Μητσοτάκης: Θα παραδώσω πιο ισχυρές ένοπλες δυνάμεις

Μητσοτάκης: Θα παραδώσω πιο ισχυρές ένοπλες δυνάμεις

Την Τρίτη θα γίνουν οι ανακοινώσεις για την αμυντική συμφωνία με την Γαλλία, δήλωσε σε συνέντευξή του από το Παρίσι ο πρωθυπουργός.

Τις ανακοινώσεις για την αμυντική συνεργασία με τη Γαλλία προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην ΕΡΤ από το Παρίσι.

“Θα παραδώσω πιο ισχυρές ένοπλες δυνάμεις” δήλωσε ο πρωθυπουργός επιβεβαιώνοντας ότι αύριο θα ανακοινώσει μαζί με το Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν την εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών.

Οι ανακοινώσεις θα γίνουν στις 10 το πρωί ώρα Ελλάδος από το Μέγαρο των Ηλυσίων και στην συνέχεια ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στις πληγείσες από τον σεισμό περιοχές της Κρήτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία θα περιλαμβάνει εκτός από την προμήθεια έξι επιπλέον αεροσκαφών Rafale, που είχε ανακοινώσει ο κ. Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ, την απόκτηση τριών φρεγατών τύπου Belharra, τριών κορβετών Gowind, την αναβάθμιση των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ, αλλά και ένα σύμφωνο αμυντικής συνεργασίας, στο πλαίσιο του οποίου η Γαλλία θα δεσμεύεται ουσιαστικά να βοηθήσει την Ελλάδα σε περίπτωση επίθεσης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία προχωρά με την ανοχή έως και τις “ευλογίες” των ΗΠΑ, που ήθελαν να καλοπιάσουν το Παρίσι μετά τις γαλλικές αντιδράσεις για το AUKUS. Ωστόσο αυτό “βόλεψε” την ελληνική πλευρά, καθώς η εισήγηση του Πολεμικού Ναυτικού ήταν υπέρ των γαλλικών φρεγατών, δεδομένου ότι είναι καταλληλότερες για τη Μεσόγειο και το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, από ό,τι οι αντίστοιχες αμερικανικές.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για μια ουσιαστική εμβάθυνση των σχέσεων Ελλάδας – Γαλλίας, ενώ τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ευρωστρατού που θα φυλά τα ευρωπαϊκά σύνορα.

“Το αίτημα για την στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης είναι απολύτως επιτακτικό. Ελλάδα και Γαλλία θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή αυτής της ευρωπαϊκής προσπάθειας. Δεν υπονομεύει το ΝΑΤΟ αλλά όσο πιο ισχυρή θα είναι αμυντικά η Ευρώπη τόσο πιο πολύ μπορεί να συνεισφέρει στο ΝΑΤΟ”, εκτίμησε ο πρωθυπουργός.

Έστειλε δε μήνυμα στην Τουρκία, λέγοντας πως δεν υπάρχει λόγος να μην έχουμε ήσυχο φθινόπωρο και επανέλαβε ότι οι διαφορές των δύο χωρών πρέπει να λυθούν με βάση το διεθνές δίκαιο.

Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε επίσης να υπάρξει καταμερισμός ευθυνών στην ΕΕ στο προσφυγικό. Υποστήριξε ότι η χώρα μας δεν είναι μόνη της στο προσφυγικό και ανέφερε ότι οι προσφυγικές ροές έχουν μειωθεί στο 90%. Προανήγγειλε μάλιστα ότι θα επισκεφθεί τις επόμενες ημέρες τη Σάμο.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα συνεργαστεί με οποιαδήποτε γερμανική κυβέρνηση προκύψει τελικά, καθώς και ότι προσβλέπει σε συνεργασία με τον Σοσιαλδημοκράτη Όλαφ Σολτς, εάν αυτός είναι τελικά ο επόμενος καγκελάριος. Επανέλαβε ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας χρειάζεται επαναδιαπραγμάτευση και εκτίμησε ότι και ο κ. Σολτς το αναγνωρίζει αυτό, αλλά και η κ. Μέρκελ το αναγνώριζε. “Όλοι αναγνωρίζουν ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας πρέπει να αλλάξει. Το πως θα αλλάξει, θα το συζητήσουμε”, πρόσθεσε, τονίζοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν θα εγκαταλειφθεί η δημοσιονομική σταθερότητα.

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε ανθρώπινη και φιλική τη σχέση του με το Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, σημειώνοντας ότι ξέρει πως θα ανταποκριθεί όταν τον καλεί όπως ανταποκρίθηκε όταν τον κάλεσε το καλοκαίρι και ζήτησε βοήθεια για τις πυρκαγιές, καταλήγοντας: “Ξέρω ότι μπορούμε να κάνουμε πράξη το επόμενο βήμα στη στρατηγική συμμαχία των δύο χωρών μας”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version