Μητσοτάκης προς Τουρκία: Η γεωγραφία δεν αλλάζει αν κάποιος παραχαράσσει τους χάρτες

Μητσοτάκης προς Τουρκία: Η γεωγραφία δεν αλλάζει αν κάποιος παραχαράσσει τους χάρτες
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης Eurokinissi

Ο πρωθυπουργός μιλώντας στην ΚΟ της ΝΔ απάντησε εμμέσως στο νέο μνημόνιο Τουρκίας- Λιβύης. Επέμεινε για ευρωπαϊκό πλαφόν στο φυσικό αέριο και άφησε νέες αιχμές κατά Γερμανίας.

Σαφές μήνυμα για το νέο παράνομο μνημόνιο Τουρκίας- Λιβύης έστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.

“Η γεωγραφία δεν αλλάζει αν κάποιος παραχαράσσει τους χάρτες. Οι συνθήκες είναι για να τηρούνται. Η Ιστορία δεν ξαναγράφεται με ρητορικά επιχειρήματα”, τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος εκτίμησε πάντως ότι “το δηλητήριο των λόγων της τουρκικής ηγεσίας δε φτάνει στους λαούς. Έλληνες και Τούρκοι είναι φίλοι, που θέλουν να ζουν ειρηνικά”.

Ο πρωθυπουργός κατήγγειλε τα αυτοκρατορικά οράματα της Άγκυρας και δήλωσε ότι “απειλές και ορέξεις συντρίβονται στις κόκκινες γραμμές μας”, επαναλαμβάνοντας ότι “τα σύνορα μας έχουν χρώμα γαλανό και όχι γκρίζο”.

Έστειλε πάντως και νέο μήνυμα διαλόγου στην Άγκυρα, δηλώνοντας: “Η Ελλάδα περιμένει την άλλη όχθη του Αιγαίου στο δρόμο της λογικής και της ειρήνης”.

Ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε επίσης ότι τόσο στην Πράγα όσο και στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες θα επιμείνει για ευρωπαϊκό πλαφόν στο φυσικό αέριο και άφησε νέες αιχμές κατά της Γερμανίας, κάνοντας λόγο για εθνικούς προϋπολογισμούς που υπονομεύουν συνολικά την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

Εκτίμησε άλλωστε ότι δεν μπορούν να σταθούν πλέον επιχειρήματα υπέρ του ελεύθερου ανταγωνισμού, τονίζοντας πως “όταν οι αγορές δε λειτουργούν σωστά, το λόγο έχει η πολιτεία”.

Ο πρωθυπουργός έθεσε τέλος εκ νέου το στόχο της αυτοδυναμίας της ΝΔ, στέλνοντας μήνυμα κατά της χαλαρής ψήφου στις πρώτες εκλογές με την απλή αναλογική.

Ο κ.Μητσοτάκης τόνισε ότι η συνεδρίαση τιμά την άρρηκτη σχέση της ΝΔ με τη Δημοκρατία σε μία περίοδο κατά την οποια όπως εκτίμησε επιβεβαιώνεται για άλλη μία φορά η πολιτική παρακαταθήκη του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Η 48χρονη ΝΔ εκφράζει το κοινωνικό ρεύμα όπου ο πατριωτισμός της ευθύνης συναντά τον εκσυγχρονισμό της προόδου”, δήλωσε ο κ.Μητσοτάκης. Αναφέρθηκε στις κρίσεις που αντιμετώπισε τα τελευταία τρία χρόνια η κυβέρνηση, στη στήριξη της οικονομίας και της κοινωνίας απέναντι στην ενεργειακή κρίση που θα συνεχιστεί, αλλά και στα έργα που προχωρούν σε όλη την Ελλάδα, κάνοντας ειδική μνεία στην παράδοση στην κυκλοφορία και των τριών τελευταίων σταθμών της επέκτασης του Μετρό προς Πειραιά τη Δευτέρα.

“Μετά τη ΔΕΘ ο ορίζοντας για τους επόμενους μήνες είναι καθαρός”, δήλωσε επίσης ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση προχωρά “με οδηγό τα τρία εθνικά ζητούμενα: Σταθερότητα, συνέχεια και συνέπεια. Γιατί πράγματι έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο χειμώνα. Απαιτείται σκληρή δουλειά και να στεκόμαστε δίπλα στον πολίτη”.

Κάλεσε επίσης τους βουλευτές της ΝΔ “να κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας, ώστε η δικαιολογημένη αγωνία των πολιτών να μη μετατραπεί σε φλερτ με δημαγωγία. Να εξηγούμε τις πηγές των προβλημάτων και τις προσπάθειες αντιμετώπισης”.

