Μητσοτάκης: Μη πολιτικός υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής

Μητσοτάκης: Μη πολιτικός υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής

Υπέρ της συναίνεσης στην ψηφιακή πολιτική τάχθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ μιλώντας στο συνέδριο του ΣΕΒ, χορηγός του οποίου είναι η 24MEDIA. Συμφώνησε με τη συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου Ψηφιακής Πολιτικής και τον ορισμό ενός υφυπουργού, μη πολιτικού προσώπου. Τάχθηκε υπέρ της εκχώρησης δημοσίων υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα. Η απάντηση του Μαξίμου

Υπέρ της καθιέρωσης υφυπουργού Ψηφιακής Πολιτικής καθώς και Εθνικού Συμβουλίου Ψηφιακής Πολιτικής τάχθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, συνομιλώντας με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, Θεόδωρο Φέσσα, στο πλαίσιο του συνεδρίου του ΣΕΒ με θέμα «Ψηφιακή Στρατηγική της Ελλάδας, ο δρόμος προς την Ανάπτυξη», χορηγός του οποίου είναι η 24MEDIA.

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση του κ. Φέσσα εάν συμφωνεί με τη θέση του ΣΕΒ ότι πρέπει να υπάρξει Εθνικό Συμβούλιο Ψηφιακής Πολιτικής και ότι αυτό είναι θέμα τεχνοκρατικό και διαχρονικό και όχι πολιτικό, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε πως συμφωνεί και ότι σε ένα τέτοιο θέμα θα μπορούσε να υπάρξει συνεννόηση με την κυβέρνηση. «Δεν είμαστε εδώ για να κάνουμε στείρα αντιπολίτευση, έχουμε πολλά πεδία αντιπαράθεσης» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, αλλά πρόσθεσε ότι δεν διαπιστώνει πρόθεση από την πλευρά της κυβέρνησης.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι πρέπει να ορισθεί υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής που δεν θα είναι πολιτικός, αλλά από την αγορά και θα έχει στην αρμοδιότητά του τη Γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής. Παράλληλα, θα πρέπει να ενοποιηθούν οι διάσπαρτες δομές. Τώρα, σημείωσε, υπάρχει σύγχυση, καθώς υπάρχει η Γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής που υπάγεται στον πρωθυπουργό, υπάρχει το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και υπάρχουν και αρμοδιότητες στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί το Δημόσιο και οι σχέσεις του με τους πολίτες. Θα πρέπει να υπάρχει ένας ψηφιακός αριθμός, που θα ακολουθεί τον πολίτη από τη στιγμή που γεννιέται και σε όλη του τη ζωή. Να προχωρήσουμε στην έκδοση ψηφιακής ταυτότητας. Η επόμενη ταυτότητα, υποστήριξε, θα έχει ψηφιακά χαρακτηριστικά, θα δίνει τη δυνατότητα ψηφιακής υπογραφής. Αυτό έπρεπε να γίνει χθες, ώστε ο πολίτης να εξασφαλίζει ασφαλή διασύνδεση με το Δημόσιο συμπλήρωσε.

Ξέρετε πόσοι υπάλληλοι ασχολούνται με τη μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων; Χιλιάδες

Ο αρχηγός της ΝΔ τάχθηκε υπέρ της συνεργασίας του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα ή και της εκχώρησης δημοσίων υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα. Ως παράδειγμα έφερε τη μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων. «Ξέρετε πόσοι υπάλληλοι ασχολούνται με τη μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων; Χιλιάδες. Αν αυτή η υπηρεσία εκχωρηθεί στον ιδιωτικό τομέα θα απελευθερωθούν άνθρωποι και πόροι», επισήμανε. Ως δεύτερο παράδειγμα έφερε το σύστημα εισιτηρίων στους αρχαιολογικούς χώρους, που, επίσης, θα μπορούσαν να δοθούν σε ιδιωτική εταιρεία. Ακόμη, επέμεινε ότι το Δημόσιο δεν θα έπρεπε να έχει καθαρίστριες και σχολικούς φύλακες που θα μπορούσαν να δοθούν στον ιδιωτικό τομέα. Ανθρώπους, υποστήριξε, που το κράτος τούς κρατά ομήρους, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου που ακυρώνουν τα δικαστήρια. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι το Δημόσιο πάντα θα προσλαμβάνει κόσμο, «εμείς έχουμε δεσμευτεί στην πολιτική πέντε προς έναν, αλλά ο ένας που προσλαμβάνεται θα πρέπει να είναι χρήσιμος».

