Μία μέρα υπομονή για κυβέρνηση και πολίτες

Μία μέρα υπομονή για κυβέρνηση και πολίτες
Meeting between the Prime Minister of Greece, Alexis Tsipras, and his Turkish counterpart Benali Yildirim, in Athens, on June 19, 2017 / Benali Yildirim, 19, 2017 Nick Paleologos / SOOC

Με την ελπίδα -και τη βάσιμη εκτίμηση, όπως λένε κυβερνητικές πηγές- ότι αύριο θα ολοκληρωθούν οι κινητοποιήσεις των συμβασιούχων της ΠΟΕ ΟΤΑ σχεδιάζει τα επόμενα βήματά της η κυβέρνηση, την ώρα που στρέφει τα πυρά της προς τη ΝΔ για να αναδείξει τον “νεοφιλελεύθερο σχεδιασμό” της

Σε ευθεία στοχοποίηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως “υποδαυλίζουσας” της κρίσης των σκουπιδιών προχώρησε ήδη από χθες το βράδυ η κυβέρνηση, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου αφενός να αποφύγει να ανοίξει μέτωπο με την ΠΟΕ ΟΤΑ, αφετέρου να καταδείξει εκ νέου τις ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές της με την ΝΔ.

Η κυβέρνηση προχώρησε σε διπλή επίθεση προς την αξιωματική αντιπολίτευση, αμέσως όταν έγινε γνωστή η απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ ΟΤΑ, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο τοποθετήθηκαν εντός της οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών παρατάξεων.

Πολιτικοποίηση της σύγκρουσης

Με τον τρόπο αυτό, παρά την διάχυτη στο Μέγαρο Μαξίμου απογοήτευση για το ναυάγιο που προέκυψε εκ μέρους της ΠΟΕ ΟΤΑ, η κυβέρνηση επιχείρησε να στρέψει τους προβολείς της σύγκρουσης στη ΝΔ. Η αρχή έγινε από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επιτέθηκε στη ΝΔ κατηγορώντας την πως στρώνει το έδαφος για παραχώρηση της αποκομιδής απορριμμάτων στους ιδιώτες. “Ο κ. Μητσοτάκης, μέσω της ΔΑΚΕ, επενδύει πολιτικά στα σκουπίδια και επικροτεί τη μετατροπή της χώρας σε σκουπιδότοπο εν μέσω καύσωνα, αδιαφορώντας για τη δημόσια υγεία. Οι συνδικαλιστές της ΝΔ άλλαξαν στάση και ενώ ήταν “κατά” της απεργίας σήμερα ψήφισαν “λευκό”, προκειμένου να μην ανασταλεί η κινητοποίηση των εργαζομένων”, υπογράμμισε το γραφείο Τύπου της Κουμουνδούρου, ταυτίζοντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με “εργολάβους”.

Στο ίδιο μήκος κύματος εμφανίστηκε, στο κεντρικό δελτίο του Alpha και ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης. “Με την ψήφο της γαλάζιας ΔΑΚΕ, της παράταξης δηλαδή της ΝΔ, επιλέγεται οι τόνοι των σκουπιδιών να παραμείνουν στους δρόμους χάριν επιχειρηματικών συμφερόντων. Νομίζω ότι είναι ένα σχέδιο σε εξέλιξη. Την κύρια ευθύνη την έχει ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης, οι οποίοι όμηροι της ιδεοληψίας τους προωθούν ένα σχέδιο για να δημιουργήσουν μια περαιτέρω αναστάτωση. Δεν νοιάζονται για τη δημόσια υγεία και εξυπηρετούν ιδιωτικά συμφέροντα”, υπογράμμισε ο Πάνος Σκουρλέτης, διατυπώνοντας βαριές καταγγελίες κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αδειάζει η κλεψύδρα

Πάντως, παρότι ο αιφνιδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου υπήρξε απόλυτος -καθώς οι συνδικαλιστές της ΠΟΕ ΟΤΑ είχαν φύγει από το πρωθυπουργικό γραφείο αφήνοντας να εννοηθεί ότι τους ικανοποίησαν οι βελτιωτικές προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα κατά την χθεσινή συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό- κυβερνητικές πηγές προσδοκούν ότι οι εργαζόμενοι θα αποφασίσουν στην αυριανή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους και να πιέσουν τους δήμους να ζητήσουν περισσότερες προσλήψεις. “Το όριο ηλικίας το καταργήσαμε, περισσότερες από 2.500 θέσεις υποσχεθήκαμε. Το μόνο που δεν κάναμε γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε είναι να μονιμοποιήσουμε προσωπικά κάθε έναν από τους συμβασιούχους”, υποστηρίζει ανώτατη κυβερνητική πηγή, με άριστη γνώση των διαμειφθέντων στην διαπραγμάτευση, εκτιμώντας ότι “δεν έχουν λόγο να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις, καθώς ικανοποιήθηκαν όλα τα αιτήματά τους”. Στο πλαίσιο αυτό, η εκτίμηση που επικρατεί στην κυβέρνηση είναι πως οι συνδικαλιστές της ΠΟΕ ΟΤΑ δεν ήραν χθες την απεργία για λόγους τακτικής, που σχετίζονται με την γνωστή συνδικαλιστική πρακτική να επιχειρείται το μέγιστο δυνατό όφελος ως τη δωδεκάτη ώρα -και πως θα το πράξουν στην αυριανή τους συνεδρίαση. Διαφορετικά, όπως τονίζουν κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, “ο νόμος δίνει δυνατότητες για να κινηθεί η κυβέρνηση ώστε να διασφαλίσει την δημόσια υγεία”. Πάντως, οι ίδιες πηγές διευκρινίζουν πως το υπό συζήτηση “σχέδιο Β” του Μεγάρου Μαξίμου δε θα αφορά ούτε επιστράτευση, ούτε καταφυγή σε ιδιώτες εργολάβους για την προσωρινή αποκομιδή των απορριμμάτων, πριν αυτά απειλήσουν την δημόσια υγεία.

ΦΩΤΟ SOOC

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα