ΝΔ: Αντίστροφη μέτρηση για τον πρώτο γύρο

ΝΔ: Αντίστροφη μέτρηση για τον πρώτο γύρο
ΑΘΗΝΑ-Ο υποψήφιος αρχηγός και νυν πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελος Μεϊμαράκης σε συγκέντρωση στελεχών.(EUROKINISSI-ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ) Ευρωκίνηση

Το ερώτημα που βασανίζει τα τέσσερα επιτελεία ενόψει της κάλπης της 22ας Νοεμβρίου. Οι επιπλοκές μεταξύ των υποψηφίων που έχει προκαλέσει η στήριξη Βορίδη σε Τζιτζικώστα. Για ποιο θέμα κατηγορούν Τζιτζικώστας, Μεϊμαράκης και Μητσοτάκης τον Άδωνι ότι «βλάπτει τη χώρα»

Στην τελική ευθεία εισήλθε η προεκλογική κούρσα  στη ΝΔ για την ανάδειξη του νέου προέδρου του κόμματος. Ο πρώτος γύρος ολοκληρώνεται με τις κάλπες της ερχόμενης Κυριακής στις 22 του μηνός και παραμένει ερωτηματικό αν θα υπάρξει ή αν θα χρειαστεί δεύτερος γύρος.

Στο επιτελείο του Βαγγέλη Μεϊμαράκη εκφράζουν σιγουριά για την πρωτιά, μάλιστα υπάρχουν και εκτιμήσεις ότι μπορεί να κερδηθεί η απόλυτη πλειοψηφία (50%+1) από τον πρώτο γύρο. Σε κάθε περίπτωση πάντως επιθυμία του κ. Μεϊμαράκη σε περίπτωση πρωτιάς του, έστω και με σχετική πλειοψηφία είναι η αποφυγή του δεύτερου γύρου. Μάλιστα οι πληροφορίες θέλουν την πλευρά του υπηρεσιακού προέδρου της ΝΔ να πιέζει προς σ’ αυτή την κατεύθυνση. Άλλωστε σχετικές διερευνητικές επαφές έχουν γίνει και το προηγούμενο διάστημα όπου φαίνεται πως αναζητείται φόρμουλα ώστε σε περίπτωση που ο πρώτος βρίσκεται κοντά στο 40% και έχει μια σχετικά καθαρή διαφορά από το δεύτερο ο δεύτερος να παραιτηθεί του δεύτερου γύρου και να ανακηρυχτεί έτσι ο νέος πρόεδρος.

Από την πλευρά του κ. Μητσοτάκη εκφράζουν και εκεί τη σιγουριά ότι μπορούν να πετύχουν την ανατροπή και να είναι στο δεύτερο γύρο. Εκτιμούν δε, ότι το τελευταίο διάστημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την καμπάνια που κάνει κερδίζει αργά και σταθερά πόντους.

Την ίδια στιγμή ο Απόστολος Τζιτζικώστας φαίνεται τουλάχιστον σε επίπεδο στελεχών να πετυχαίνει αμφίπλευρη στήριξη από όλες τις πτέρυγες της ΝΔ. Μετά την στήριξη εκφραστών της σκληρής δεξιάς πτέρυγας του κόμματος όπως ο Μάκης Βορίδης και ο Τάκης Μπαλτάκος, -ζήτημα για το οποίο άσκησε κριτική στον κ. Τζιτζικώστα ο κ. Μητσοτάκης- σειρά είχε να ανακοινώσει τη στήριξή του ο προερχόμενος από τον καραμανλικό χώρο πρώην υπουργός Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.

Ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «χρειαζόμαστε να περάσουμε στη νέα γενιά» σε μια «μεταμνημονιακή ηγεσία, μια ηγεσία η οποία δεν έχει φθαρεί, δεν έχει συνθλιβεί από τις συμπληγάδες του μνημονίου» και εκτιμώντας ότι μια τέτοια υποψηφιότητα είναι αυτή του Απόστολου Τζιτζικώστα σημείωσε ότι ο κ. Τζιτζικώστας «θα προχωρήσει και στην αναγκαία σύνθεση μιας ομάδας που θα εκφράζει όλες τις ιδεολογικές πτέρυγες αυτής της μεγάλης πολυσυλλεκτικής παράταξης».

Από το επιτελείο του κ. Τζιτζικώστα προβάλουν ιδιαίτερα τη στήριξη του κ. Αρβανιτόπουλου, τονίζοντας ότι προέρχεται από την καραμανλική πτέρυγα, για να αποφύγουν την σπέκουλα των συνυποψήφιών του για τις περιπτώσεις Βορίδη και Μπαλτάκου. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Αρβανιτόπουλος στον Πειραιά όπου πολιτεύεται, είχε στηρίξει τον νυν δήμαρχο Γιάννη Μώραλη αντί του κομματικού υποψήφιου για το δήμο της πόλης Βασίλη Μιχαλολιάκου, ενώ πολύ καλές σχέσεις με τον κ. Μώραλη διατηρεί και ο Απόστολος Τζιτζικώστας. 

Πάντως η κίνηση του Μάκη Βορίδη να δηλώσει ανοιχτή στήριξη στον Απόστολο Τζιτζικώστα φαίνεται πως ανατρέπει τα αριθμητικά δεδομένα για τον Άδωνι Γεωργιάδη ο οποίος δεν κρύβει την ενόχλησή του για την επιλογή του κ. Βορίδη. Ο κ. Γεωργιάδης εκτιμούσε ότι θα μπορούσε να καταγράψει ένα αξιοπρεπές εκλογικό ποσοστό, καθώς τον διευκόλυνε και η σχετική μέχρι πρότινος ουδετερότητα που επεδείκνυε ο Μάκης Βορίδης που απευθύνονται ουσιαστικά στον ίδιο εκλογικό ακροατήριο.

Σ’ αυτό το πλαίσιο ο κ. Γεωργιάδης έχει οξύνει την αντιπολιτευτική του στάση απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ και την πολεμική του κατά της Αριστεράς, ανεβάζοντας υπέρμετρα τους τόνους για θέματα ασφάλειας, μετανάστευσης και τρομοκρατίας. Μάλιστα μετά την υπόθεση Πανούση, σειρά προς αξιοποίηση στον πολιτικό του λόγο είχε και η πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση του Ισλαμικού Χαλιφάτου στο Παρίσι. Όπως λέει «αργά η γρήγορα η Ευρώπη θα καταλάβει ότι για αυτό που ζει τώρα δυστυχώς, η δική μας κυβέρνηση έχει ευθύνη» γιατί «αλλάζοντας την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης Σαμαρά, άνοιξε τα σύνορα και στην κυριολεξία προσκάλεσε όλους αυτούς τους ανθρώπους στην Ευρώπη», ζητώντας παράλληλα και την παραίτηση Καμμένου για παλιότερες δηλώσεις του που συνέδεε το θέμα της διαπραγμάτευσης με το μνημόνιο με τα σύνορα και την είσοδο Τζιχαντιστών στην Ευρώπη. Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος «θα χάσουν τον ύπνο τους όταν εκλεγώ πρόεδρος της ΝΔ» δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.

Πάντως αυτή η κριτική του Άδωνι Γεωργιάδη προς τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση για το συγκεκριμένο έχει προκαλέσει αρνητικά σχόλια από τους άλλους τρεις συνυποψήφιους του, καθώς είναι κοινή η εκτίμησή τους ότι τέτοιου είδους κριτικές σε τέτοιες στιγμές «βλάπτουν τη χώρα».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα