Μητσοτάκης: Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για 800.000 πολίτες

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την αντιμετώπιση της φτώχειας
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την αντιμετώπιση της φτώχειας EUROKINISSI

Πρότεινε αύξηση των διαθέσιμων ποσών για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, ελαστικότερα κριτήρια για την αύξηση του αριθμού των δικαιούχων του επιδόματος ανεργίας, προγράμματα κατάρτισης και δεσμεύτηκε για ετήσια ανάπτυξη 4% με δημιουργία 600 χιλιάδων θέσεων εργασίας τη διετία 2019-2021

Το σχέδιό του για την αντιμετώπιση της φτώχειας παρουσίασε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής στην Αθηναΐδα με θέμα «η μάχη κατά της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού».

«Εμείς δεν θέλουμε πολίτες-πελάτες εξαρτημένους από την κρατική ελεημοσύνη.  Ούτε πολίτες παγιδευμένους στη φτώχεια.  Τα επιδόματα, υπό προϋποθέσεις είναι απαραίτητα αλλά ακόμα πιο σημαντικό είναι να προσφέρουμε στους πολίτες ευκαιρίες» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης και παρουσίασε συγκεκριμένες δράσεις για την αντιμετώπιση της σχετικής φτώχειας, την ανακούφιση από την ακραία φτώχεια και το χτύπημα του κοινωνικού αποκλεισμού.

Με βάση το πρόγραμμα της ΝΔ το  Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, θα καθιερωθεί για 800.000 συμπολίτες μας με κόστος 1 δις ετησίως αντί των 760 εκατομμυρίων σήμερα. Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης στόχος της ΝΔ είναι το 0,5% του ΑΕΠ να διατίθεται για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το οποίο θα συνδυαστεί με οικονομικές πρωτοβουλίες, όπως η χορήγηση μικρών δανείων, μέτρο που εφαρμόστηκε με μεγάλη επιτυχία στην Γαλλία, όπου άνθρωποι που είχαν βρεθεί στο περιθώριο, και παρόλα αυτά δημιούργησαν πολύ γρήγορα οικογενειακές ή προσωπικές, μικρές επιχειρήσεις.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρότεινε τα κριτήρια για την απονομή επιδόματος ανεργίας να γίνουν ελαστικότερα, ώστε να μεγαλώσει ο αριθμός των δικαιούχων, καθώς όπως επεσήμανε με βάση τα στοιχεία του 2017 μόλις 12 στους 100 ανέργους λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας. «Εμείς έχουμε προβλέψει 200 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον σε ετήσια βάση για να καλύψουμε αύξηση του αριθμού των δικαιούχων» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ταυτόχρονα ο πρόεδρος της ΝΔ επέμεινε ιδιαίτερα στην κατάρτιση και στην απόκτηση δεξιοτήτων με πιστοποίηση. «Προτίθεμαι να θέσω σε εφαρμογή ένα φιλόδοξο πρόγραμμα ψηφιακών δεξιοτήτων για μακροχρόνια άνεργους κάτω των 35 ετών. Είναι απολύτως εφικτό να πιστοποιήσουμε 50.000 ανέργους σε γνώσεις βασικού προγραμματισμού μέσα από εντατικά 6μηνα προγράμματα χρηματοδοτούμενα από Ευρωπαϊκούς πόρους. Με αυτό τον τρόπο και θα βοηθήσουμε στην γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος αλλά και θα δώσουμε περισσότερες ευκαιρίες για καλές δουλειές σε ανθρώπους που σήμερα αισθάνονται εντελώς αποκλεισμένοι» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επιπλέον ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε μια σειρά άλλων παρεμβάσεων κοινωνικής πολιτικής όπως οι πολιτικές στήριξης της οικογένειας με την αύξηση του αφορολόγητου κατά 1000 ευρώ για κάθε παιδί, αλλά και το να μη μένει κανένα παιδί εκτός παιδικού σταθμού. Ακόμη αναφέρθηκε σε σχέδιο παρεμβάσεων για την στήριξη των ατόμων με αναπηρία για να έχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας.

Πάντως ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η απάντηση στη «σχετική φτώχεια» είναι η ανάπτυξη ώστε το ετήσιο όριο της φτώχειας που σήμερα είναι στα 4500 ευρώ να ανέβει σταδιακά στα προ κρίσης επίπεδα. «Αν οι εκλογές γίνουν φέτος, η κυβέρνηση της Ν.Δ έχει ήδη επεξεργαστεί το σχέδιο που μπορεί να πετύχει ρυθμούς ανάπτυξης της τάξεως του 4% για την περίοδο 2019-2021. Αυτό μεταφράζεται σε 600.000 νέες θέσεις εργασίας και μείωση της ανεργίας κατά 7 μονάδες σε σχέση με το 2017» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ και τόνισε ότι «κανένα σύστημα κοινωνικής προστασίας, ακόμα και το πιο προηγμένο, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ουσιαστικά τη φτώχεια όσο η οικονομία υπολειτουργεί και όταν οι θέσεις απασχόλησης που δημιουργούνται είναι επισφαλείς ή αντιστοιχούν σε μισθούς που δεν επαρκούν ούτε για τα στοιχειώδη» προσθέτοντας ότι «θέλουμε να αποφύγουμε μια ανάκαμψη χωρίς δουλειές ή με ωρομίσθιους που θα έχουν χαμηλότατες απολαβές, όπως οι σημερινές».

Καταλήγοντας ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι το κοινωνικό κράτος ήταν «μεγάλη ευρωπαϊκή κατάκτηση» μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Δεν πρέπει να την αφήσουμε να χαθεί. Πρέπει να βρούμε τους πόρους για να ξαναχτίσουμε ένα κοινωνικό κράτος πιο λιτό και πιο αποτελεσματικό. Στην Ελλάδα οφείλουμε επιτέλους να γκρεμίσουμε το κομματικό κράτος για να ξαναχτίσουμε το κοινωνικό κράτος» είπε και πρόσθεσε ότι «η κοινωνία των πολιτών μπορεί να αξιοποιηθεί προς αυτό το σκοπό. Πρέπει όλοι να συμπορευθούμε. Να δημιουργήσουμε μια πλατιά κοινωνική συμμαχία κατά της φτώχειας και του αποκλεισμού».

Απάντηση Μαξίμου

"Το να συζητά ο κ. Μητσοτάκης για την αντιμετώπιση της φτώχειας είναι σαν να συζητά εκδοροσφαγέας με ανυπόμονα αμνοερίφια πότε επιτέλους θα έρθει το Πάσχα"? σημειώνει το γραφείο Τύπου του Μαξίμου, ενώ καταλήγει υπογραμμίζοντας: "Υ.Γ. Στη Λέσβο πράγματι υπάρχουν αστυνομικές δυνάμεις γιατί όπως καλά γνωρίζει η ΝΔ που έστειλε και αντιπροσωπεία βουλευτών της, υπάρχει ένταση εξαιτίας μιας μειοψηφίας ακροδεξιών στοιχείων. Ωστόσο οι διμοιρίες σε καμία περίπτωση δεν είναι όσες και οι offshore της κας Μαρέβας Μητσοτάκη".

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Νέα Δημοκρατία, Μητσοτάκης
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Μητσοτάκης για Πρωτομαγιά: Περισσότερες δουλειές μόνο με μείωση φόρων και προσέλκυση επενδύσεων

ΝΔ: Όχι διπλές κάλπες το 2019

Σε εκλογική ετοιμότητα για το φθινόπωρο η ΝΔ

SHARE:

24Media Network