Μηταράκης: Η Τουρκία στέλνει ανθρώπους σε κίνδυνο στη θάλασσα

Μηταράκης: Η Τουρκία στέλνει ανθρώπους σε κίνδυνο στη θάλασσα
Νότης Μηταράκης Eurokinissi

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου γράφει στο News 24/7 για την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία με αφορμή το ναυάγιο με δύο νεκρούς μετανάστες στη Λέσβο. Τονίζει ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να φυλά τα σύνορα της Ευρώπης, αλλά και η ΕΕ πρέπει να δείξει έμπρακτη αλληλεγγύη

Η διεθνής κοινότητα, η Ευρώπη, οι εταίροι μας στην ΕΕ, γνωρίζουν ότι η Ελλάδα, ιδίως τα πέντε νησιά του Βορείου Αιγαίου, σήκωσαν και σηκώνουν δυσανάλογα το βάρος της μεταναστευτικής κρίσης. Βλέπουν, ωστόσο, όπως και οι Έλληνες πολίτες, ότι τους τελευταίους μήνες η εικόνα του μεταναστευτικού αλλάζει. Δραστικά και Ουσιαστικά.

Την περασμένη Τετάρτη υπήρξε ναυάγιο βάρκας μεταναστών στη Λέσβο, στο οποίο έχασαν την ζωή τους δύο άτομα και διασώθηκαν τριανταδύο. Από τις καταθέσεις των διασωθέντων προκύπτει ότι η τουρκική ακταιωρός, παρά το αίτημα βοηθείας, δεν βοήθησε, δεν διέσωσε τους επιβαίνοντες στη μοιραία βάρκα, ενώ ήταν σε τουρκικά χωρικά ύδατα. Αντίθετα, τους προέτρεψε να προχωρήσουν, ενώ διενήργησε ελιγμούς κατά της λέμβου προκειμένου να συνεχίσει την πορεία της προς ελληνικές ακτές.

Δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό, αλλά για μανιέρα της Τουρκίας που συνεχίζει την πολιτική της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού και υπονόμευσης της Ελλάδας.

Στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, πρέπει να συζητηθεί, ανάμεσα σε άλλα και η μη υλοποίηση της Συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, από την πλευρά της γείτονος. Μία συμφωνία που απαιτεί από την Τουρκία να εμποδίζει θαλάσσιες και χερσαίες ροές προς την Ευρώπη, όπως και να δέχεται επιστροφές όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασία. Αλλά με το πρόσχημα της κρίσης του κορονοϊού και ευθύνη της Άγκυρας, παρά το ότι συνεχίζουμε να έχουμε ροές από την Τουρκία, συνολικά 15 χιλιάδες φέτος, παραμένει αδρανής.

Οι λαθροδιακινητές, εν γνώσει τους θέτουν ανθρώπους σε κίνδυνο καθώς διασχίσουν παράτυπα τα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ανθρώπους που δεν έχουν κίνδυνο στη στεριά, η Τουρκία τους στέλνει στον κίνδυνο στη θάλασσα. Με βάρκες που δεν πληρούν καμία προϋπόθεση ασφαλείας και οδηγούνται από ανθρώπους χωρίς άδεια και γνώση των κανόνων της θάλασσας.

Δεν θα το επιτρέψουμε. Σε μία περίοδο που η ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών αποτελεί ζητούμενο, κόντρα στις επιδιώξεις της Τουρκίας και των κυκλωμάτων των λαθροδιακινητών, η Ελλάδα θα συνεχίσει να φυλά αποτελεσματικά τα σύνορά της και τα σύνορα της ΕΕ, επουλώνοντας ταυτόχρονα τις πληγές της μεταναστευτικής κρίσης για τους Έλληνες πολίτες.

Θα συνεχίσουμε, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τις ευρωπαϊκές αξίες, την πολιτική που μειώνει τις ροές και μας επιτρέπει να υλοποιούμε τη δέσμευσή μας για μείωση των επιπτώσεων του μεταναστευτικού, στα νησιά και την ηπειρωτική χώρα.

Με πολύ σημαντική μείωση των ροών, δραματική επιτάχυνση έκδοσης αποφάσεων ασύλου, πραγματική βελτίωση συνθηκών διαβίωσης σε όλες τις δομές της χώρας και ουσιαστική μείωση των επιπτώσεων της μεταναστευτικής κρίσης στα νησιά και την ηπειρωτική χώρα.

Με απόλυτη διαφάνεια στην διαχείριση, αναλαμβάνουμε την ευθύνη που μας αναλογεί, αλλάζουμε την εικόνα του μεταναστευτικού, ανακτάμε τον έλεγχο. Προς όφελος των Ευρωπαίων πολιτών, των Ελλήνων πολιτών αλλά και των αλλοδαπών αιτούντων άσυλο.

Η διαπραγμάτευση για το νέο Σύμφωνο είναι σε εξέλιξη. Είναι μία διαπραγμάτευση όπου η Ευρώπη καλείται να δείξει έμπρακτη αλληλεγγύη. Μία αλληλεγγύη που δεν πρέπει να περιοριστεί σε ευχολόγια και υλικές παροχές. Πρέπει να υπάρχει εμφανής ισορροπία μεταξύ της ευθύνης και της αλληλεγγύης ανάμεσα στα Κράτη-Μέλη. Η μεταναστευτική κρίση αφορά ολόκληρη την Ευρώπη.

Η Ελλάδα επουλώνει τις πληγές της μεταναστευτικής κρίσης της Ευρώπης και έχοντας αναλάβει τις ευθύνες της, συμμετέχει ενεργά και διεκδικεί στη διαπραγμάτευση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Είναι απαίτησή μας – και απαίτηση των χωρών πρώτης υποδοχής – να μοιραστούν οι εταίροι μας στην ΕΕ το βάρος, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Δεν θέλουμε η χώρα μας να αποτελεί πύλη εισόδου μεταναστών.

Τα κράτη – μέλη της ΕΕ, οι εταίροι μας, πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να επικυρώσουν συντεταγμένα την ανακατανομή των μεταναστευτικών ροών, με ένα υποχρεωτικά εφαρμοστέο σύστημα, στο νέο Σύμφωνο. Δεν πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να περάσει κάτω από τον πήχη που θέτουν οι νέες συνθήκες. Εκτός από μειωμένες ροές, το νέο Σύμφωνο πρέπει να προβλέπει τον αναλογικό διαμοιρασμό των βαρών σε όλα τα κράτη της ΕΕ. Δεν είναι ελληνικό πρόβλημα, είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα και γι’ αυτό απαιτεί ευρωπαϊκή λύση.

Ο Νότης Μηταράκης είναι υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, βουλευτής Χίου της Νέας Δημοκρατίας

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα