Μητσοτάκης: Θα ζητήσω κυρώσεις στην Τουρκία από το ΕΛΚ, θα τα πω και στη Μέρκελ

Μητσοτάκης: Θα ζητήσω κυρώσεις στην Τουρκία από το ΕΛΚ, θα τα πω και στη Μέρκελ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης Eurokinissi

Το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στην κυπριακή ΑΟΖ αφορά και την Ευρώπη, διότι έχει ενεργειακή πολιτική, τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, προαναγγέλλοντας τι θα πει αύριο στις Βρυξέλλες. Χαρακτήρισε υπερβολή τη σύγκληση του ΚΥΣΕΑ κυριακάτικα και ζήτησε να μην υπάρχει υπερβολική δραματοποίηση παρά τη σοβαρότητα.

Την ανάγκη επιβολής κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε βάρος της Τουρκίας θα θέσει αύριο στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα έχει και συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπενθύμισε μιλώντας στο Star ότι από τις 7 Μαΐου είχε προειδοποιήσει το ΕΛΚ ότι σε περίπτωση κλιμάκωσης της τουρκικής επιθετικότητας εντός της ΑΟΖ της Κύπρου, η Ευρώπη συνολικά θα έπρεπε να προχωρήσει σε κυρώσεις κατά της Άγκυρας. Σημείωσε ότι υπάρχει πλέον αυτή η κλιμάκωση και χαρακτήρισε αναγκαίο να υπάρχει εθνική γραμμή στο ζήτημα και εντός της Ελλάδας και σε συνεννόηση με τη Λευκωσία.

“Το ζήτημα αφορά και την Ευρώπη διότι έχει ενεργειακή πολιτική, θέλει να επεκτείνει τη διείσδυση των ενεργειακών της πηγών και στην Ανατολική Μεσόγειο και κατά συνέπεια το τι συμβαίνει στην ΑΟΖ την αφορά άμεσα”, σημείωσε ο κ.Μητσοτάκης.

Ανακοίνωσε επίσης ότι θα έχει κατ ιδίαν συνάντηση με την κ. Μέρκελ, με την οποία θα συζητήσει τις εξελίξεις.

Κληθείς να σχολιάσει την διεξαγωγή του ΚΥΣΕΑ την Κυριακή ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι προφανώς η κατάσταση έχει τη δική της σοβαρότητα αλλά η υπερβολική δραματοποίηση μάλλον κάνουν τους πολίτες να ανησυχούν περισσότερο. “Δεν χρειάζεται να βγαίνει ο πρωθυπουργός Κυριακή βράδυ να λέει στους πολίτες να μην ανησυχούν” είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι “Προφανώς εάν ο πρωθυπουργός γνώριζε κάτι σημαντικό εάν είχε συμβεί κάποια εξέλιξη πέραν όσων γνωρίζουμε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης εικάζω ότι θα είχε ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς. Εικάζω ότι θα με είχε πάρει ένα τηλέφωνο εάν είχαμε εξελίξεις οι οποίες δεν πρέπει να δουν το φως της δημοσιότητας. Δεν έλαβα κανένα τέτοιο τηλεφώνημα. Κατά συνέπεια θεωρώ ότι η σύγκληση του ΚΥΣΕΑ και έτσι όπως έγινε Κυριακή βράδυ ήταν μία υπερβολή.”

Ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε όμως ότι αυτό δεν αναιρεί τη σοβαρότητα της κατάστασης, αλλά είναι δύο ξεχωριστά ζητήματα και σχολίασε με νόημα: “Δυόμιση εβδομάδες πριν τις εκλογές, ας αφήσουμε τα θέματα εξωτερικής πολιτικής έξω από την αντιπαράθεση”.

Ερωτηθείς εάν θα ζητήσει ο ίδιος ενημέρωση από τον πρωθυπουργό απάντησε ότι: “Εάν ο κ. Τσίπρας θεωρεί ότι υπάρχουν πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζω είναι στο δικό του χέρι να με ενημερώσει. Από τη στιγμή που δεν το έκανε κρίνω ότι δεν γνωρίζει κάτι παραπάνω από αυτά που γνωρίζω και εγώ”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version