`Digital Strategy in Greece` forum, in Athens, on May 12, 2017 / ... : « », , , 12 , 2017 Menelaos Myrillas / SOOC

 

Μιλώντας για την εκπαίδευση, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «είναι απόλυτως απαραίτητο να διδάσκουμε προγραμματισμό στα σχολεία. Ο προγραμματισμός είναι γλώσσα, ο ψηφιακός κόσμος θα είναι η πραγματικότητα των νέων παιδιών. Οι δεξιότητες αυτές θα είναι απαραίτητες σε έναν κόσμο που δεν φανταζόμαστε με τι ταχύτητα αλλάζει». Τάχθηκε υπέρ της διά βίου μάθησης και της ψηφιακής κατάρτισης. «Εγώ δεν ξεκίνησα για να γίνω πολιτικός και δεν φιλοδοξώ να μείνω. Μετά την πολιτική υπάρχει και μία άλλη ζωή» συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση του κ. Φέσσα για το τι θα κάνει για να ενισχύσει τις επιχειρήσεις, απάντησε: «Επεξεργαζόμαστε μία σειρά σκέψεις που θα συνδέουν τους ευρωπαϊκούς πόρους για να ενθαρρύνουμε επιχειρήσεις υπό την σκέπη της έρευνας και τεχνολογίας. Υπάρχουν επιχειρήσεις που έχουν δυσκολία να κάνουν το ψηφιακό άλμα. Πολλά προβλήματα δεν μπορεί να τα λύσει το κράτος, θα τα λύσει η αγορά και ο ανταγωνισμός. Πάντως, μπορούν να γίνουν πολλά για την υποστήριξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, είτε με απλοποίηση διαδικασιών, είτε με κεφάλαια. Η τεχνολογική πρόοδος και προσαρμογή είναι συνθήκη επιβίωσης των επιχειρήσεων».

Κλείνοντας ο κ. Φέσσας ανέφερε ότι ο ΣΕΒ πάτησε το κουμπί και θα βάλει πόρους και ανθρώπους για να ενισχύσει τις επιχειρήσεις και την ψηφιοποίηση της οικονομίας και της πολιτείας και ρώτησε εάν είναι έτοιμη η ΝΔ να ανταποκριθεί στην πρόσκληση του ΣΕΒ. Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Έχουμε μία εξαιρετική ομάδα που ασχολείται με ηλεκτρονική διακυβέρνηση» και πρόσθεσε ότι «δεν έχουμε προκαταλήψεις, το θέμα είναι η γάτα να πιάνει ποντίκια. Θα διαμορφώσουμε ένα ξεκάθαρο σχέδιο ηλεκτρονικής διακυβέρνησης».

Επίθεση Μαξίμου στον Μητσοτάκη

Για πολιτική σοκ και δέους κατηγορούν κυβερνητικές πηγές τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφορικά με τις προθέσεις του για τους δημοσίους υπαλλήλους. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξεδόθη, ο κ. Μητσοτάκης ξεδίπλωσε το αντικοινωνικό του μένος χωρίς κανέναν ενδοιασμό ή ίχνος ντροπής χαρακτηρίζοντας «άχρηστους» τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα.

«Επιτέλους ο κ. Μητσοτάκης ξεδίπλωσε το αντικοινωνικό του μένος χωρίς κανέναν ενδοιασμό ή ίχνος ντροπής. Χαρακτήρισε «άχρηστους» τους εργαζόμενους του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, τους σχολικούς φύλακες και τις καθαρίστριες!» σημειώνουν κυβερνητικές πηγές.

 Καταλογίζουν στον πρόεδρο της ΝΔ δέσμευση για αθρόες απολύσεις αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Δεσμεύθηκε για αθρόες απολύσεις στο Δημόσιο προς όφελος των συμφερόντων που τόσα χρόνια λυμαίνονταν τα κρατικά ταμεία με τις αναθέσεις εργολαβιών σε ιδιώτες. Για την υλοποίηση δηλαδή του αρρωστημένου του ονείρου για πολιτική σοκ και δέους σε βάρος των δημοσίων υπαλλήλων».

 Καταλήγοντας οι ίδιες πηγές σημειώνουν «δυστυχώς για τον ίδιο αλλά ευτυχώς για το λαό και την κοινωνία, ο κ. Μητσοτάκης δεν θα έχει ποτέ τη δυνατότητα να εφαρμόσει τις αντικοινωνικές του πολιτικές».

Ν. Παππάς: «Να μας λείπουν οι συμβουλές του κ. Μητσοτάκη για την ψηφιακή πολιτική»

«Ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε σήμερα να δώσει συμβουλές στην κυβέρνηση για καλύτερη ψηφιακή πολιτική. Αν αυτές προκύπτουν από την εμπειρία του τα προηγούμενα χρόνια, καλύτερα να μας λείπουν» απάντησε από την πλευρά του ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Ν. Παππά.

Συνεχίζοντας, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ ανέφερε ότι η μόνη εμπειρία που έχει «ο κ. Μητσοτάκης είναι από όσα δεν υλοποίησε ο ίδιος και οι κυβερνήσεις στις οποίες συμμετείχε:

1. Για να ξεκολλήσει η Ελλάδα από τον πάτο και πιο συγκεκριμένα από την 26η θέση του Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (DESI), στην οποία μας έφεραν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

2. Για να αρθεί το μπλοκάρισμα των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση δράσεων των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2014, επί Σαμαρά, λόγω των τραγικών επιδόσεων της περιόδου 2007 – 2013 (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ).

3. Για να βελτιωθούν οι τραγικές επιδόσεις της κυβέρνησης της ΝΔ στον τομέα της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, για την οποία ήταν αρμόδιος ως Υπουργός ο νυν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και η δεινή κατάσταση στην οποία είχαν περιέλθει τα έργα ΤΠΕ στη χώρα. Τα παραπάνω, στηλιτεύονταν, μάλιστα, και σε επιστολή του Ευρωπαίου Επιτρόπου, Γιοχάνες Χαν, προς τον τότε Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη, το Νοέμβριο του 2013.

Ο υπουργός ΨΗΠΤΕ υπενθυμίζει, μεταξύ άλλων στον πρόεδρο της ΝΔ, ότι ως κυβέρνηση “καταφέραμε, μέσα σε ένα χρόνο, να βελτιώσουμε τους δείκτες μας στον DESI 2017, κατά 8,6%, να άρουμε τον αποκλεισμό της Ελλάδας από τη χρηματοδότηση έργων ΤΠΕ και να ανοίξουμε το δρόμο ώστε σημαντικοί πόροι – κονδύλια να αποδοθούν στη χώρα μας”, ενώ κατέληξε λέγοντας: “Ιδρύσαμε τη Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής και το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, καταρτίσαμε -για πρώτη φορά- Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική και υλοποιούμε μέσω ΕΣΠΑ δύο μεγάλα έργα εθνικής εμβέλειας, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 400 εκατ. ευρώ, για την ανάπτυξη εθνικού δικτύου ευρυζωνικής πρόσβασης νέας γενιάς σε αστικές, νησιωτικές, ορεινές και μειονεκτικές περιοχές”.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ, φωτό: Sooc)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα