Μητσοτάκης: Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο κυβερνητικής συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ

Μητσοτάκης: Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο κυβερνητικής συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ
Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στο 9ο Οικονομικό Συνέδριο της Λευκωσίας

Ρυθμούς ανάπτυξης 4% έθεσε ως στόχο της κυβέρνησης του ο πρόεδρος της ΝΔ στο 9ο Οικονομικό Συνέδριο Λευκωσίας. Έμφαση σε εμβληματικές επενδύσεις όπως το Ελληνικό, νέα επίθεση στην κυβέρνηση για το νόμο Γαβρόγλου.

Στους στόχους της οικονομικής πολιτικής που θα ακολουθήσει εφόσον εκλεγεί πρωθυπουργός, αναφέρθηκε αναλυτικά ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης στο πάνελ του 9ου Οικονομικού Φόρουμ Λευκωσίας, στο οποίο συμμετείχε. Έθεσε ως στόχο της επόμενης κυβέρνησης της ΝΔ ρυθμούς ανάπτυξης 4%, χαρακτηρίζοντας προϋπόθεση για αυτό τις επενδύσεις.

Η παρέμβαση του είχε όμως και πολιτικό ενδιαφέρον καθώς ο πρόεδρος της ΝΔ έστειλε εκ νέου ένα σαφές μήνυμα προς το Κίνημα Αλλαγής, το οποίο επιμένει πως δε συμμετέχει σε κυβέρνηση σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας χωρίς και το ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ.Μητσοτάκης έβαλε φρένο σε σενάρια κυβερνητικής συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ, έφερε δε ως παράδειγμα του ότι δεν υπάρχει περιθώριο συναίνεσης με το κυβερνών κόμμα, το νόμο Γαβρόγλου, για τον οποίο είχε εξαπολύσει νωρίτερα επίθεση στην κυβέρνηση.

“Έχω δημοσίως πει ότι θα προσπαθήσω να υπερβώ τα όρια του κόμματός μου, ώστε να διαμορφώσω ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές συναινέσεις ως προς τις αλλαγές που είναι απαραίτητες για τη χώρα. Αν με ρωτάτε κατά πόσον η υπέρβαση αυτή περιλαμβάνει και τον ΣΥΡΙΖΑ, θα είμαι κατηγορηματικός και θα σας πω όχι. Ο ΣΥΡΙΖΑ στη σημερινή μορφή του βρίσκεται ξεκάθαρα απέναντί μας. Έχει τελείως διαφορετική προσέγγιση για το τι πραγματικά χρειάζεται η χώρα. Δεν υπάρχει περιθώριο σε καμιά περίπτωση να συνεργαστούμε μαζί του και πραγματικά ελπίζω ότι δεν θα κάνουν πολλή ζημιά ακόμη μέχρι τις εκλογές”, ξεκαθάρισε ο κ.Μητσοτάκης.

“Ένα τελευταίο παράδειγμα της ζημιάς που αυτή τη στιγμή προκαλεί η απερχόμενη κυβέρνηση έχει να κάνει με την εκπαίδευση, που για μένα είναι ένα από τα πλέον σημαντικά πεδία μεταρρυθμίσεων. Εσείς έχετε δει την αξία της υποστήριξης της ιδιωτικής εκπαίδευσης εδώ στην Κύπρο. Δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε το ίδιο στην Ελλάδα. Και η παρούσα κυβέρνηση με ένα νομοσχέδιο που κατέθεσε τώρα στη Βουλή υπονομεύει το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα και βάζει πολλά εμπόδια στον δρόμο της επόμενης κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Επομένως η ζημιά συντελείται και τώρα που μιλάμε, και αυτό απλούστατα σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει θέση στο σχέδιο μου για ευρύτερες πολιτικές συναινέσεις” πρόσθεσε.

