Μητσοτάκης: Τιμούμε τη μνήμη του Μπακογιάννη, εμπνεόμαστε από το παράδειγμά του

Μητσοτάκης: Τιμούμε τη μνήμη του Μπακογιάννη, εμπνεόμαστε από το παράδειγμά του

Η δήλωση του προέδρου της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκη, με αφορμή τη συμπλήρωση 27 χρόνων από τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη

«Τιμούμε τη μνήμη του και εμπνεόμαστε από το παράδειγμά του», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή τη συμπλήρωση 27 χρόνων από την άνανδρη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη.

«Η σκέψη μου, οι σκέψεις όλων μας, γυρίζουν σήμερα 27 χρόνια πίσω. Στις 26 Σεπτεμβρίου του 1989, ημέρα Τρίτη. Οι τρομοκράτες της “17 Νοέμβρη” -συνεχίζοντας τα αποτρόπαια εγκλήματά τους- δολοφονούν τον Παύλο Μπακογιάννη, την ώρα που φτάνει στο γραφείο του. Η οικογένειά μας θρηνεί ένα δικό της υπέροχο άνθρωπο. Η παράταξή μας και η πολιτική ζωή του τόπου δέχονται καίριο πλήγμα. Η Ελλάδα χάνει τον πολιτικό που βγαίνει μπροστά, για τη συνεννόηση, την ενότητα, την εθνική συμφιλίωση και την ομοψυχία των Ελλήνων. Αυτούς ακριβώς τους αγώνες, για την ουσία και την ποιότητα της Δημοκρατίας για την εθνική ενότητα, για την Ελλάδα που κοιτάζει μπροστά, εμπνέει και σήμερα, στους δύσκολους καιρούς που περνάμε, το παράδειγμα του Παύλου Μπακογιάννη. Τιμούμε τη μνήμη του και εμπνεόμαστε από το παράδειγμά του», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ποιος ήταν

O Παύλος Μπακογιάννης ήταν πολιτικός, δημοσιογράφος και υπέρμαχος της “συμφιλίωσης” στα εσωτερικά της χώρας.

Η δικτατορία τον βρίσκει διευθυντή του ελληνικού προγράμματος της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας. Από το βήμα αυτό με εκπομπές και σχόλια θα αποτελέσει φωνή αντίστασης κατά της δικτατορίας.

 

Το 1974 παντρεύεται την Ντόρα Μητσοτάκη και με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας επιστρέφει στην Ελλάδα και ασκεί τη δημοσιογραφία μέχρι το 1985 όταν γίνεται πολιτικός σύμβουλος του τότε προέδρου της ΝΔ Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Το 1989 εκλέχθηκε βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία και ήταν ο άνθρωπος που διαπραγματεύθηκε ως εκπρόσωπος της ΝΔ τον σχηματισμό της κυβέρνησης Τζαννετάκη.

Αυτή του τη στάση, που την στήριζε στην υπέρβαση των διαχωριστικών γραμμών και των παθών του παρελθόντος, την πλήρωσε τελικά με τη ζωή του.

 

Η δολοφονία

Το πρωί της 26ης Σεπτεμβρίου 1989, ο Παύλος Μπακογιάννης κατευθυνόταν προς το γραφείο του σε πολυκατοικία της οδού Ομήρου στο κέντρο της Αθήνας.

Σύμφωνα με μαρτυρία της Ντ. Μπακογιάννη στη δίκη της 17Ν, ο Παύλος Μπακογιάννης, έχοντας περάσει όλο το βράδυ στον Συνασπισμό, είπε στον συνοδό του να μην πάει μαζί του στο γραφείο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα