Μητσοτάκης: Η κατάσταση στη δημόσια διοίκηση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο

Κυριάκος Μητσοτάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης FACEBOOK

Επίθεση στην κυβέρνηση την οποία και κατηγόρησε πως προχωρεί σε χιλιάδες παράτυπους διορισμούς, θέλοντας να βολέψει συγγενείς και φίλους, εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνοντας πως η κατάσταση στη δημόσια διοίκηση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότηση τον κατηγορεί ως "προστάτη του πελατειακούς κράτους"

Σε δήλωσή του, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως η κυβέρνηση προβαίνει σε χιλιάδες παράτυπους διορισμούς και μονιμοποιήσεις από το παράθυρο, ιδρύοντας παράλληλα αχρείαστους οργανισμούς για να βολέψει κομματικούς συγγενείς και φίλους προσθέτοντας πως το ΑΣΕΠ για πρώτη φορά χειραγωγείται, ενώ η αξιολόγηση έχει παγώσει.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, μόνο την τελευταία τριετία, η κυβέρνηση έχει προσλάβει στο Δημόσιο 21.000 μόνιμους υπαλλήλους και 15.000 συμβασιούχους, με κόστος που ξεπερνά τα 600 εκατ. ευρώ και πληρώνουν από το υστέρημά τους οι Έλληνες φορολογούμενοι.

Κατηγόρησε παράλληλα την κυβέρνηση πως με τις «πρόσφατες φωτογραφικές προκηρύξεις για τοποθετήσεις συγκεκριμένων προσώπων σε θέσεις Γραμματέων στα υπουργεία, επιχειρεί να ελέγξει τον κρατικό μηχανισμό και μετά την απομάκρυνσή της από την εξουσία. Θέλω να είμαι τελείως ξεκάθαρος: Η Νέα Δημοκρατία δεν αναγνωρίζει αυτή τη διαδικασία. Δεν θα επιτρέψουμε στην Κυβέρνηση να πάρει τα κλειδιά του Κράτους στην Κουμουνδούρου. Έχω ήδη δεσμευθεί ότι το πρώτο νομοσχέδιο της επόμενης Κυβέρνησης θα αποκαταστήσει τη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης. Δεν θα απολυθεί κανένας δημόσιος υπάλληλος. Θα αξιοποιηθούν όλοι. Θα καταργήσουμε, όμως, τις περιττές θέσεις που ιδρύει ο ΣΥΡΙΖΑ και θα ενισχύσουμε τους Γενικούς Διευθυντές που θα επιλέγονται με αυστηρώς αξιοκρατικά κριτήρια. Και θα ανοίξουμε το Δημόσιο σε αυτούς που το αξίζουν. Γιατί μας αξίζει μια καλύτερη Ελλάδα» κατέληξε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στη δήλωσή του.

Σκληρή απάντηση του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης

«Προστάτη του πελατειακού κράτους» χαρακτηρίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης σε απάντησή του στις δηλώσεις του προέδρου τη ΝΔ για την αποκομματικοποίηση του κράτους.

«Η ΝΔ δεν αναγνωρίζει τη διαδικασία αποκομματικοποίησης της Δημόσιας Διοίκησης, μέσω της επιλογής Γραμματέων των Υπουργείων με διαφανείς διαδικασίες και ανοιχτή, δημόσια προκήρυξη. Δεν αναγνωρίζει, δηλαδή, το δικαίωμα του κάθε υπαλλήλου και πολίτη να διεκδικεί μια υψηλόβαθμη θέση στο Δημόσιο χωρίς να είναι κουμπάρος, κολλητός ή μέλος του Μητρώου Στελεχών της. Δεν αναγνωρίζει η ΝΔ την μεταρρύθμιση στο Δημόσιο Τομέα, που τερματίζει οριστικά το πελατειακό και ρουσφετολογικό κράτος, γιατί, ούτε θέλει, ούτε μπορεί να αποχωριστεί τον κομματικό της στρατό», τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Στις κατηγορίες του κ. Μητσοτάκη ότι «η κυβέρνηση προβαίνει σε χιλιάδες παράτυπους διορισμούς και μονιμοποιήσεις από το παράθυρο...», το υπουργείο κάνει λόγο για μαθηματικά της «αριστείας και της κοπτοραπτικής».

Παραθέτει, μάλιστα, επίσημα τα στοιχεία από την «Απογραφή», σύμφωνα με τα οποία ενώ τον Δεκέμβριο του 2014 το τακτικό προσωπικό στο Δημόσιο (εκτός των ΝΠΙΔ) αριθμούσε 576.856 υπαλλήλους, τον Δεκέμβριο του 2017 το προσωπικό μειώθηκε στους 566.861. «

«Δεν γνωρίζει ο κ. Μητσοτάκης ότι ο κανόνας προσλήψεων-αποχωρήσεων έχει τηρηθεί απαρέγκλιτα και για αυτό, άλλωστε, τον Αύγουστο βγαίνουμε από τα μνημόνια;», θέτει το ρητορικό ερώτημα το υπουργείο. Καταλήγοντας παραθέτει το απόσπασμα από τη δήλωση του κ. Μητσοτάκη «.. δεν θα απολυθεί κανένας δημόσιος υπάλληλος. Θα αξιοποιηθούν όλοι. Θα καταργήσουμε, όμως, τις περιττές θέσεις που ιδρύει ο ΣΥΡΙΖΑ …» για να σχολιάσει: «Θέλει ο "υπουργός των απολύσεων να κρυφτεί", αλλά η βιασύνη δεν τον αφήνει».

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Νέα Δημοκρατία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Συνάντηση Μητσοτάκη με φιλοζωϊκές οργανώσεις

Αποστασιοποιείται από τη συνταγματική αναθεώρηση της Γεννηματά ο Μητσοτάκης

ADVERTISING

SHARE: