Να κλείσει το συντομότερο η αξιολόγηση ζητά ο Βούτσης

Να κλείσει το συντομότερο η αξιολόγηση ζητά ο Βούτσης
INTIME NEWS

Κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να συμβάλλουν στην άρση της "επιτήρησης" της χώρας. Καταλόγισε τιμωρητική στάση στους δανειστές σε φορολογικό και ασφαλιστικό

Μήνυμα στην κυβέρνηση αλλά και κάλεσμα στην αντιπολίτευση να συναινέσει για την ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης απεύθυνε ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, καταλογίζοντας ταυτόχρονα στους δανειστές ότι επέδειξαν τιμωρητική στάση απέναντι στην Ελλάδα.

«Πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις να αντιληφθούν ότι αν και όσο η χώρα δεν βγαίνει από το πλαίσιο επιτήρησης, δεσμεύσεων και επιβολής τέτοιων πολιτικών δεν υπάρχει μεγάλη δυνατότητα και πρωτοβουλία για αναπτυξιακή προσπάθεια» ανέφερε ο κ. Βούτσης σε κοινοβουλευτική εκδήλωση για την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων και κάλεσε τα κόμματα να συμβάλλουν στην υπέρβαση της κρίσης. «Θα πρέπει να αποτινάξουμε αυτό το πλαίσιο με την έννοια να υπάρξουν οι αξιολογήσεις τώρα. Είναι έτοιμος ο αναπτυξιακός και ο επενδυτικός νόμος και πρέπει εκεί να μπουν και τα στοιχεία της περιφερειακής ανάπτυξης, ώστε η χώρα μέσα σε 2-3 χρόνια να κλείσει αυτόν τον κύκλο» δήλωσε.

Άσκησε, όμως, και αυστηρή κριτική στους δανειστές μιλώντας για σειρά αιτημάτων που αποτελούν εμπόδιο και έχουν "τιμωρητική διάσταση" και οδηγούν την χώρα σε αποτελμάτωση. Ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε, μάλιστα, ως παράδειγμα τη στάση των δανειστών στο θέμα της επιβολής ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση «Η επιμονή που υπήρχε από την απέναντι πλευρά ήταν ή 0% ή 23%. Η κυβέρνηση προφανώς δεν μπορούσε να πάει στο 23% το αγαθό της παιδείας και έψαξε για ισοδύναμα» ανέφερε.

Επικαλέστηκε, όμως, και την περίπτωση της επιβολής αυξημένου ΦΠΑ στα νησιά. «Δυστυχώς ήταν μία τιμωρία, μια απαίτηση που δεν δέχονταν ούτε ισοδύναμα και ήθελαν να μπουν και όλα τα νησιά. Υπήρχε τότε πολύ μεγάλη πίεση για το θέμα» ανέφερε. Άσκησε, επίσης, κριτική στη στάση των θεσμών για το ασφαλιστικό των νέων επιστημόνων. «Σε μία συζήτηση με τους θεσμούς υπήρξε το εξής ακατανόητο: να πάρουμε πίσω την νομοθεσία για τους νέους ασφαλισμένους επιστήμονες που είχε ψηφιστεί στην πρώτη φάση της κυβέρνησης. Υπήρχε η απαίτηση να μην υπάρχει ρύθμιση, αλλά εξίσωση, και έτσι χιλιάδες νέοι επιστήμονες οδηγήθηκαν έξω από το ασφαλιστικό σύστημα» κατήγγειλε.

SHARE:

24Media Network