Ο κ.Μητσοτάκης είπε στους βουλευτές της ΝΔ ότι “έχουμε απέναντι μας μία αξιωματική αντιπολίτευση, που δρώντας στη σκιά του δικού της καταστροφικού παρελθόντος καταστροφολογεί”. Κατηγόρησε μάλιστα το ΣΥΡΙΖΑ ότι “πουλάει σε φθηνή τιμή ακριβά ψέματα, υποσχόμενος στους πάντες τα πάντα”.

Σχολίασε δε: “Άκουσα τον κ. Τσίπρα να λέει χωρίς να ντρέπεται ότι αν είχε δυνατότητα να μοιράσει 50 δισ θα έβαινε πρωθυπουργός μέχρι να βαρεθεί. Αυτή είναι η λογική του πιο χυδαίου κυνικού παλαιοκομματισμού, που έχει καταδικαστεί ανεπιστρεπτί. Αυτή τη λογική θα την έχουμε μπροστά μας, θα μας συνοδεύει μέχρι τις εκλογές”.

“Ισχυρό εθνικό σκάφος σημαίνει αυτοδύναμη Ελλάδα και δυνατή ΝΔ”

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα πρέπει “να εξηγήσουν οι αντίπαλοι μας, ποια εναλλακτική πολιτική πρόταση έχουν”. Υποστήριξε ότι: “Το εθνικό σκάφος πρέπει να είναι ισχυρό και το τιμόνι να το κρατά δοκιμασμένο και ικανό πλήρωμα. Η παράταξη και εγώ προσωπικά σηκώνουμε το γάντι στις προκλήσεις των καιρών”.

Εκτίμησε δε ότι “ισχυρό εθνικό σκάφος σημαίνει αυτοδύναμη Ελλάδα και δυνατή ΝΔ στη διακυβέρνηση” και πρόσθεσε ότι: “Αυτό το ερώτημα θα διατρέχει την επικαιρότητα μέχρι τις επόμενες εκλογές, το ορόσημο που έρχεται να επιβεβαιώσει την αξιοπιστία μας”. Σχολίασε μάλιστα ότι “στο δρόμο αυτό δε θα βρούμε συμμάχους. Απέναντι μας θα έχουμε διαστρέβλωση. Δίπλα μας αμήχανες συμπεριφορές που θα προκαλούν σύγχυση και θα πριμοδοτούν το πείραμα της αστάθειας”.

Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε επομένως ότι: “Για αυτό οι πολίτες πρέπει εγκαίρως να πληροφορηθούν για την παγίδα της απλής αναλογικής. Να αντιληφθούν ότι η πρώτη κάλπη θα έχει το βάρος της τελικής. Δε θα είναι μία χαλαρή ευκαιρία να σταλούν μηνύματα, αλλά το θεμέλιο των επιλογών τους για αύριο, αυτή που θα δείξει τι κυβέρνηση επιθυμούν, ώστε με τη δεύτερη κάλπη να εδραιώσουν τη νίκη της”. Και τόνισε ότι: “Στόχος μας είναι η επόμενη ημερα να βρει τη χώρα σε συνθήκες σταθερότητας, ώστε οι αποφάσεις να γίνονται γρήγορα πράξεις χωρίς να χάνονται σε διαδρόμους ατελείωτων παζαριών”.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι στόχος είναι η νέα κυβέρνηση της ΝΔ να είναι μονοκομματική “αλλά να μην είναι μονολιθική, να είναι ανοιχτή σε κάθε χρήσιμη φωνή και δίπλα σε κάθε πολίτη ανεξάρτητα τι ψήφισε”.

Χαρακτηρισε κομβικό το ρόλο του βουλευτή και τους ειπε: “Το ξέρετε καλά ότι η πόρτα μου είναι πάντα ανοιχτή σε εσάς. Το ίδιο θα ζητήσω να ισχύει και για όλους τους υπουργούς”.

Κλείνοντας ο κ.Μητσοτάκης δήλωσε: Τα 48α γενέθλια της ΝΔ σηματοδοτούν τη νεανικότητα που πάντα διατηρεί και την ωριμότητα που αποκτά. Χρόνια πολλά ΝΔ, εμπρός για νέες νίκες”.

Ο ΓΓ της ΚΟ της ΝΔ, Γιάννης Μπουγάς, που κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης, κάρφωσε πάντως τους βουλευτές ότι δεν είναι πρόθυμοι για την υπεράσπιση των νομοσχεδίων και ότι καταχρώνται τη δυνατότητα της επιστολικής ψήφου. Αλλά και έστειλε μήνυμα στους υπουργούς να σέβονται τους βουλευτές και να απαντούν στα αιτήματα τους.

Σημειωτέον ότι από τη συνεδρίαση της ΚΟ απουσίαζαν, αλλά δικαιολογημένα σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς, καθώς και οι υπουργοί Νίκος Δένδιας, Νίκος Παναγιώτοπουλος, Βασίλης Κικίλιας, Χρήστος Σταϊκούρας και η βουλευτής Όλγα Κεφαλογιάννη.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version