“Θέλουμε να επιτύχουμε ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 4%”

Ο κ.Μητσοτάκης εκτίμησε ότι το βασικό δίδαγμα από την περίπτωση της Κύπρου είναι πως μπορεί μία χώρα που πέρασε μία βαθιά κρίση και η οποία έχει χάσει συνολικά το 11% του ΑΕΠ της, να αποκαταστήσει την ανάπτυξη χωρίς να υπεροφορολογήσει την μεσαία τάξη και την παραγωγική οικονομία. “Εκεί ακριβώς βρίσκεται το Κυπριακό success story” τόνισε, σχολιάζοντας τη διαφορά στο ρυθμό ανάπτυξης μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας τα τελευταία χρόνια.

“Η Κύπρος δεν είναι η εξαίρεση, η Ελλάδα είναι η εξαίρεση υπό την έννοια ότι η Ελλάδα ήταν η μόνη η οποία πέρασε από τρία μνημόνια και βρίσκεται ακόμη υπό καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας χωρίς να έχει αποκατασταθεί η πρόσβαση στις αγορές” σημείωσε ο κ.Μητσοτάκης και έθεσε το ερώτημα: “Γιατί αποτύχαμε εκεί που η Κύπρος και η Πορτογαλία πέτυχαν;” εκτιμώντας ότι η απάντηση είναι οι λάθος πολιτικές, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την περίοδο από το 2015 και μετά.

Ιδιαίτερα εστίασε στο ότι η κυβέρνηση έδωσε έμφαση στην δημοσιονομική προσαρμογή σε βαθμό μάλιστα που δεν χρειαζόταν. “Κανείς δεν εξήγησε για ποιο λόγο η Ελλάδα δημιούργησε πρωτογενή πλεονάσματα υψηλότερα από ό,τι της ζητήθηκε από τους δανειστές, ούτε για ποιο λόγο επιβαρύνθηκε φορολογικά τόσο πολύ η μεσαία τάξη και η παραγωγική οικονομία. Πολλοί από τους φόρους αυτούς ήταν στην πραγματικότητα αχρείαστοι”, είπε.

“Το όραμά μου για την Ελλάδα είναι μια οικονομία με ταχεία ανάπτυξη. Θέλουμε να επιτύχουμε ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 4%, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα” δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ και τόνισε ότι για να το πετύχουμε αυτό, ο μόνος τρόπος είναι να καταστήσουμε την Ελλάδα επενδυτικό προορισμό ξένων κεφαλαίων. “Υπάρχει μεγάλο επενδυτικό έλλειμμα στην Ελλάδα. Οι επενδύσεις ως ποσοστό του ΑΕΠ μετά βίας υπερβαίνουν το 10%. Προφανώς και αυτές δεν επαρκούν. Και η ανάπτυξη που χρειάζεται η Ελλάδα πρέπει να προέλθει από ιδιωτικά κεφάλαια” πρόσθεσε.

Ο κ.Μητσοτάκης εξέφρασε την άποψη ότι καταλύτης για επενδύσεις θα είναι η μεγάλη πολιτική νίκη της ΝΔ στις επόμενες εκλογές, μία καθαρή εντολή για ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση, η οποία δε θα έχει μπροστά της κάλπες μέχρι το 2023.

Επανέλαβε τις δεσμεύσεις του για μείωση της φορολογίας, εκτιμώντας ότι υπάρχει περιθώριο για τα συγκεκριμένα μέτρα διότι δημοσιονομικά υπάρχει μία υπεραπόδοση τα τελευταία χρόνια.

Έμφαση σε Ελληνικό και Cosco

Υπογράμμισε ότι θα επικεντρώσει σε ορισμένες εμβληματικές επενδύσεις, οι οποίες έχουν κολλήσει στην γραφειοκρατία. Έφερε δύο παραδείγματα: Το πρώτο είναι το Ελληνικό, το οποίο όπως τόνισε θα έπρεπε να είναι η μεγαλύτερη επένδυση στην αγορά ακινήτων στη Μεσόγειο, ίσως και στην Ευρώπη.  “Για 4 ολόκληρα χρόνια δεν υπήρξε καμία ουσιαστική εξέλιξη. Θα υπογράψουμε τις απαραίτητες υπουργικές αποφάσεις και θα τελειώσουμε με την εκκρεμή διαδικασία αδειοδότησης για το Καζίνο, ώστε να ξεκινήσει αυτή η μεγάλη επένδυση που θα δημιουργήσει δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και η οποία θα μπορούσε να προσθέσει σχεδόν 0,5% στην ανάπτυξη του ΑΕΠ” είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Το δεύτερο παράδειγμα στο οποίο αναφέρθηκε είναι η μεγάλη επένδυση της Cosco  στο λιμάνι του Πειραιά. “Υποστηρίζω τα φιλόδοξα σχέδια που έχουν παρουσιαστεί από την εταιρεία αλλά και το master plan με το οποίο έχει συμφωνήσει η Ελληνική κυβέρνηση. Αλλά όταν η κυβέρνηση συστηματικά αποτυγχάνει να τηρήσει τους όρους της συμφωνίας, στέλνει αρνητικά μηνύματα προς τους ξένους επενδυτές για την Ελλάδα” σημείωσε.

“Δεν πρόκειται να αυξήσουμε αχρείαστα το κράτος όπως κάνει η σημερινή κυβέρνηση. Οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων έχουν   αυξηθεί κατά 2 δισ. ευρώ τα τελευταία 4 χρόνια. Αν κοιτάξετε τον αριθμό των συμβάσεων ορισμένου χρόνου στο δημόσιο θα καταλάβετε ότι αυτή η κυβέρνηση αναπαράγει τις χειρότερες παλαιοκομματικές πρακτικές” υποστήριξε ο πρόεδρος της ΝΔ. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έμαθε τίποτα από τα λάθη του παρελθόντος και δήλωσε ότι δεν θέλει μία κοινωνία η οποία στηρίζεται στα δώρα των Χριστουγέννων, αναφερόμενος στα επιδόματα από το πλεόνασμα.

“Θα ζητήσουμε ελάφρυνση στους δημοσιονομικούς στόχους”

Ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε ότι θα υπάρξουν δύο κατηγορίες φορολογικών μειώσεων. Η πρώτη μπορεί να χρηματοδοτηθεί μέσω δημοσιονομικών αναπροσαρμογών, τηρώντας τον δημοσιονομικό στόχο 3,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος. Ξεκαθάρισε βέβαια ότι στόχος του είναι η επαναδιαπραγμάτευση του δημοσιονομικού στόχου, σημείωσε όμως: “Δε θα συμβεί αμέσως  γιατί γνωρίζω ότι πρώτα πρέπει να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών, εφαρμόζοντας πραγματικές μεταρρυθμίσεις. Οπότε, βραχυπρόθεσμα, τουλάχιστον για τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους, θα συμμορφωθούμε με τον δημοσιονομικό στόχο που έχει συμφωνηθεί.”

Επέμεινε όμως ότι “άπαξ και αρχίσουμε να υλοποιούμε μεταρρυθμίσεις, νομίζω ότι θα είναι τουλάχιστον δίκαιο να απευθυνθούμε στους Ευρωπαίους πιστωτές μας και να τους πούμε “κοιτάξτε, αν μας βοηθήσετε μέσω μιας μικρής ελάφρυνσης στους δημοσιονομικούς μας στόχους, θα χρησιμοποιήσουμε όποιο δημοσιονομικό χώρο έχουμε, όσους πόρους εξοικονομήσουμε και θα τους κατευθύνουμε σε περαιτέρω φορολογικές μειώσεις ώστε να ενισχύσουμε την ανάπτυξη.”

Σχολίασε εξάλλου ότι “τελικά, οι πιστωτές μας θα έπρεπε να νοιάζονται για το αν μπορούμε να ξεπληρώσουμε τα δάνειά τους”, σημειώνοντας ότι με με μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της τάξης του 1%, το χρέος μας δεν είναι βιώσιμο, εάν όμως η μακροπρόθεσμη ανάπτυξη φτάσει το 2%, τότε αυτόματα καθίσταται βιώσιμο.

Σημείωσε επίσης μεταξύ άλλων ότι οι ελληνικές τράπεζες ακόμη κατέχουν ένα σημαντικό ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων και το πρόβλημα αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version