Μπαλτάς: Η κρίση στην Ευρώπη είναι υπαρξιακή

default image

"Η Ευρώπη είναι διαιρεμένη σε επίπεδο αξιών και πολιτικών που συναρτώνται μ' αυτές τις αξίες. Οι πιέσεις πάνω της, έμμεσα και άμεσα, είναι πάρα πολύ μεγάλες". Αυτό τονίζει ο υπουργός Πολιτισμού, Αριστείδης Μπαλτάς, σε συνέντευξη στην εφημερίδα "Η Αυγή της Κυριακής"

«Η κρίση της Ευρώπης είναι υπαρξιακή. Είναι διαιρεμένη σε επίπεδο αξιών και πολιτικών που συναρτώνται μ’ αυτές τις αξίες. Οι πιέσεις πάνω της, έμμεσα και άμεσα, είναι πάρα πολύ μεγάλες». Αυτό τονίζει ο υπουργός Πολιτισμού, Αριστείδης Μπαλτάς, σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Η Αυγή της Κυριακής» και εκτιμά ότι η Ελλάδα είναι εκείνη που βρίσκεται στο κέντρο της Ευρώπης, κρατώντας σταθερές τις αξίες της σε σχέση με το προσφυγικό. «Η Ελλάδα αποτελεί σημείο σταθερότητας στην Ευρώπη», λέει χαρακτηριστικά.

Επίσης, υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση «πρέπει να σταθεί σωστά» και στο προσφυγικό και στο οικονομικό θέμα και σχολιάζοντας τα ζητήματα που προέκυψαν από τις δηλώσεις του ίδιου και του Γ. Μουζάλα, αναφέρει ότι κάποιοι δημοσιογράφοι «ντροπιάζουν την έννοια της επικοινωνίας». Ειδικότερα, για τη δήλωσή του, σχετικά με την Ειδομένη, σχολιάζει ότι ήταν μια συνειδητή δήλωση, η οποία όμως δεν αναπαρήχθη αυτούσια, ενώ για τη δήλωση του κ. Μουζάλα, εκτιμά ότι ήταν εν τη ρύμη του λόγου και πιστεύει ότι δεν πρέπει να παραιτηθεί.

Εξάλλου, σχετικά με τις αρμοδιότητές του στο Υπουργείο Πολιτισμού, ο κ. Μπαλτάς αναφέρει ότι καθήκον του είναι να εξασφαλίσει την ομαλή λειτουργία των θεσμών που είναι υπό την εποπτεία του.

Πιο συγκεκριμένα, για το Εθνικό Θέατρο αναφέρει ότι δεν έχει καταλήξει εάν θα ανανεώσει τη θητεία του Στάθη Λιβαθινού, ωστόσο επισημαίνει την αδυναμία λειτουργίας του Θεάτρου υπό την παρούσα κατάσταση. «Η ιδέα μας είναι σε ένα τέτοιο ΔΣ να μην τοποθετούνται κατ’ εξοχήν καλλιτέχνες», προσθέτει ο υπουργός σχετικά με τις διοικήσεις των φορέων και συμπληρώνει ότι θα πρέπει «να είναι άνθρωποι που αγαπούν τον αντίστοιχο χώρο, αλλά να έχουν επαγγελματικές και άλλες ιδιότητες όχι άμεσα εμπλεκόμενες στο καλλιτεχνικό γίγνεσθαι του αντίστοιχου φορέα».

Για το Μέγαρο Μουσικής, προαναγγέλλει μια σύνθεση στη διεύθυνση, και ένα πρόγραμμα πιο πλουραλιστικό σε σχέση με τις Τέχνες, κρατώντας παράλληλα κεντρικά την έννοια της μουσικής.

Για τις εργασίες στην Εθνική Πινακοθήκη, ο κ. Μπαλτάς κάνει λόγο για «παλιές αμαρτίες». «Υπάρχει πρόβλημα μελέτης, επίβλεψης, παρακολούθησης της μελέτης και τι κάνουμε με μια λάθος μελέτη, τι μέτρα παίρνουμε. Είναι πράγματα που πηγαίνουν αρκετά πίσω στον χρόνο. Τώρα είμαστε επικεντρωμένοι στο νέο ΕΣΠΑ», αναφέρει ο υπουργός.

Τέλος, ο κ. Μπαλτάς αναφέρεται στην ανάγκη να υπάρξει «κάτι θεσμικό για το βιβλίο, τύπου ΕΚΕΒΙ», αλλά και στην πρόθεσή του να επανεξεταστεί η ενιαία τιμή βιβλίου.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα