Μουζάλας: Δεν αποκλείεται να τεθεί σε εφαρμογή ένα σχέδιο αποκλεισμού των συνόρων της χώρας

Μουζάλας: Δεν αποκλείεται να τεθεί σε εφαρμογή ένα σχέδιο αποκλεισμού των συνόρων της χώρας
Επίσκεψη της βρετανίδας ηθοποιού, ακτιβίστριας και υπέρμαχου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Βανέσα Ρεντγκρέιβ, στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στον Ελαιώνα την Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2016. Η ηθοποιός που συνοδεύονταν από τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα και τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη και τη Μιμή Ντενίση, συνομίλησε με πρόσφυγες και μετανάστες που μένουν εκεί, ζητώντας να μάθει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ) Eurokinissi

Ο αναπληρωτής υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής έκανε λόγο για κύκλους στην Ευρώπη που πιέζουν προς μια σκοτεινή, εφιαλτική λύση στο προσφυγικό, τονίζοντας παράλληλα πως η επίσημη θέση της Ένωσης είναι ανοιχτά σύνορα και ενίσχυση στη Σένγκεν

“Δεν αποκλείεται” το εφιαλτικό σενάριο να σφραγίσουν τα σύνορα της Ελλάδας και να εγκλωβιστούν εδώ οι πρόσφυγες και μετανάστες που καταφθάνουν κατά χιλιάδες στην Ευρώπη, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας μιλώντας στο ΣΚΑΙ. Όπως εξήγησε, υπάρχουν κύκλοι Ευρωπαίων πολιτικών, οι οποίοι θα μπορούσαν να πιέσουν τις καταστάσεις προς αυτή την κατεύθυνση και είναι διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε μονομερείς ενέργειες, στο θέμα του προσφυγικού.

Τόνισε πάντως πως δεν τίθεται θέμα εφαρμογής μιας τέτοιας προοπτικής στο άμεσο μέλλον και ότι η επίσημη θέση της Ευρώπης, όπως και της Ελλάδας είναι να τηρηθεί η Σένγκεν και το διεθνές δίκαιο και επικαλέστηκε σχετικές δηλώσεις του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς. «Αν κλείσει η Ειδομένη, υπάρχουν χιλιάδες χιλιόμετρα σύνορα και δεν κλείνουν τα σύνορα… Αντί να ενισχύσουμε τη νόμιμη μετανάστευση, ενισχύουμε την παράνομη, βοηθάμε τους τρομοκράτες και δίνουμε δουλειά στους δουλεμπόρους» επισήμανε.

Κάποιοι προτείνουν να γίνουμε χώρα φυλακή

Ο υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ μίλησε στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ για το φλέγον ζήτημα του προσφυγικού, με τις διαρροές περί σχεδίου κύκλων της ευρωπαϊκής ένωσης που θέλουν να μετατρέψουν την Ελλάδα σε μόνη και αποκλειστική χώρα υποδοχής προσφύγων να φουντώνουν.

Πάντως, σε ό, τι έχει να κάνει με την πρόταση αρθρογράφου της Financial Times, που εκτιμούσε πως θα μπορούσε να προχωρήσει ένα τέτοιο σενάριο, ως αντάλλαγμα για τη διαγραφή του ελληνικού χρέους, ο κ. Μουζάλας τόνισε: “Όποιος τολμά να κάνει μια τέτοια πρόταση δεν αγνοεί μόνο την ιστορία και τον πολιτισμό της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης”. Κάποιος προτείνει να γίνουμε μια χώρα φυλακή, χωρίς τουρισμό και να κάνουμε τα παιδιά μας δεσμοφύλακες σημείωσε. “Μπορεί να έρθει κάποιος άλλος και να πει, να τους στειρώνουμε. Τα έχουμε ακούσει και αυτά σε άλλες εποχές” σημείωσε.

Λύση, η Τουρκία

«Το συμπέρασμα της συνόδου της Δευτέρας ήταν ότι η Τουρκία είναι το κλειδί των ροών, δεν έχει ανταποκριθεί στις ευθύνες που ανέλαβε. Προτείναμε όταν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες φτάνουν στις ελληνικές ακτές με τις βάρκες να καταμετρούνται να πηγαίνουν στο hotspot να ξεχωρίζουν μετανάστες από πρόσφυγες και την επομένη να γυρίζουν στην Τουρκία» επισήμανε ο υπουργός.

Σύμφωνα με τον κ. Μουζάλα, αυτό που χρειάζεται είναι «γενναία μετεγκατάσταση από την Τουρκία πρέπει να υπάρχει μόνιμος νόμιμος διάδρομος, όχι αυτός των δουλεμπόρων, αυτό το λέει και η Συνθήκη της Γενεύης.» «Αυτη είναι η επίσημη θέση μας και αυτή την παλεύουμε» εξήγησε.

Απίστευτες προτάσεις από πολιτικούς Ευρωπαϊκών χωρών

Από τη συζήτηση με τον κ. Μουζάλα, προέκυψε πως υπάρχει μια σειρά πολιτικών σε χώρες της Ένωσης που προτείνουν ανερυθρίαστα λύσεις που προκαλούν ανατριχίλα και αποτροπιασμό. Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις των χωρών που προτείνουν εγκλεισμό των ανδρών προσφύγων ή ψηφίζουν τη δήμευση των χρημάτων και των πολύτιμων αντικειμένων των ανθρώπων που περιθάλπουν, είπε: “Εμένα μου θυμίζει τους Εβραίους του μεσοπολέμου. Είναι πολύ λυπηρό”.

Ο Γιάννης Μουζάλας επέμεινε πως η χώρας μας κάνει πολύ καλά τη δουλειά της και σημείωσε εμφατικά πως η θέση μας στις Βρυξέλλες, ταυτίζεται με την επίσημη θέση της ΕΕ. “Πρέπει να βγει προς τα έξω ότι η Ελλάδα είναι με την επίσημη θέση της Ευρώπης. Και η επίσημη θέση κινδυνεύει από ένα διχασμό που υπάρχει αυτή τη στιγμή” ανέφερε. 

Άλλωστε και την Τρίτη, ο κ. Μουζάλας δήλωνε πως « ένας απίστευτος υπουργός πρότεινε να δημιουργηθεί στρατόπεδο με 300.000 πρόσφυγες στην Αθήνα, ότι υπάρχει περίπτωση να βγούμε από τη Σένγκεν, να κάνουμε push back στη Θάλλασα, που είναι ποινικό αδίκημα και παράνομο». Αντιθέτως, όπως είπε μεγάλα κράτη της ΕΕ – Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία- είπαν ότι θέλουμε περισσότερη Σένγκεν. Επίσης, επικαλέστηκε και τις δηλώσεις της εκπροσώπου της Κομισιόν για το θέμα. 

Για την μετεγκατάσταση

Ο Γιάννης Μουζάλας αναφέρθηκε και στο σχέδιο της μετεγκατάστασης προσφύγων σε άλλες χώρες, που όσο μεγαλόπνοο ακουγόταν το περασμένο φθινόπωρο, τόσο ανέφικτο μοιάζει σήμερα. Οι αιτιάσεις και οι δικαιολογίες των χωρών που υποσχέθηκαν να αναλάβουν την υποδοχή προσφύγων είναι απίστευτες. “Μας έχουν δώσει μόνο ορισμένα κράτη 900 θέσεις και έχουμε καταφέρει να μετατοπιστούν μόλις περίπου 200 άνθρωπο” είπε και εξήγησε υπάρχουν χώρες που προβάλουν απίστευτες ενστάσεις. “Μας ζητάνε αδιανόητα πράγματα, ‘να μην μας στέλνετε “μαύρους”;”. “Είναι επταμελής οικογένεια και θα θέλαμε οικογένεια με πέντε παιδιά” ανέφερε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα