Μητσοτάκης: Να διδαχθούμε από την Κύπρο πως θα βγούμε από το μνημόνιο

Συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας την Τρίτη 1 Μαρτίου 2016.
(EUROKINISSI/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ)
Συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας την Τρίτη 1 Μαρτίου 2016. (EUROKINISSI/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ) EUROKINISSI

Συνάντηση με τον Αβέρωφ Νεοφύτου είχε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας

«Σημαδιακή» χαρακτήρισε τη Δευτέρα για την Κύπρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού, καθώς όπως επεσήμανε «επικυρώνεται η έξοδός της από το μνημόνιο μετά από τρία χρόνια συστηματικής προσπάθειας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμμέσως άσκησε κριτική προς την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «σε αντίθεση με την Κύπρο, δυστυχώς, η χώρα μας βρίσκεται ακόμα στη μέγγενη ενός τρίτου προγράμματος, από το οποίο δεν προβλέπεται να εξέλθουμε σύντομα. Είναι, λοιπόν, εξαιρετικά σημαντικό, να πάρουμε μαθήματα από την Κύπρο, να δούμε τι έκαναν σωστά οι Κύπριοι αδερφοί μας. Πως, κυρίως, εφάρμοσαν με συνέπεια ένα πρόγραμμα, λέγοντας την αλήθεια στους πολίτες. Πως δημιούργησαν μια διακομματική συναίνεση στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Και πως πέτυχαν δημοσιονομική εξυγίανση, χωρίς να αυξήσουν φόρους».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεσμεύτηκε μάλιστα ότι «ως Νέα Δημοκρατία, θα μελετήσουμε, με πολύ μεγάλη προσοχή, τη μεγάλη επιτυχία του Δημοκρατικού Συναγερμού, του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, του Προέδρου και φίλου μου, Αβέρωφ. Διότι, σήμερα, πράγματι είναι μια σημαντική ημέρα για την Κύπρο, όπου ολοκληρώνεται μια δύσκολη πορεία τριών ετών».

Από την πλευρά του ο κ. Νεοφύτου υποστήριξε ότι στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη «αντικατοπτρίζεται το πρόσωπο της υπεύθυνης Ελλάδας, της σύνεσης και της αξιοπρέπειας» και έκανε και αυτός λόγο για μια «ιστορική μέρα» για την Κύπρο. Μάλιστα χαρακτήρισε σκληρότερο το μνημόνιο που επιβλήθηκε στην Κύπρο απ’ αυτά της Ελλάδας εξαιτίας του κουρέματος των καταθέσεων και εξήρε τη στάση του Κυπριακού λαού για τον οποίο είπε πως «συμπεριφέρθηκε με μια πρωτόγνωρη υπευθυνότητα», ενώ για τις πολιτικές δυνάμεις τόνισε ότι βρήκαν τρόπους εθνικής συνεννόησης.

«Σήμερα, η Κύπρος επανακτά την εθνική της αξιοπρέπεια και την εθνική της κυριαρχία. Και σε όλη αυτή τη διαδρομή, δεν διαλέξαμε τον εύκολο δρόμο της διατήρησης των δημόσιων δαπανών και της αύξησης των φόρων, αλλά αυτό που είναι ωφέλιμο για την οικονομία. Μειώσαμε τις σπατάλες και τις δημόσιες δαπάνες, χωρίς να αυξήσουμε τους φόρους. Γιατί θεωρούμε ότι οι οικονομίες μας πρέπει να είναι ανταγωνιστικές  και η αύξηση των φόρων γονατίζει την εθνική προσπάθεια, για οικονομική ανάπτυξη» κατέληξε ο κ. Νεοφύτου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Μητσοτάκης, Νέα Δημοκρατία
SHARE: