Μπαλτάκος: Ποιος είναι ο άνθρωπος του πρωθυπουργού με τη “μαύρη ατζέντα”

Μπαλτάκος: Ποιος είναι ο άνθρωπος του πρωθυπουργού με τη “μαύρη ατζέντα”

Το προφίλ του τέως Γενικού Γραμματέα της κυβέρνησης. Η "μαύρη ατζέντα", οι σχέσεις με τη Χρυσή Αυγή και το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο

Ο πρώην γραμματέας της κυβέρνησης, Παναγιώτης Μπαλτάκος μετά το σάλο που προκλήθηκε από το βίντεο με τη συνομιλία του με τον Ηλία Κασιδιάρη βρίσκεται πλέον εκτός κυβέρνησης και με τις σχέσεις του με το Μαξίμου στο ναδίρ.

Από την πρώτη στιγμή που ο Α. Σαμαράς του ανέθεσε το νευραλγικό πόστο του Γ.Γ. της κυβέρνησης, ο Παναγιώτης (Τάκης) Μπαλτάκος έκρινε ότι αποτελούσε περίπου καθήκον του να προβάλει και να επενδύσει στο “DNA του δεξιού”.

Όπως δημοσιεύουν σήμερα “Τα Νέα”, το παραπάνω γεγονός δεν ήταν καν μυστικό στους κυβερνητικούς και κομματικούς διαδρόμους. Ο έμπιστος του πρωθυπουργού γραμματέας σχεδόν διαλαλούσε τη στόχευση του και δεν έχανε ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει σε ενδοκυβερνητικές κόντρες και να μπλοκάρει νομοσχέδια και ρυθμίσεις.

Ο Τάκης Μπαλτάκος που ξεκίνησε την καριέρα του ως πολιτικός ήταν το “μάτι του Μαξίμου” μέσα στη Βουλή, καθώς κάθε αράδα νομοσχεδίου περνούσε από το δικό του μάτι και κατέληγε στη Βουλή, μόνο όταν εκείνος είχε δώσει το πράσινο φως.

Οι σχέσεις του με τον Αντώνη Σαμαρά ξεκίνησαν το 1982 και όταν ο πρωθυπουργός επανήλθε στην πολιτική ζωή του τόπου, κάλεσε τον Τάκη Μπαλτάκο δίπλα του στο επιτελείο του. Μάλιστα, όταν το 1992 ο Αντώνης Σαμαράς ήταν υπουργός Εξωτερικών είχε δίπλα του τον Τάκη Μπαλτάκο και όταν παραιτήθηκε ο πρώτος, παραιτήθηκε και ο δεύτερος.

Πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν πως ο κ. Μπαλτάκος είναι ο άνθρωπος που αποτελούσε τον δίαυλο επικοινωνίας ανάμεσα στον νυν πρωθυπουργό και τον πρώην αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Καραμανλή με τον οποίο γνωρίζονται από το 1985 στο δικηγορικό γραφείο του Τρύφωνα Κουταλίδη.

Σύμφωνα με τα “Νέα”, στο παρελθόν δεν είναι λίγες οι φορές που οι διενέξεις που πυροδότησε ο Τάκης Μπαλτάκος τραυμάτισαν βαθιά την εικόνα του κυβερνητικού συνασπισμού αλλά και τη συνοχή του. Σε αυτόν καταλογίζεται σημαντικό μερίδιο ευθύνης για το ψυχροπολεμικό κλίμα μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων που οδήγησε τον περασμένο Ιούνιο και στην αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβερνητική συμμαχία.

Προ των βουλευτικών εκλογών του 2012, ο κ. Μπαλτάκος οραματιζόταν την αυτοδυναμία της ΝΔ και για πολλούς συνέβαλλε τα μέγιστα στη διαμόρφωση μιας ατζέντας που οδήγησε τελικώς το κόμμα στο 18,5%.

Μετά τις δεύτερες κάλπες του Ιουνίου και τη συγκρότηση της τρικομματικής, πίεζε για την υιοθέτηση μιας τακτικής από το Μαξίμου που θα προσέγγιζε χρυσαυγίτες, τουλάχιστον όσους είχαν μεταπηδήσει στο νεοναζιστικό μόρφωμα από τις γαλάζιες δεξαμενές.

Μέχρι τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, σε πολλούς της ΝΔ είχε εμπεδωθεί η αντίληψη ότι η κυβέρνηση, τουλάχιστον το Μαξίμου, δεν επιθυμούσε μια μετωπική σύγκρουση με τη Χρυσή Αυγή. Μόλις τέσσερις μήνες νωρίτερα, το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση, μπήκε στην κατάψυξη, ενώ ένα μήνα νωρίτερα, για τα άγρια χρυσαυγίτικα επεισόδια στον Μελιγαλά, δεν υπήρξε ούτε μία σύλληψη.

Ενδιαμέσως και με αφορμή την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ, είχαν φουντώσει τα σενάρια για δεξιό συνασπισμό, εφόσον η Χ.Α. έβαζε νερό στο κρασί της.

Σε αυτή τη συζήτηση συμμετείχε ακόμη και δημοσίως ο κ. Μπαλτάκος επικαλούμενος μάλιστα και το φρέσκο εκείνη την περίοδο κυβερνητικό παράδειγμα της Νορβηγίας.

Ο ίδιος δεν έκρυψε ποτέ ότι το δόγμα “πατρίς – θρησκεία – οικογένεια” καθόριζε τα βήματα του. Με δική του προσπάθεια “πάγωσε” το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο και άνοιξε πόλεμος ανάμεσα στο Μαξίμου και τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη.

Η σχέση του με την ΚΑΕ Παναθηναϊκός

Στο βιογραφικό του κ. Μπαλτάκου δεν θα μπορούσε να λείψει και η αγάπη του για τον Παναθηναϊκό.

Επί οκτώ χρόνια (από το 1990 μέχρι το 1998) θήτευσε ως νομικός σύμβουλος στην ΕΠΑΕ με πρόεδρο όλα αυτά τα χρόνια τον αείμνηστο Γιώργο Δέδε. Την ίδια περίοδο μάλιστα (1992-1997) βρισκόταν και στην ΚΑΕ Παναθηναϊκός ως νομικός σύμβουλος των αδελφών Γιαννακόπουλου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Μπαλτάκος έχει στο βιογραφικό του και ένα συγγραφικό έργο που μετά τις σημερινές αποκαλύψεις δεν φαντάζει τόσο περίεργο. Ο λόγος για δύο βιβλία με θέμα την αρχαία ελληνική ιστορία με τίτλους “Το τέλος του εφιάλτη” και οι Ερμοκοπίδες”, τα οποία βιβλία είχαν αποσπάσει τα διθυραμβικά σχόλια μελών της Χρυσής Αυγής.

Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά, ένα αγόρι που έγινε γνωστό από το ξύλο προς τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής και μία κόρη που σπουδάζει πολιτικές επιστήμες στη Βρετανία.

Σοβαρότατo θέμα ηθικής τάξεως είχε προκύψει για την κυβέρνηση ακόμη μια φορά με αφορμή υπόθεση στην οποία ενεπλάκη ο πρώην γενικός γραμματέας της κυβέρνησης.

Ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού κατάφερε να διορίσει στο Λιμενικό Σώμα τον γιο του, ο οποίος είχε αποτύχει στις εξετάσεις του Σώματος, παρακάμπτοντας 15 επιλαχόντες που είχαν καλύτερους βαθμούς από αυτόν.

(Με πληροφορίες από “Τα Νέα”)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα