“Plan B” για το προσφυγικό ζητά ο Μητσοτάκης

“Plan B” για το προσφυγικό ζητά ο Μητσοτάκης
Σύνοδος Κορυφής των κρατών-μελών της ΕυρωπαΪκής Ένωσης Eurokinissi

Τι αφορά το Plan B για το προσφυγικό που ζήτησε ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής σε περίπτωση που η προσφυγική κρίση εξελιχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Τι είπε για παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ ένταξη Βόρειας Μακεδονίας- Αλβανίας.

Μήνυμα για το προσφυγικόμεταναστευτικό και την ανάγκη κυρώσεων στην Τουρκία για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ έστειλε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρές στρατηγικές προκλήσεις που βρίσκονται στην προμετωπίδα της ευρωπαϊκής ατζέντας, καθώς οι μεταναστευτικές ροές έχουν αυξηθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες, υπογραμμίζοντας ότι το ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

“Η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν μπορεί να εκβιάζονται από την Τουρκία σε αυτό το θέμα και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να επιδείξει πολύ μεγαλύτερη αλληλεγγύη προς την Ελλάδα στην διαχείριση αυτού του ζητήματος” δήλωσε ο κ.Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες Eurokinissi
 

Κάλεσε την ΕΕ να εκπονήσει μία νέα δέσμη μέτρων για τη μετανάστευση και το άσυλο, αλλά κι ένα εναλλακτικό σχέδιο ανάγκης (Plan B), σε περίπτωση που η υφιστάμενη κρίση μετατραπεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως είπε, με το βλέμμα προφανώς στραμμένο και στην τουρκική εισβολή στη Συρία, η οποία βρίσκεται στην ατζέντα της Συνόδου.

Σημειώνεται ότι για το “Plan Β” στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπογραμμίζουν πως “αν δούμε ότι δεν αποδίδουν οι ενέργειες της Ε.Ε. να σταματήσουν οι ροές από την Τουρκία προς την Ευρώπη, τότε θα πρέπει η Ευρώπη να σκεφτεί άλλους τρόπους ώστε να μην εγκλωβίζονται στην Ελλάδα. Τα εργαλεία για αυτό θα τα δούμε στη συνέχεια και αφού συμφωνήσουμε ότι όλοι θα αναλάβουν τις ευθύνες τους”.

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι η Ελλάδα εξ αρχής υποστήριξε την απόφαση που ελήφθη στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων σχετικά με στοχευμένα μέτρα, στοχευμένες κυρώσεις, για πρόσωπα και επιχειρήσεις που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στα χωρικά ύδατα της Κύπρου. Αυτό θα ζητήσει βεβαίως και στη Σύνοδο.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες Eurokinissi

Για τα Δυτικά Βαλκάνια, είπε ότι: “Η Ελλάδα είναι πυλώνας και άγκυρα σταθερότητας σε μία πολύ ταραχώδη περιοχή. Υποστηρίζουμε την πορεία των βόρειων γειτόνων μας προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την προϋπόθεση ότι σέβονται απόλυτα τις διεθνείς συμφωνίες που έχουν υπογράψει, είναι προσηλωμένοι στο κράτος δικαίου και -φυσικά- σέβονται τα δικαιώματα των μειονοτήτων.” Τάχθηκε έτσι υπό προϋποθέσεις υπέρ της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία, την οποία πάντως είχε μπλοκάρει σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών η Γαλλία.

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε επίσης τη χαρά του που συμμετέχει στο πρώτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για εκείνον ως ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός της Ελλάδας και πρόσθεσε:

“Μετά από δέκα χρόνια κρίσης η Ελλάδα γυρίζει σελίδα. Λάβαμε ισχυρή εντολή να υλοποιήσουμε πραγματικές μεταρρυθμίσεις, να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, να μειώσουμε την γραφειοκρατία, να προσελκύσουμε επενδύσεις και να κάνουμε την ζωή των Ελλήνων πολύ καλύτερη.

Θα τιμήσουμε αυτή τη δέσμευση. Οι Έλληνες, ειδικά οι νέοι, δικαιούνται ευκαιρίες κι όχι ελλείμματα.”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version