Μητσοτάκης: Όχι σε αυτοδιοικητικές και εθνικές εκλογές τον Οκτώβρη του 2019

Μητσοτάκης: Όχι σε αυτοδιοικητικές και εθνικές εκλογές τον Οκτώβρη του 2019
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στο πρώτο κοινό συνέδριο της ΕΝΠΕ και της ΚΕΔΕ Eurokinissi

Νέο άνοιγμα Μητσοτάκη στην Φώφη Γεννηματά. Δεσμεύτηκε για την κατάργηση της απλής αναλογικής στην αυτοδιοίκηση. Οι τρεις πυλώνες του σχεδίου της ΝΔ για δήμους και περιφέρειες

Με την προσφώνηση «αγαπητή Φώφη» και με μια αναφορά στον Αντώνη Τρίτση ως «πρωτοπόρο αγωνιστή της αυτοδιοίκησης» άνοιξε και έκλεισε την ομιλία του στο κοινό συνέδριο της ΕΝΠΕ και της ΚΕΔΕ ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνοντας με αυτό τον τρόπο εκ νέου άνοιγμα προς το Κίνημα Αλλαγής για συμπόρευση, σύγκλιση και συνεργασία μεταξύ των δύο κομμάτων σε τοπικό και κεντρικό πολιτικό επίπεδο.

Ο πρόεδρος της ΝΔ τάχθηκε εκ νέου κατά του νομοσχεδίου Σκουρλέτη και της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές ενώ απέρριψε κατηγορηματικά σενάριο ταυτόχρονης διεξαγωγής εκλογών σε δήμους και περιφέρειες με τις βουλευτικές εκλογές τον Οκτώβρη του 2019.

«Οι εκλογές δεν θα γίνουν με απλή αναλογική ώστε να διαλυθεί το βασικό κύτταρο της κοινωνίας. Οι εκλογές θα γίνουν με το σημερινό εκλογικό νόμο και με κυβέρνηση της ΝΔ» είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόσθεσε ότι «οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν μπορούν να γίνουν ταυτόχρονα με εθνικές εκλογές».

«Αυτή η μεθόδευση θα μας βρει απέναντι» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι πριν από όλα η κυβέρνηση θα βρει «απέναντι την κοινωνία» και «θα συντριβεί στις ευρωεκλογές και θα οδηγηθεί στην έξοδο πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές», ενώ δεσμεύτηκε ότι «θα επαναφέρω άμεσα τον ισχύοντα εκλογικό νόμο και μέσα από διάλογο θα συναποφασίσουμε τις όποιες βελτιώσεις κριθούν αναγκαίες από τις μεθεπόμενες εκλογές».

«Με τις κάλπες και τα εκλογικά συστήματα παίζει μόνο όποιος φοβάται την ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Η κυβέρνηση βλέπει τις εκλογές στην αυτοδιοίκηση ως οδόφραγμα για να εμποδίσει την εκλογική της συντριβή» επεσήμανε.

Ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε τους τρεις πυλώνες του σχεδίου του για την αυτοδιοίκηση κάνοντας λόγο για βραχυπρόθεσμες ενέργειες που θα εφαρμοστούν άμεσα όπως η κατάργηση του εκλογικού νόμου Σκουρλέτη και η επαναφορά του ισχύοντος εκλογικού συστήματος.

Δεύτερον ο πρόεδρος της ΝΔ δεσμεύτηκε για ένα πλαίσιο παρεμβάσεων σε διάστημα 6 μηνών από την ανάληψη της διακυβέρνησης, όπως το ότι το κράτος θα κρατήσει αποκλειστικά όσες αρμοδιότητες ορίζει ρητά το σύνταγμα και θα μεταφέρει αρμοδιότητες στους ΟΤΑ όπως πχ ο πολεοδομικός σχεδιασμός. Επίσης σε αυτό το πλαίσιο μίλησε για τη σύσταση ταμείου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με θεσμοθετημένους πόρους από προϋπολογισμό και πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας των δήμων και συμπράξεις με ιδιώτες, κινητικότητα των υπαλλήλων των ΟΤΑ, ώστε να μπει τέλος στη «φάμπρικα» όπως είπε των αθρόων μονιμοποιήσεων συμβασιούχων τις οποίες χαρακτήρισε «νομικά έωλες».    

«Αυτά μπορούν να γίνουν τους πρώτους 6 μήνες. Αυτές οι παρεμβάσεις θα θέσουν τις βάσεις για την πιο τολμηρή μεταρρύθμιση» επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης που όπως είπε είναι η «πλήρης θεσμοθέτηση της οικονομικής ανεξαρτησίας της αυτοδιοίκησης» με τον «καθορισμό και την είσπραξη συγκεκριμένων φόρων από την τοπική αυτοδιοίκηση».

ΣΥΡΙΖΑ: Δεν μπορεί κανείς να στερήσει από κανέναν το δικαίωμα στο όνειρο

Αναγκαίο βήμα για τον εκδημοκρατισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης η απλή αναλογική, αναφέρει, σε ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας την τοποθέτηση του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο κοινό συνέδριο ΕΝΠΕ-ΚΕΔΕ.

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κάθε δικαίωμα να ονειρεύεται πως οι εκλογές για την Αυτοδιοίκηση θα διεξαχθούν με άλλη κυβέρνηση από αυτή που υπάρχει τώρα. Δεν μπορεί κανείς να στερήσει από κανέναν το δικαίωμα στο όνειρο, ιδίως ενόψει θέρους» σχολιάζει το Γραφείο Τύπου του κυβερνώντος κόμματος.

«Από κει και πέρα, ωστόσο, υπάρχει και το αίτημα των τοπικών κοινωνιών να εκπροσωπούνται με αυθεντικό τρόπο στους θεσμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αίτημα που μόνο το σύστημα της απλής αναλογικής μπορεί να εκφράσει. Η ανάγκη περάσματος σε ένα μοντέλο που θα διευκολύνει τη δημιουργία ευρύτερων συναινέσεων για την αντιμετώπιση των τοπικών ζητημάτων είναι μία υπόθεση που θα διευρύνει τη δημοκρατία και θα βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών» προσθέτει.

Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει: «Στο πλαίσιο αυτό, η θέσπιση της απλής αναλογικής αποτελεί ένα αναγκαίο βήμα για τον εκδημοκρατισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Επομένως, είναι απαραίτητη η άμεση αλλαγή της νομοθεσίας ώστε οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 να διεξαχθούν με αυτό το σύστημα, ανεξαρτήτως των ονείρων που κάνει ο επικεφαλής της ΝΔ».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα