Μπουρλότο Πάγκαλου στη συνεδρίαση

Μπουρλότο Πάγκαλου στη συνεδρίαση
21-6-2011-ΑΘΗΝΑ-ΒΟΥΛΗ-Συζήτηση επί της προτάσεως του Πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση// ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ .(EUROKINISSI-ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Μια αναφορά του Θεόδωρου Πάγκαλου στην εδραίωση της δημοκρατίας, έβαλε φωτιά στη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Διαβάστε τι είπε (Vid)

Η δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Θεόδωρου Πάγκαλου, πως το 1981 ήταν η πρώτη ανεμπόδιστη εκδήλωση της λαϊκής κυριαρχίας, προκάλεσε τη οργή των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.

Ακολούθησε ολιγόλεπτη αποχώρησή τους από την αίθουσα του κοινοβουλίου. Τελικά επέστρεψαν στην αίθουσα, αλλά η ατμόσφαιρα ήταν ηλεκτρισμένη για αρκετή ώρα.

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος εξήγησε ότι εννοούσε πως επρόκειτο για την πρώτη κυβέρνηση που δεν ήταν υπό την επιτροπεία στρατού ή διεθνών παραγόντων, ωστόσο οι βουλευτές της ΝΔ ήταν εξοργισμένοι.

Ο πρόεδρος της ΝΔ του επιτέθηκε προσωπικά, λέγοντας ότι έπεσαν οι μάσκες της συναίνεσης και τόνισε ότι η δημοκρατία αποκαταστάθηκε το 1974 από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Τον λόγο πήρε και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος καρατζαφέρης, σημειώνοντας ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αποκατέστησε τη δημοκρατία, όταν τα πράγματα “έκαιγαν”.

Τελικά πέρασαν αρκετά λεπτά μέχρι να ηρεμήσουν τα πνεύματα και χρειάστηκε και η παρέμβαση του πρωθυπουργού, ο οποίος αναγνώρισε τη συνεισφορά του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Ο κ. Πάγκαλος από το βήμα της Βουλής δήλωσε ακόμη, πως η αντιπολίτευση μπροστά στη διενέργεια εκλογών, δεν ενδιαφέρεται καθόλου για τη λειτουργία του πολιτεύματος και τη λαϊκή κυριαρχία, η οποία προκύπτει μέσα από τις εκλογές, κάθε 4 χρόνια και από τις οποίες, προκύπτουν κυβέρνηση και αντιπολίτευση, με συγκεκριμένους και διακριτούς ρόλους.

“Αυτή τη λειτουργία των θεσμών θα την υποστείτε απόψε εδώ, κύριοι της ΝΔ, με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης”, τόνισε, προσθέτοντας:

“Αυτό το θέμα της νομιμοποίησης είναι μεγάλο θέμα, που αμφισβητείται και από βουλευτές και από πολιτικούς αρχηγούς, γιατί η κυβέρνηση δεν ασκεί την πολιτική, που θεωρούν εκείνοι συνετή”.

“Είναι δυνατόν η νομιμοποίηση να εξαρτάται από υποκειμενικά κριτήρια, που καθένας επιλέγει κάθε φορά. Το σύστημα κινδυνεύει από τη λαίλαπα ακατάσχετης φλυαρίας και της αγραμματοσύνης”.

“Η νομιμοποίηση μπορεί να προέλθει από τη λαϊκή ψήφο, αλλά και κατά περιόδους, όπως ζήτησε ο πρωθυπουργός την ανανέωση της ψήφου εμπιστοσύνης”.

Ο κ. Πάγκαλος αναφέρθηκε και στο Δημοψήφισμα το οποίο προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, λέγοντας πως δεν καταλαβαίνει, γιατί με τόσο φανατισμό, η αντιπολίτευση το απορρίπτει.

“Συμφωνώ, ότι πρέπει να θέτει συγκεκριμένο και συμφωνημένο ερώτημα. Πρέπει να προϋπάρχει συνεννόηση. Αλλά δεν καταλαβαίνω, γιατί είναι απορριπτέο”, είπε χαρακτηριστικά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα