επιλύσει, προβλήματα τα οποία όσο δεν λύνονται τόσο χειροτερεύουν τη θέση του κόμματος η οποία είναι κυριολεκτικά μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.

Ο κ. Κουβέλης απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το ενδεχόμενο να μην υπογράψουν την πρόταση του κόμματος οι βουλευτές που διαφώνησαν στο να στηρίξουν μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ πρόταση για δημοψήφισμα, ανάμεσά τους οι Σπύρος Λυκούδης και Γρηγόρης Ψαριανός.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ανέφερε ότι σέβεται τις διαφορετικές απόψεις, αλλά πρωτίστως σέβεται τη συλλογικότητα του κόμματος.

“Η στάση τους θα κριθεί από τους πολίτες κι απ’ όλους μας”, σημείωσε.

Πάντως, μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης η ΔΗΜΑΡ θα αποστείλει δυο επιστολές.

Η μία έχει ως αποδέκτες το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, ανεξάρτητους βουλευτές και τους Οικολόγους. Το θέμα της είναι η άμεση έναρξη διαλόγου για τη συγκρότηση κεντροαριστερού πόλου, ενώ θα συνοδεύεται από 11 σημεία για προγραμματική συμφωνία.

Όπως διευκρίνισαν στελέχη της πλειοψηφίας της ΔΗΜΑΡ αυτή η προγραμματική συμφωνία, εφόσον προκύψει, δεν απευθύνεται στην ΝΔ, αλλά έχει ως στόχο τον σχηματισμό κυβέρνησης κεντροαριστεράς-Αριστεράς.

Η δεύτερη επιστολή θα απευθύνεται στον ΣΥΡΙΖΑ με στόχο να συζητηθεί η δυνατότητα διατύπωσης προοδευτικής, κυβερνητικής πρότασης, με συγκεκριμένα προγραμματικά στοιχεία.

Αυτό είναι κάτι εξαιρετικά ενδιαφέρον – πολιτικά – αλλά δημιουργεί πολλές αμφιβολίες αφού αφενός δεν ξεκαθαρίζεται το τι θα γίνει στη Βουλή με τις προτάσεις δημοψηφίσματος, αφετέρου ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αυτοαποκλειστεί από τέτοιες διαδικασίες με τη ΔΗΜΑΡ. Με ποιον τρόπο λοιπόν θα δεχτεί να μιλήσει – συζητήσει για κυβερνητική πρόταση και δη όταν η ΔΗΜΑΡ στέλνει επιστολές και σε ΠΟΤΑΜι και ΠΑΣΟΚ;

ΚΚΕ: Δική του πρόταση για δημοψήφισμα, δυσκολεύοντας το ΣΥΡΙΖΑ και εγκλωβίζοντας το εγχείρημά του

Το ΚΚΕ δεν ξέφυγε “στο τόσο” από τη γραμμή του. Τάχθηκε κατά του δημοψηφίσματος, όχι όμως γενικά με ένα στείρο “όχι”, αλλά μόνο ως προς το “στενό” περιεχόμενο που δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Το είπε άλλωστε και ο Δ. Κουτσούμπας στον Α. Τσίπρα, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν.

Για να έρθει στη συνέχεια το γραφείο Τύπου του κόμματος και να εκδώσει την ακόλουθη ανακοίνωση:

“Αντίθετα, το ΚΚΕ υποστηρίζει ως βασικό περιεχόμενο, τόσο του δημοψηφίσματος, όσο και της πάλης του λαϊκού κινήματος, την κατάργηση όλων των νόμων που έχουν ψηφιστεί σύμφωνα με το κοινοτικό πλαίσιο για την απελευθέρωση της ενέργειας και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, συμπεριλαμβανομένου και αυτού για τη “μικρή ΔΕΗ””.

Τι έκανε το ΚΚΕ; Με απλά λόγια ανέδειξε το βασικό, για αυτό, στοιχείο που δεν είναι η μερική ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ούτε η κατάρτιση της “μικρής ΔΕΗ”. Είναι η απελευθέρωση της ενέργειας και η συνολική ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης ηλεκτρισμού.

Ποιός όμως θα στηρίξει κάτι τέτοιο; Η ΔΗΜΑΡ για παράδειγμα είναι υπέρ (με προϋποθέσεις και όρους) της απελευθέρωσης της ενέργειας. Εκτιμάται πως και μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν τέτοιες φωνές.

Επομένως δεν υπάρχει κοινός τόπος. Πολύ παραπάνω ο κάθε πολιτικός χώρος καλείται να επιλέξει προς τα που θα πορευθεί. Και το βάρος πέφτει στην αξιωματική αντιπολίτευση, εκ των πραγμάτων.

Τελικά, θα συγκεντρωθούν οι 120 υπογραφές για να κατατεθεί η πρόταση ώστε να γίνει δημοψήφισμα;

Τα στοιχεία αυτή τη στιγμή αλλά και τα νούμερα φανερώνουν πως κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά δύσκολο. Ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει 71 βουλευτές και αναζητεί άλλους 49. Η ΔΗΜΑΡ και οι ΑΝΕΛ διαθέτουν από 13 βουλευτές και το ΚΚΕ 12. Αυτό σημαίνει πως φτάνουν σε ένα άθροισμα της τάξης των 109 βουλευτών. Αναζητούνται μετά άλλοι 11. Χωρίς τη ΔΗΜΑΡ ή το ΚΚΕ αναζητούνται πολλοί παραπάνω. Οι 11 μπορούν να προέλθουν μόνο από τη δεξαμενή των ανεξάρτητων βουλευτών.

Εάν πει “ναι” η ΔΗΜΑΡ δεν θα πει το ΚΚΕ, πιθανότατα και το αντίθετο. Εάν συμφωνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΚΕ καθίσταται ακόμα πιο δύσκολο να ακολουθήσουν κόμματα και ανεξάρτητοι οι οποίοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με ότι έχει ψηφιστεί από τη δεκαετία του 90.

Η μόνη πιθανότητα που διαφαίνεται ως τώρα είναι να θεωρηθούν όλες οι προτάσεις για δημοψήφισμα, δηλαδή ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ, ΚΚΕ και Χ.Α., ως μία. Δηλαδή να “ομογενοποιηθεί” κατά μία έννοια το όλο εγχείρημα. Κάτι που ίσως να μην είναι εντελώς απίθανο, αφού ο πρόεδρος της Βουλής, Ε. Μεϊμαράκης άφησε ένα ανοιχτό ενδεχόμενο τη Δευτέρα.

Παρόλα αυτά πρέπει να γνωρίζουμε πως και να γίνει η πρόταση, να υπογραφεί από 120 βουλευτές ή και παραπάνω, στη συνέχεια χρειάζονται 180 βουλευτές για να γίνει το δημοψήφισμα. 
 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα